SVEUČILIŠTE I DRUŠTVO / ČA BI REĆ

ČA bi reć

Emisija ČA BI REĆ je čakavski talk show  pokrenut u listopadu 2020.  godine na internet televiziji Regionalne info mreže Novinet. Predstavlja zanimljive ljude našega kraja, svih područja i djelatnosti te donosi razgovore o njihovom radu, postignućima, aktivnostima i razmišljanjima.  Prepoznatljivost emisije i zajednički nazivnik razgovora je da se odvijaju na čakavštini,  po domaći.  Time gost i razgovor postaju svjedočanstvo i oprimjerenje čakavštine kao živog jezika, živih govornika, aktivnih i obrazovanih ljudi, znanstvenika, umjetnika, intelektualaca, kulturnjaka, a ne samo jezika naših pranonića za kojim često plačemo kako se gubi i zbaštarduje.

ČA BI REĆ uređuje i vodi Rajka Jurdana-Šepić redovita profesorica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci koja čakavštinu promovira od djetinjstva kroz sve medije, pisanu i govorenu riječ. Autorica je zbirki pjesama More svetal i Stran sna, zastupljena u antologiji Versi na Šterni te u Antologiji čakavskog pjesništva XX. stoljeća Milorada Stojevića. Članica je Društva hrvatskih književnika, ogranak Rijeka i dugogodišnja suradnica HR Radio Rijeke u čakavskim emisijama S primorske poneštrice,  Judi i užanci, a od 2009. godine začetnica i urednica svakodnevne čakavske poetske minijature Puntape te tjedne znanstvenopopularizacijske emisije Baltazar.

ČA BI REĆ se snima u matuljskom studiju TV Novinet pod redateljskom paskom Igora Modrića te tehničkom realizacijom Roberta Kalčića i produkcijskog tima Pro-rec. Emitira se utorkom  na Facebook stranicama četiriju portala (Podučkun.net, Torpedo.media, Tunera.info i Bodulija.net) te na YouTube kanalu TV Novineta –  internet televizije Regionalne info mreže Novinet koja je najveći regionalni medijski sustav na području Kvarnera i Istre. Okuplja sedam portala s dosegom do više od 350 tisuća čitatelja i svakodnevnom produkcijom više od 50 objava medijskih sadržaja.

U emisiji ČA BI REĆ često gostuju  nastavnici i studenti Sveučilišta u Rijeci koji govore čakavštinu.  

Na idućim poveznicama dostupni su njihovi nastupi.

accordion-block_af8bf3d21843b5381c7663e29ce9c924

Ča bi reć

Skip to content