KATEGORIJE

UNIRI uskoro otvara vrata instituta za učenje korejskog jezika i kulture

17.06.2022. / vijesti / o sveučilištu

Institut kralja Sedžonga (King Sejong Institute), koji pruža obrazovanje na korejskom jeziku diljem svijeta, ove će godine otvoriti još 23 podružnice u 19 zemalja, a na popisu se nalazi i Hrvatska odnosno Sveučilište u Rijeci, objavilo je korejsko Ministarstvo kulture, sporta i turizma 16. lipnja na svojoj službenoj stranici. Podružnica pri Sveučilištu u Rijeci bit će druga takva u Hrvatskoj (jedna već postoji na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu).

Podružnica Instituta pri Sveučilištu u Rijeci djelovat će kao javna ustanova pod okriljem korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma, a uspostavljanje Instituta omogućit će svim zainteresiranim studentima i građanima učenje korejskog jezika od izvornih govornika. Institut bi svoja vrata trebao otvoriti početkom nove akademske godine, a detaljne informacije o upisima i programu bit će objavljene krajem kolovoza/početkom rujna.

Podsjećamo, nakon radnog sastanka s predstavnicima Ženskog sveučilišta Sunghin održanog u siječnju 2022. i višemjesečne pripreme opsežne prijavne dokumentacije, uslijedila je i službena on-site procjena i provjera prijave za uspostavu Instituta. Evaluatori – predstavnici korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma te predstavnici Zaklade Instituta kralja Sedžonga – posjetili su Sveučilište u Rijeci 10. svibnja te proveli intervjue i detaljnu analizu prijave, pri čemu su provjeravali povijest i razvoj ustanove, geografski položaj, vodstvo Sveučilišta, prostorne kapacitete, dostupnost građanima te potrebu za korejskim jezikom.

Ove godine zaprimljene su 82 prijave raznih organizacija iz 39 zemalja, a Institutov Odbor za reviziju proveo je zahtjevan postupak provjere te odabrao najbolje 23 prijave na temelju potražnje za korejskim jezikom, kapaciteta i uvjeta osoblja operativnih institucija. Svoje prve podružnice dobit će sedam zemalja: Bangladeš, Saudijska Arabija i Kuvajt u Aziji, JAR i Tunis u Africi te Luksemburg i Finska u Europi. Širenje globalne mreže Instituta odražava sve veću međunarodnu potražnju za korejskim jezikom i porast trgovine s Korejom.

Lee Jin-sik, glavni ravnatelj za kulturnu politiku pri Ministarstvu, izjavio je: „ Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pružili podršku politici i poboljšali status Koreje i omogućili ljudima diljem svijeta da osjete čar korejskog jezika i kulture kroz Institut.”

Sveučilište u Rijeci iznimno je ponosno na ovo postignuće, koje ne bi bilo moguće bez podrške i pomoći Ženskog sveučilišta Sungshin, zagovaratelja i pokretača te ideje, a veliku podršku pružio nam je i Nj. E. g. Damir Kušen, veleposlanik RH u Republici Koreji.

Vijest objavljena na stranici korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma: 🎧 King Sejong Institute to add 23 branches in 19 countries this year : Korea.net : The official website of the Republic of Korea

Skip to content