SVEUČILIŠTE I DRUŠTVO / RIJEKA 2020

Rijeka 2020

Rijeka može se pohvaliti osvojenom titulom Europske prijestolnice kulture 2020. Koncept, odnosno program Rijeke kao Europske prijestolnice kulture utemeljen je na trima glavnim konceptima posvećenima Radu, Migracijama i Vodi, a koji su objedinjeni pod krovnim sloganom Luka različitosti.

Zajednički tako tvore narativ o posebnostima grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke, kako doslovno, tako i metaforički. U njima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije – multikulturalnost, raznolikost, poštivanje različitosti, otvorenost za dijalog i suradnju. Sveučilište u Rijeci jedan je od glavnih partnera Gradu Rijeci u provođenju programa RI:EPK 2020, a na ovaj će način, zajedničkim radom i projektima, institucije Grada i sveučilišta surađivati u još jednom segmentu, s ciljem stvaranja društveno odgovornije zajednice.

Programski pravac 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus

Sveučilišni Kampus (susjedstvo Kampus) dio je programskog pravca 27 Susjedstva u sklopu  EPK Rijeka 2020. Program pruža višestruke prilike za kulturnu razmjenu diljem cijele Europe, stvarajući neformalne mreže inter-susjednih kulturnih aktivnosti i novedruštvene centre. Ideja na kojoj počiva programski pravac 27 Susjedstva jest razvijanje lokalnih kulturnih centara gdje se razvija ono što se naziva modelom građanstva (model of citizens). Namjera i težnja ovog programa jest razviti komunikacijske mreže s ostalim gradovima, regijama i državama.

Susjedstvo Kampus (UNIRI) jedinstveni je primjer programa s kojim se promovira i unapređuje suvremena kampus kultura. Kulturno-umjetnički program odvija se na mikro lokaciji Kampusa kao jedinstvene cjeline koja podrazumijeva promišljanje zelene zone i umjetničkih intervencija u prostoru kao izvedbi budućih Kampus toponima. Kroz predloženi program susjedstvo Kampus fokusirano je na teme razmjene znanja, uključivanje zajednice, kroz posebno osmišljene programe povezuju se sastavnice Sveučilišta te  Kampus sa zajednicom ostalih susjedstava i neporednog fizičkog susjedstva (Trsat, Sušak, Vojak, Gornja Vežica, KBC Rijeka). Povezivanje se događa i kroz suradnju s ostalim susjedstvima u kontekstu specifičnih znanja i podrške razvoju različitih tema u znanstveno-istraživačkom i umjetničko-kulturnom segmentu.

Izvršni odbor Kampus Kreativnog tima | IO KKT

S ciljem realizacije programa “Susjedstvo Kampus” Sveučilište u Rijeci je tijekom 2017. godine oformilo neformalnu širu radnu skupinu naziva Kampus kreativni tim (KKT)u kojoj sudjeluje veći broj profesora/ica Sveučilišta u Rijeci, stručnjaka/inja, asistenata/ica, kulturnjaka i studenata. Rektoričinom odlukom oformljen i operativni tim – Izvršni odbor Kampus Kreativnog tima (IO KKT) koji koordinira i operacionalizira predložene ideje, projekte i programe koji će se kroz sljedeće tri godine (2018. – 2020.) odvijati u suradnji Sveučilišta, EPK 2020. i građana/nki. 

Imenovani članovi izvršnog odbora (IO KKT) su:

 1. prof.dr.sc. Rajka Jurdana-Šepić, Odjel za fiziku, predsjednica Izvršnog odbora;
 2. izv. prof. mr. art. Ingeborg Fülepp, Akaedmija primijenjenih umjetnosti
 3. izv. prof. dr. Sandra Kraljević Pavelić, Odjel za biotehnologiju;
 4. izv. prof. dr. Nana Palinić, Građevinski fakultet;
 5. Ana Ajduković, vanjska suradnica Sveučilišta u Rijeci
 6. Kristina Tolić, stručna suradnica, administratorica projekata pp27 susjedstava, SKC Sveučilište u Rijeci

Izvršni odbor Kampus kreativnog tima prati, koordinira i organizira natječaje za programe susjedstva Kampus, a Programsko vijeće EPK UniRi je nadzorno tijelo koje odobrava i prati sve EPK projekte u sklopu Sveučilišta. Osim pojedinaca i grupa čije su aktivnosti dio programa susjedstva Kampus u navedeni projekt će se uključiti volonteri koji su već aktivni u sklopu Studentskog kulturnog centra, a osnovana je i Volonterska mrežaSveučilišta u Rijeci.

