KATEGORIJE

Projekt Blue-connect: započele predaktivnosti riječke Noći istraživača 2022

05.07.2022. / vijesti / eu projekti

U okviru EU projekta Blue-connect, financiranog iz Okvirnoga programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor Europa, u gradovima Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku ove će jeseni, 30. rujna 2022. godine, biti organizirana manifestacija Noć istraživača, uz brojne najavne i popratne aktivnosti namijenjene mladima i svim građanima.

Glavni cilj cjelokupnog programa, koji će se provoditi pod sloganom „Ja, istražujem!“, jest na zabavan i jednostavan način podići svijest javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za razvoj i funkcioniranje društva, a u programu sudjeluje preko 75 znanstvenika s čak 13 sastavnica Sveučilišta.

Središnji dio programa je manifestacija „Noć istraživača“, u sklopu koje će se postaviti niz punktova s interaktivnim sadržajem, praktičnim aktivnostima i radionicama te demonstracijama istraživačkih aktivnosti koje će pomoći posjetiteljima u razumijevanju istraživanja i znanosti. 

Program uključuje i dodatne aktivnosti popularizacije znanosti koje se provode tijekom cijelog razdoblja trajanja projekta, od kojih su neke provedene već tijekom mjeseca lipnja.

Znanstvenici s Fakulteta za matematiku, predvođeni izv. prof. dr. sc. Vedranom Mikulić Crnković posjetili su pet razrednih odjeljenja OŠ Sveti Matej (Viškovo) i OŠ Gelsi (Rijeka). „Prebroji me i oboji me“, „Pogledaj me…ponavljam se“, „Čemu taj kut“ i „Matematički trikovi s kartama“ naslovi su radionica kojima su uspjeli zainteresirati učenike i približiti im svijet matematike na drugačiji način.

Još jednu radionicu namijenjenu osnovnoškolskom uzrastu održao je 1. srpnja 2022. ispred tima Tehničkog fakulteta prorektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Saša Zelenika, gostujući u programu sedmog Bilingvalnog znanstvenog kampa u Klani čiji je cilj srodan onome Noći istraživača – popularizirati znanost među najmlađima te ih od najranije dobi zaintrigirati, proširiti im vidike i pobuditi znatiželju metodama primjerenim njihovom uzrastu.

Nešto stariju publiku, studente i znanstvenike, okupilo je otvaranje izložbe NeuroArt na panelima na Sveučilišnom kampusu, u organizaciji izv. prof. dr. sc. Ivane Munitić s Odjela za biotehnologiju, koja je ovom izložbom uspješno povezala znanost i umjetnost, a sve u cilju popularizacije neuroznanosti. Izložbu, koja ujedno i najavljuje središnju manifestaciju „Noć istraživača“ u Rijeci, moguće je razgledati do sredine srpnja.

Skip to content