KATEGORIJE

Izložba ”10 godina NANORI centra”

03.09.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

Povodom 10 godina postojanja Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, danas, 3. rujna 2020. na šetnici na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci je otvorena izložba plakata ”10 godina NANORI centra”. Otvorenju je prisustvovala rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za organizaciju i informatizaciju prof. dr. sc. Senka Maćešić, predstojnik Centra za mikro- i nano znanosti i tehnologije te pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju i strateška partnerstva prof. dr. sc. Saša Zelenika, koautorica izložbe doc. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac, raniji predstojnik Centra prof. dr. sc. Mladen Petravić, predsjednica Organizacijskog odbora Kampus kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić te brojni suradnici Centra, kao i šira akademska javnost.

Prof. Jurdana Šepić najavila je govornike, uvela prisutne u temu izložbe te istaknula kako znanosti uvijek može dobiti i umjetničku komponentu.

Rektorica Prijić Samaržija naglasila je: ”Čestitam Centru njegovu okruglu obljetnicu. To je naš prvi znanstveno-razvojni centar koji danas broji čak 9 laboratorija. Ova je izložba dokaz kako znanstveni rad također može biti i umjetnička inspiracija”.

Prof. Zelenika prisjetio se kako je prva oprema počela pristizati još 2007. godine, zahvalio je prvom predstojniku prof. Petraviću i naglasio kako je u prvih 10 godina vrlo ozbiljnom znanstvenoistraživačkom opremom opremljen NANORI centar te danas producira vrhunske kadrove.

Dr. Jelovica Badovinac, koja je uz prof. Zeleniku i koautorica izložbe, zahvalila je suradnicima iz Centra na suradnji i rado na ovom projektu te doc. mr. art. Darji Žmak Kunić prodekanici za umjetničko-znanstvenu djelatnost Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, jer su i studenti Akademije sudjelovali u dijelu izložbe ”Inspiracije iz nanosvijeta”, fotografija nastalih snimanjem mikroskopom.

Prije deset godina, u fazi dinamičkog organizacijskog i  infrastrukturnog razvoja Sveučilišta u Rijeci te povratkom više vrhunskih hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, a s ciljem povezivanja znanstvenih resursa na područjima prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti, kao prvi znanstveno-razvojni centar Sveučilišta osnovan je Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije. Centar je, kroz projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci”, ali i druge kompetitivne međunarodne i nacionalne projekte, opremljen vrhunskom znanstvenom opremom vrijednom više od 30 milijuna kuna. To omogućava dvadesetorici znanstvenika i suradnika angažiranih u radu 9 laboratorija da svojom znanstvenom produkcijom budu prepoznati u širem okruženju kao centar izvrsnosti u području mikro- i nanoznanosti i tehnologija. Sudjelovanjem u kompetitivnim projektima te u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta, a posebno s Odjelom za fiziku, Tehničkim fakultetom, Medicinskim fakultetom te Odjelom za biotehnologiju, Centar obavlja i razvija znanstveni i visokostručni rad, osigurava izvođenje nastave, provodi projekte transfera znanja te osigurava znanstvenu opremu i pruža usluge drugim znanstvenim i gospodarskim subjektima.

Svojim aktivnostima Centar doprinosi popularizaciji znanosti, programskom pravcu 27 susjedstava – susjedstvo Kampus u sklopu Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, programu Europskog grada znanosti ESOF 2020 u Trstu te redovito sudjeluje u aktivnostima Festivala znanosti, organizira dane otvorenih vrata i STEM radionice.

Uz predstavljanje 10 godina djelovanja Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, posebno je istaknut rad u Laboratoriju za pretražnu elektronsku mikroskopiju. Naime, jedan dio postera posvećen je izložbi “Inspiracije iz nanosvijeta”. Cilj ove izložbe, zajedničkog projekta Odjela za fiziku i Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, je objedinjenu kreativnost znanosti i umjetnosti približiti široj zajednici. Svi zainteresirani posjetitelji mogu pogledati odabrane snimke nanosvijeta snimljene pretražnim elektronskim mikroskopom i njima inspirirane radove studenata Akademije.

Skip to content