Festival Susjedstva Kampus

U ponedjeljak 02. ožujka 2020. godine održalo se službeno otvorenje Festivala Susjedstva Kampus – “Kampus za sve”.

Od ukupno 27 susjedstava, prvo susjedstvo – Čavle, je svoj festival održalo početkom veljače, pod nazivom “Zvončarska simfonija”. Već prošlog je vikenda održan festival susjedstva Matulji “Zvona su spona”, a od 2. do 5. ožujka u susjedstvu Kampus održao se Festival Susjedstva Kampus – Kampus za sve.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija na svečanom otvaranju Festivala Susjedstva Kampus poručila je: ”Nakon ovog projekta naš grad više neće biti isti. Rijeka EPK 2020 sigurno će biti momentum za daljnji razvoj i napredak Rijeke i po završetku projekta. Sveučilište u Rijeci od samog je starta projekta strateški partner Gradu Rijeci. Tisuće znanstvenika i studenata posjetit će Rijeku tijekom 2020., a nakon što ona završi i Sveučilište će biti drukčije. Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Rijeci međusobno se vole i podržavaju i svima je titula našeg grada kao Europske prijestolnice kulture 2020. vrlo važna. Danas slavimo Kampus, kao jedno od 27 susjedstava, treće u redu, koje se otvara građanstvu, nakon Čavli i Matulja. Zahvaljujem profesorici Rajki Jurdani Šepić, prorektoru Alenu Ružiću i cijelom Kampus kreativnom timu”.

Video-linkom obratio se dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Međunarodne zaklade u Trstu za napredak i slobodu znanosti i poželio puno sreće s projektom, uz poruke o budućoj suradnji.

Irena Kregar Šegota obratila se u ime agencije Rijeka 2020 i pozdravila u ime direktorice Emine Višnić: ”Sveučilište će bitnu ulogu, osim u ovome projektu, odigrati i u njegovoj ostavštini. Ljudi, mreže znanja i umrežavanja te njihove nove vještine možda su i važniji od samih građevina, objekata…

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel istaknuo je: ”Otvoreno, inkluzivno i drukčije Sveučilište može postojati i djelovati jedino u istom takvom gradu. Radit ćemo i dalje zajedno na razvoju grada i Sveučilišta”.

Marina Medarić, zamjenica župana, pozdravila je okupljene u ime primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i ispred Primorsko-goranske županije uz poruku da svaki kutak naše županije ima bogatu tradiciju i kako će i ovaj Festival, usmjeren na premrežavanje (jer susjedstva nisu samo u gradu Rijeci) doprinijeti projektu EPK svojom raznovrsnošću.

Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji (susjedstva koje je otvoreno prije susjedstva Kampus) predala je vremensku kapsulu – u obliku lopte, prof. dr. sc. Rajki Jurdani Šepić, predsjednici Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima. Sadržaj kapsule za sada je tajan, a svako će susjedstvo dodati nešto od predmeta za koje smatra da ga najbolje predstavljaju.

Započeli smo tzv. pripremnim aktivnostima još u ožujku prošle godine. Želimo sloganom ”Kampus za sve” poslati poruku građanima da su dobrodošli na Kampus i otvoriti se građanima. Sveučilište je vrelo znanosti i umjetnosti, kreativnosti i napretka”, zaključila je prof. Jurdana Šešić i pozvala okupljene na daljnje aktivnosti otvorenja.

Uslijedilo je predstavljanje izložbe na vanjskim panelima ”Imaginary – Čarobna matematika” pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Vedrane Mikulić Crnković. A zatim i fotografiranje ispred hortikulturne instalacije umjetnika Darka Fritza I’m not a robot.

Galeriju fotografija, kako je bilo na otvaranju pogledajte ovdje.

 1. Dan Festivala Susjedstva Kampus
 2. Dan Festivala Susjedstva Kampus
 3. Dan Festivala Susjedstva Kampus
 4. Dan Festivala Susjedstva Kampus

Projekti

28. projekata u Susjedstvu Kampus

Objedinjen naslovom Camp(with)Us — Kampus za sve, program Kampusa i riječkog Sveučilišta otvorio je svoja vrata znanja i predstavio 28 interdisciplinarnih programa i projekata u izvedbi sveučilišnih profesora i studenata.

