U sklopu projekta ECOFOODCYCLE (Smanjenje otpada od hrane i njegovog ekološkog otiska kroz održive prehrambene sustave), sufinanciranog iz programa Interreg Italija–Hrvatska 2021.–2027., na Ekonomskom fakultetu u Rijeci 16. rujna održan je tematski okrugli stol „ECOFOODCYCLE Talks: Bacanje hrane – kako spriječiti, kako smanjiti, kako ponovno upotrijebiti?“.
U organizaciji projektnog tima Sveučilišta u Rijeci (PP4) okrugli je stol okupio ključne dionike iz akademske zajednice, gospodarstva, javnog sektora i civilnog društva s ciljem rasprave o praktičnim rješenjima za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane te mogućnostima njegove ponovne uporabe. Poticanjem dijaloga, razmjenom znanja i iskustava te zajedničkim radom na identificiranju konkretnih rješenja nastoji se pridonijeti smanjenju gubitaka i otpada od hrane u Hrvatskoj.
Nakon predstavljanja dosadašnjih rezultata projekta i primjera dobre prakse (Kaufland, Ministarstvo poljoprivrede) uslijedio je okrugli stol u kojem su sudjelovali:
- Anita Mavrinac Klarić, Studentski centar Rijeka
- Irena Tolić Jularić, Kaufland
- izv. prof. dr. sc. Dženan Kulović, Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici
- Robert Kresić, predsjednik Hrvatske mreže socijalnih samoposluga
- Tanja Saulig Brajdić, Grad Rijeka
- Marija Batinić Sermek, voditeljica Službe za kvalitetu hrane i informiranje o hrani, Ministarstvo poljoprivrede.
Moderator rasprave bio je dr. sc. Nenad Vretenar, profesor na Ekonomskom fakultetu i član ECOFOODCYCLE projektnog tima.
Okrugli stol organiziran je kao uvod u dvodnevni konzorcijski sastanak koji se 17. i 18. rujna odvija u Rijeci, a cilj je okupiti projektne partnere koji će, podijeljeni po radnim paketima, kroz rasprave procijeniti i koordinirati projektne aktivnosti te predlagati konkretne mjere koje će osnažiti utjecaj projekta na smanjenje otpada od hrane kroz održive prehrambene sustave u skladu s Europskim zelenim planom.
Više o projektu dostupno je na poveznici.






Fotogalerija: Aleksandar Bulog