KATEGORIJE

YUFE Akademija – Interkulturalna komunikacija u međunarodnoj nastavi na engleskom jeziku: zanemarena ili važan segment?

02.05.2024. / vijesti / yufe

Pozivamo Vas na online predavanje na engleskom jeziku prof. dr. sc. Irene Vodopija-Krstanović pod nazivom Interkulturalna komunikacija u međunarodnoj nastavi na engleskom jeziku: Zanemarena ili važan segment? u utorak, 14. svibnja u 14 sati u sklopu programa YUFE akademije i obilježavanja Dana Europe.

Nastava na engleskom jeziku (eng. English-medium instruction – EMI) odnosi se na podučavanje akademskih predmeta na engleskom jeziku na sveučilištima u zemljama u kojima engleski jezik nije dominantan. Posljednjih godina EMI je postao globalni fenomen koji je transformirao lokalno orijentirana jednojezična sveučilišta u višejezične međunarodne institucije. S obzirom da su kulturna, jezična i obrazovna raznolikost stvarnost u EMI učionicama, često se pretpostavlja da će se interkulturalna komunikacija odvijati bez napora korištenjem engleskog jezika i kontakt s međunarodnim studentima.

Međutim, to nije nužno slučaj jer pružanje tečajeva na engleskom jeziku ne podrazumijeva uspješnu internacionalizaciju, niti međukulturalni kontakt automatski potiče interkulturalnu komunikaciju (kompetencije) i primjenu interkulturalno osjetljivih nastavnih praksi.

U ovom predavanju, predavačica će istražiti međunarodne i interkulturalne aspekte EMI-ja, koristeći podatke iz praćenja nastave trideset EMI razreda na pet europskih sveučilišta. Naglasak će biti na integraciji međunarodnih i interkulturalnih dimenzija u pedagošku praksu. Predavačica će također raspravljati o važnosti interkulturalne komunikacije u EMI-ju te istaknuti potrebu za kontinuiranim profesionalnim razvojem u područjima interkulturalne komunikacije, pedagogije i jezika za uspješno vođenje višejezičnih i multikulturalnih učionica.

Prijave su obavezne putem Virualnog kampusa.

YUFE akademija niz je događanja koja organizira YUFE alijansa, cilj koje je uključivanje zajednice i promicanje vrijednosti alijanse, a građanska participacija, ljudska prava, energetsko siromaštvo, cirkularna ekonomija, umjetna inteligencija i interkulturalna komunikacija samo su neke od tema o kojima će građani i građanke imati priliku čuti.  

Cjelokupni program YUFE akademije, koji traje od 7. do 27. svibnja, moguće je pronaći na poveznici. .

Studenti i studentice riječkog sveučilišta koji su zainteresirani za sudjelovanje u događanjima YUFE akademije pozivaju se prijaviti u YUFE Student Journey program, a što im omogućava pristup akademskim kolegijima, radionicama, stručnoj praksi, jezičnim tečajevima i raznovrsnim aktivnostima na 10 europskih sveučilišta. Prijave za YUFE Student Journey moguće su do 24. svibnja 2024. putem online obrasca. Više – ovdje.

Za upite se možete obratiti na tihana.naglic@uniri.hr.

Skip to content