 1. Pametne STEM radionice

Više o projektu na: poveznici 1, poveznici 2, poveznici 3

2. U potrazi za super voćem našeg kraja- zaboravljena „drenjula“

Više o projektu na: poveznici 1, poveznici 2,

3. KPR kiosk

Više o projektu na: poveznici 1,

4. Inkluzivni kampus

Više o projektu na: poveznici 1, poveznici 2,

5. Kako bez suza u dječji vrtić i osnovnu školu? – Podrška socio-emocionalnoj dobrobiti djece tijekom prijelaza i prilagodbe

Više o projektu na: poveznici 1,

6. Imaginary-čarobna matematika

Više o projektu na: poveznici 1,

7. Mušice u nastavi

Više o projektu na: poveznici 1,

8. Između zvijezde i lava – znanstveno-kulturna manifestacija

Više o projektu na:

9. Inspiracije iz nanosvijeta – izložba

Više o projektu na: poveznici 1,

10. Putujući znanstvenici

Više o projektu na: poveznici 1, poveznici 2,

11. Šetanja sjećanja

Više o projektu na: poveznici 1,

12. Potreba, ponuda, potražnja (Briga o sebi)

Više o projektu na:

13. Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?

Više o projektu na: poveznici 1,

14. Lutkarska predstava: Male tajne profesorice Šifrice

Više o projektu na: poveznici 1,

15. Inspiracije iz nanosvijeta – radionice

Više o projektu na: poveznici 1,

16. Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama

Više o projektu na: poveznici 1,

17. Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat

Više o projektu na: poveznici 1,

18. Predstavljanje aktivizma kroz neformalno učenje

Više o projektu na: poveznici 1,

19. Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO

Više o projektu na: poveznici 1,

20. Projekt Sušak- umjetnost sjećanja

Više o projektu na:

21. Riječka pisana baština u 19. stoljeću

Više o projektu na:

22 .Riječki jezični krajolik

Više o projektu na: poveznici 1,

23. Riječke studentske godine (1968-1971)

Više o projektu na: poveznici 1, poveznici 2, poveznici 3,

24. Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom

Više o projektu na:

25. 9. Međunarodna konferencija o industrijskoj baštini

Više o projektu na:

26. Knjiga: Lik slike (Teorijski dijalozi 2009-2019)

Više o projektu na:

27. (Ne)vidljivi prostori

Više o projektu na:

28. Knjiga: Mornarička akademija u Rijeci – Civilni značaj vojne ustanove

Više o projektu na: poveznici 1,

Vanjski izložbeni paneli u susjedstvu Kampus (šetnica prema zgradi STEP RI)

Sveučilišni Kampus na Trsatu (susjedstvo Kampus) dio je jednog od programskih pravca Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, 27 susjedstava. Susjedstvo Kampus je specifično susjedstvo koje pruža društveni, kulturni i edukativni sadržaja široj društvenoj zajednici.

Postavljanjem i otvaranjem deset dvostranih vanjskih izložbenih panela potičemo razmjenu znanja te također mapiramo Kampus kao mjesto okupljanja i zajedništva.

U 2020. godini očekuje nas dvanaestak novih izložbi, koje su usko vezane uz projekte koji su proizašli u okviru natječaja Kampus kreativnog tima i Susjedstva Kampus.

Prva izložba bila je 45. godina Sveučilišta u Rijeci. Građani su je imali prilike pogledati do 8. siječnja 2020.

Druga izložba proizašla je iz projekta izv. prof. dr. sc. Vjerana Pavlakovića s Odsjeka za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i njegovih suradnika, Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat. Izložba je bila postavljena do 3. veljače 2020.

Treći postav vezan je uz dvije izložbe! Jedan izložba je vezana uz istoimeni projekt Šetnja sjećanja, izv. prof. Ingeborg Fulepp mag. art., mr. sc. s Akademije primijenjene umjetnosti. Druga izložba vezana je uz Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO. Obje izložbe su na panelima do 28. veljače 2020.

Četvrta izložba, Imaginary-čarobna matematika, otvorena je za vrijeme Festivala susjedstva Kampus početkom ožujka 2020. godine. Izložbu je pripremio Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom doc. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, prof. Postav je trajao do 27. svibnja 2020.

Peti postav, bio je posvećen vizualnim rješenjima za ovogodišnji STIFF Student international Film Festival (tema: ZVUK), koja su ponudili studentice i studenti Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Prijedloge plakata kao i pobjednički plakat moglo se pogledati do 02.09.2020.

