KATEGORIJE

Kratko predavanje: Kakvoća mora na plažama u Primorsko-goranskoj županiji

11.10.2024. / vijesti / SDG

U srijedu, 16. listopada u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u učionici 232 u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob održat će se predavanje Kakvoća mora na plažama u Primorsko-goranskoj županiji izv. prof. dr. sc. Darije Vukić Lušić, dipl. sanit. ing. Sudjelovanje je besplatno i prijave nisu potrebne.

Kakvoća mora u Hrvatskoj od iznimne je važnosti, s obzirom na to da je zemlja izrazito orijentirana na turizam. Program praćenja kakvoće mora provodi se redovitim uzorkovanjem na službenim plažama, s uzorcima koji se prikupljaju svaka dva tjedna. Analize uključuju mikrobiološke pokazatelje, bakterije Escherichia coli i crijevne enterokoke, a prema EU standardima, more se razvrstava u četiri kategorije kakvoće: izvrsna, dobra, zadovoljavajuća i nezadovoljavajuća.

Kakvoća mora u Hrvatskoj, uključujući Primorsko-goransku županiju, tijekom sezone kupanja 2024. godine bila je na zadovoljavajućoj razini. Dok je udio izvrsnih lokacija u EU oko 85%, u Hrvatskoj i PGŽ-u taj udio redovito prelazi 95%. Prema udjelu izvrsnih rezultata, Hrvatska je svake godine u vrhu zemalja s najboljom kakvoćom mora za kupanje na razini EU. Međutim, iako su rezultati izvrsni, povremeno dolazi do onečišćenja i zabrana kupanja, najčešće zbog neadekvatne odvodnje fekalnih voda, kao što je bio slučaj ove sezone u Ičićima. Osim mikrobioloških, onečišćenja mogu biti i kemijske prirode, poput dugotrajnog incidenta s ugljikovodicima u Kostreni, koji traje od 2023. godine.

U slučaju nezadovoljavajućih rezultata, provode se dodatna ispitivanja, a ukoliko se rezultati ne poboljšaju, obavještavaju se javnost i nadležne institucije. Rizik za zdravlje ovisi o intenzitetu onečišćenja, a najčešće bolesti uključuju gastroenteritis, s inkubacijom do 4 dana. Ostala moguća mjesta infekcije su uši, koža, oči, nosna šupljina i gornji dišni putevi, s akutnim simptomima poput proljeva, povraćanja i respiratornih infekcija. Najugroženiji su djeca, starije osobe i turisti zbog slabijeg imuniteta i osjetljivosti na lokalne patogene. Stoga su održavanje visoke kakvoće priobalnog mora i sustavna provjera neophodni za zaštitu javnog zdravlja i osiguranje sigurnosti svih korisnika plaža.

O predavačici

Darija Vukić Lušić, diplomirani sanitarni inženjer, diplomirala je 2000. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a 2009. godine doktorirala oceanologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. godine radi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a od 2008. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na Katedri za zdravstvenu ekologiju (od 2019. godine kao izvanredni profesor). Od 2020. godine je voditeljica doktorskog studija Zdravstveno i ekološko inženjerstvo na Doktorskoj školi iz znanstvenog područja biomedicina i zdravstvo, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Provodi istraživanja o utjecaju različitih čimbenika okoliša na zdravlje populacije. Uže područje njenog znanstvenog interesa je kvaliteta vodnih resursa, sigurnost vode za piće i kvaliteta rekreacijskih voda. Sudjelovala je na 11 znanstvenih projekata od kojih je na 4 bila voditelj. Koautor je 40 znanstvenih članaka.

Sveučilište za 3. dob projekt je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a namijenjen je osobama treće životne dobi iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom.

Skip to content