KATEGORIJE

Održan ROAЯ festival u okviru projekta SPEAR

29.03.2023. / vijesti / SPEAR

U okviru projekta Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima (SPEAR) održan je festival ROAЯ, koji je promicao temu rodne ravnopravnosti i jednakosti kroz predstavu, film i dijalog u zajednici.

Program ROAЯ festivala je uključivao:

  1. “Boja odgoja”, predstava Teatra Tirena iz Zagreba održana 16. ožujka 2023. u Hrvatskom domu na Sušaku. “Boja odgoja” predstava je za tinejdžere, ali i odrasle, koja se bavi rodnim ulogama i rodnom ravnopravnošću te problematizira štetne rodne stereotipove koji se vežu uz žene i muškarce.
  2. “Kako razumjeti toksičnu muškost: utjecaji popularne kulture”, predavanje novinara i urednika Nikole Vučića održano 17. ožujka 2023. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. U sklopu predavanja predstavljen je problem toksične muškosti koji može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje, međuljudske odnose i društvene norme. Razumijevanje toksične muškosti kroz popularnu kulturu izuzetno je važno za razvoj boljeg razumijevanja rodne ravnopravnosti i stvaranje pozitivnog društva za sve.
  3. “Intergeneracijska perspektiva feminizma i teme rodne ravnopravnosti”, javni razgovor održan 20. ožujka 2023. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Razgovor (okrugli stol) bio je namijenjen akademskoj zajednici i građanstvu. Vodila ga je prof. Sanja Bojanić, a o feminizmu i temi rodne ravnopravnosti govorile su rektorica Snježana Prijić Samaržija, prof. Nadežda Čačinovič, prof. Ankica Čakardić i Hana Samaržija.
  4. Filmske večeri u Art kinu održane od 21. – 23. ožujka 2023. godine. Filmove u kojima se rodna tematika preklapa s radom, zdravljem i starenjem kao čestim diskriminacijskim osnovama izabrali su i o njima govorili romanopisac i novinar Ante Tomić, rektorica prof. Snježana Prijić Samaržija i filmski kritičar i novinar Jurica Pavičić, uz prikazivanje kratkometražnih studentskih filmova Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF po izboru redateljice i umjetničke direktorice STIFF festivala Maše Drndić. 

Više informacija o održanom ROAЯ festivalu dostupno je na poveznici.

Skip to content