Početkom akademske godine, postavljen je šesti postav: 10 godina NANORI centra. Izložbu su osmislili prof. dr. sc. Saša Zelenika i predstojnica centra doc. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac. Izložba se može pogledati do kraja rujna 2020.

U okviru četverogodišnjeg eu projekta “Wom@rts”, postavljena je i sedma izložba: Wom@rts –  jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama. Izložbu je osmislila prodekanica za nastavu, studijske programe i studentska pitanja pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci – izv. prof. mr. art. Melinda Kostelac. Izložba se može pogledati do kraja listopada 2020.

Prije no što izdaju knjigu, prof. dr. sc. Diana Stolac, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i dr. sc. Jim Hlavač, s Monash University, Melbourne, iz Australije izradili su izložbu Riječki jezični krajolik. Izložbom, koja se može pogledati do 23. studenog, pokušali su skrenuti pažnju na to koji su to jezici oko nas i koji su to elementi koji čine riječki identitet.

Suradnja Odsjeka za kulturalne studije (doc. dr. sc. Sarah Czerny) pri Filozofskom fakultetu u Rijeci sa Školom za primijenjenu umjetnost u Rijeci (Daniela Samaržija) i Gradskom knjižnicom Rijeka, ogranak Trsat (Jasenka Alić- Tadić), urodila je izvrsnim projektom i izložbom Sušak, umjetnost /stvaranja/ sjećanja. Zajedničkim snagama su otvorili dijalog o Sušaku, „nepostojećem gradu“. Izložba se može pogledati do 18. siječnja 2021. godine.

Izložba Riječka pisana baština u 19. stoljeću, bila je poslijednja iz ciklusa izložbi nastale u okviru 28 projekata susjedstva Kampus.
Panele je 2019. godine postavilo Sveučilište u Rijeci sudjelovanjem u programu Susjedstvo Kampus programskoga pravca 27 susjedstava, Rijeka 2020 – EPK.
Ostavštinu preuzima Studentski kulturni centar Rijeka i nastavlja s postavljanjem novih izložbi.

Održane izložbe vanjskim izložbenim UNIRI panelima: 

Pozdrav iz … – obilježavanje europskog dana susjeda

Europski dan susjeda – Prije 19 godina, s ciljem smanjenja izoliranosti i usamljenosti, pokrenuta je upravo ova ideja obilježavanja dana susjeda.
Susjedstvo Kampus pridlužilo se inicijativi i već tri godine, zadnjeg petka u svibnju, obilježava Europski dan susjeda. No tu inicijativu smo odlučili nazvati „Pozdrav iz…“.
Kao i većina riječki susjedstava uključenih u programski pravac 27 susjedstava Rijeka EPK 2020, kako bi barem na jedan dan smanjili posljedice brzog življenja i usmjerili se na solidarnost i susretljivost susjeda, šaljemo razglednice europskim susjedstvima, sestrinskim gradovima i općinama.

Razglednice su posebno izrađene da prikazuju Kampus!

Više o prijašnjim obilježavanjima Europskog dana susjeda pročitajte na poveznici.

Hortikulturno umjetnička intervencija na Kampusu – I’m not a robot by Darko Fritz

U okviru umjetničke rezidencije i produkcije – Vitamin D, unutar programskog pravca 27 susjedstava Rijeka 2020 EPK – multimedijalni umjetnik Darko Fritz će ostavriti kulturni topos u Susjedstvu Kampus.

Projekt je također odabran i u sklopu Programa „Zeleni pojas“ u organizaciji INE.

U tijeku je druga faza izrade horitkulturne instalacije “I’m not a robot”. Teren je poravnat, a uz pomoć udruge Dragodid, traju aktivne radionice izrade suhozida.

Besplatnim majstorskim radionicama izrade suhozida su se priključili studenti, djelatnici Sveučilišta u Rijeci, ali i zainteresirani građani te oni najmlađi – učenici iz osnovnih škola Trsat i Vežica.

Po završetku izrade slova od suhozida, krenut ćemo s trećom fazom – sadnjom biljaka. Radi se o sadnji biljke koja odgovara lokalnoj klimi – lozica. Kako bi sve prošlo u najboljem redu, pobrinut će se krajobrazne arhitektice iz riječkog KD Čistoća d.o.o.

Razgled(nica) Kampus / Bolje vas našli

Susjedstvo Kampus, u lipnju 2018. godine odazvalo se i sudjelovalo u inicijativi “Bolje vas našli” u sklopu programskog pravca 27 susjedstava (Rijeka EPK 2020)! Tog 8. lipnja 2018. godine ujedno se održalo i prvo razgledavanje Kampusa!

Inicijativa se pokazala  izrazito korisnom platformom za prezentaciju budućih programa te kao prostor za druženje, upoznavanje i umrežavanje sastavnica kao i s potencijalnim partnerima i susjedstvima.

Stoga je Kampus kreativni tim odlučio nastaviti ovu dobru praksu pod novim imenom – Razgled(nica) Kampus.

 • Prvi događaj pod imenom Razgledn(nica) održao se u studenom 2018. godine, a više možete pročitati na poveznici.
 • Već u svibnju 2019. održalo se i treće razgledavanje Kampusa, odnosno druga Razgled(nica).
 • Četvrto razgledavanje Kampusa na Trsatu, odnosno treća Razgled(nica) održala se u ponedjeljak 04.11.2019. s početkom u 16.00 sati! Detaljnije možete pročitajte ovdje.

Sljedeća Razgled(nica) je predviđena za travanj/svibanj 2020.

Više o programu možete pratiti i na Fb stranici Kampus kreativnog tima.

Čarobni dan

Susjedstvo Kampus, kao jedno od susjedstava u okviru programskog pravca 27 susjedstava (Rijeka EPK 2020), kroz Kampus kreativni tim, ispunjava zadani cilj – povezuje građane s prostorom i radom Sveučilišnog Kampusa i Sveučilišta u Rijeci upravo projektima kakav je Čarobni dan.
Ovaj projekt otvorenog tipa nema financiranje, odvija se na volonterskoj osnovi i uspio je pobuditi velike interese te se suradnja nastavlja idalje. Dugoročni cilj projekta je uključiti i ostale gradske vrtiće.

Projekt „Čarobni dan“ organiziran je u suradnji s dječjim vrtićem „Đurđice“ na Vojaku. Provodi se u formi kratkih kreativnih i inovativnih aktivnosti iz područja znanosti i umjetnosti, namijenjenih djeci predškolskog uzrasta. Aktivnosti u ovom projektu predlažu, kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci u suradnji s odgajateljima i pedagozima dječjeg vrtića „Đurđice“.

Prva godina projekta Čarobni dan uspješno je održana, a  djeca su imala priliku sudjelovati na različitim i uzbudljivim aktivnostima iz područja znanosti i umjetnosti.

Do sada održane aktivnosti:

LISTOPAD/STUDENI 2019

VODITELJ/ICA NAZIV AKTIVNOST OPIS AKTIVNOSTI
PROF.DR.SC. SAŠA ZELENIKA;

Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije

Pametne STEM radionice Predškolci su mogli naučiti kako se upravlja robotom putem pametnih telefona ili gdje se nalazi koji oran u ljudskom tijelu
MARKO RUBINIĆ; Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci (USBRI) Putujući znanstvenici Kroz pokus, djeci su im pokazali kako izvesti kromatografiju, odnosno odijeliti boje i kad se ne nalaze u laboratoriju.
prof.dr.sc. RENATA GRŽETIĆ dr.med.dent, Medicinski fakultet u Rijeci Oralno zdravlje Djeca su se upoznala sa zdravim načinom prehrane te edukacijom o morfologiji zuba, uz demonstraciju četkanja zubića na modelima.
PROF.DOC.DR.SC. VEDRANA MIKULIĆ CRNKOVIĆ; DOC.DR.SC. BOJAN CRNKOVIĆ; Odjel za matematiku Matematički ukrasi Predškolci su naučili kako pomoću matematike izraditi ukrase za bor!
DOC. DR. SC. IVANA POLJANČIĆ BELJAN, Odjel za fiziku Čarobni zvuci fizike Kroz izvođenje pokusa s jednostavnim, priručnim sredstvima (čaše, slamke, žlice, i dr.), proizvodili su različite zvukove i naučili što je to zvuk te kada nastaje viši, a kada niži ton.
DOC. DR. SC. IVANA POLJANČIĆ BELJAN, Odjel za fiziku Igrajmo se atoma Djeca su naučila izvoditi kinestetčke pokuse. Izravnim iskustvom uče kako je to biti atom, čestica u valu ili elektron.

SVIBANJ 2019

DR.SC. ANITA RONČEVIĆ; Učiteljski fakultet Batik Djeca su se upoznala s dekorativnom tehnikom Batik.
DOC.DR.SC. JASMINKA MEZAK; Učiteljski fakultet Poticanje računalnog razmišljanja kod djece predškolske dobi Djeci je objašnjen pojam algoritma kroz aktivnost koja ne uključuje korištenje računala. Uvježbali su pojmove lijevo-desno, gore-dolje i naprijed-natrag rješavanjem pripremljenog radnog listića s nacrtanim labirintom.
IZV.PROF.DR.SC. MARIN KARUZA; MARKO MIROSAVA; Odjel za fiziku Čarobna fizika 2 Maleni su dobili priliku upoznati neke od osnovnih pokusa i fizikalnih pojava vezanih uz elektricitet i magnetizam i saznati jesu li te dvije grane fizike povezane
PROF.DOC.DR.SC. VEDRANA MIKULIĆ CRNKOVIĆ; DOC.DR.SC. BOJAN CRNKOVIĆ; Odjel za matematiku Matematičke aktivnosti Djeca su provela vrijeme u igri s neobičnim matematičkim didaktičkim igračkama i igrama. Bojala su grafove, upravljala robotom, popločavala ravninu crtajući u programu Mornaments i sklapala 3D tijela.

TRAVANJ 2019

IZV.PROF.DR.SC. MARIN KARUZA; Odjel za fiziku Čarobna fizika 1 Maleni su dobili priliku upoznati neke od osnovnih pokusa i fizikalnih pojava vezanih uz elektricitet i magnetizam i saznati jesu li te dvije grane fizike povezane
SANJA MINIĆ; Učiteljski fakultet Glazbena aktivnost Ova glazbena aktivnost je bila usmjerena razvijanje glazbenih sposobnosti djece koristeći instrumente kao što su klavir ili orff instrumentarij.

STUDENI 2018

DOC.MR.ART. DARIJA ŽMAK KUNIĆ; IVONA HABIJANEC; Akademija primijenjenih umjetnosti; MAG.PSIH. LIDIJA JUKIĆ Jakipar/ica Djeca su izrađivala zamišljeni javni spomenik od različitih materijala.
PROF.DOC.DR.SC. VEDRANA MIKULIĆ CRNKOVIĆ; DOC.DR.SC. BOJAN CRNKOVIĆ; Odjel za matematiku Matematičke puzle/Crtamo fraktele za male i velike Djeca su učila o matematičkim slagalicama i fraktalnim strukturama.
IZV.PROF.DR.SC. MARIN KARUZA; PROF.DR.SC. MARIJA MAKSIMOVIĆ; Društvo matematičara i fizičara Lutkarska predstava „male tajne prof. Šifrice“ Kroz lutkarsku predstavu djeca su se upoznala s tajnama šifriranja
PROF.DR.SC. MARIJA MAKSIMOVIĆ; Odjel za matematiku Tangram razglednice Djeca su se upoznala s matematičkom slagalicom Tangram. Razglednice s nekim oblikom koji je složen Tangramom, obojali su i napisali poruku za nekoga.
DOC.DR.SC. ROZI ANDRETIĆ  WALDOWSKI; MARKO RUBINIĆ; Odjel za biotehnologiju Tako sitne, a tako bitne/

Putujući znanstvenici

Djeca su vidjela neobične pokuse od kuhinjskih potrepština te su tražili „mikroskopske“ sličnosti između mušica i ljudi
DOC.DR.SC. NEVENA DRAGIČEVIĆ; DR.SC. IVANA SUŠANJ ČULE; PROF.DR.SC. BARBARA KARLEUŠA; Građevinski fakultet Voda oko nas Djeca su pogledala crtani film „Priča o kapljici u hidološkom ciklusu“, zatim su odgovarali na pitanja o vodi (tko pije vodi, koja jezera znaju i sl.). Na kraju su izvodili pokuse s vodom.
PROF.DR.SC. SAŠA ZELENIKA; DOC. DR. SC. ERVIN KAMENAR; Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije Pametna tehnološka rješenja Djeca su proučavala kako rade 3D printeri i skeneri, laserski daljinometri i uređaji za prikupljanje energije iz okoliša.

 

Kontakt

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, SKC

Ulica Radmile Matejčić 2
51000 Rijeka
Hrvatska

E skc@uniri.hr

T + 385 51 584 860

Skip to content