KATEGORIJE

Održan skup astronoma na Cresu

24.07.2024. / vijesti / eu projekti

Treća regionalna LSST radionica održana je od 14. do 18. srpnja 2024. u Cresu u Palači Moise. Radionicu je organizirao Fakultet za fiziku Sveučilišta u Rijeci i Institut ”Ruđer Bošković” iz Zagreba. Skup je održan u hibridnom obliku, a sudjelovalo je 20 astronoma i astrofizičara iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Srbije i SAD-a. Na skupu su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta u Rijeci, Instituta ”Ruđer Bošković”, Instituta sinergije znanosti i društva (Hrvatska), Sveučilišta u Padovi, Nacionalnog instituta za astrofiziku i Astronomskog opservatorija u Padovi  (Italija), Sveučilišta Nova Gorica (Slovenija), Sveučilišta u Beogradu i Astronomskog opservatorija Beograd (Srbija), Astronomskog opservatorija Konkoly i Sveučilišta ”Eotvos Lorand” u Budimpešti (Mađarska) te Opservatorija ”Vera C. Rubin” i Sveučilišta Washington u Seattleu (SAD)

Prof. dr. sc. Željko Ivezić, direktor Opservatorija ”Vera Rubin”, na kojem se događa LSST (Legacy Survey of Space and Time) projekt, i naš poznati astronom, otvorio je skup predavanjem o LSST projektu i Opservatoriju ”Vera Rubin” te završetku njegove izgradnje i početku astronomskih opažanja početkom 2025. godine. Željko Ivezić je ujedno i naslovni profesor na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, gdje se održava i diplomski studij fizike – smjer astrofizika i fizika elementarnih čestica. Na skupu su sudjelovali i Robert Szabo, ravnatelj Astronomskog opservatorija ”Konkoly” u Mađarskoj te Zsolt Frei, ravnatelj Centra za astrofiziku na Sveučilištu ”Eotvos Lorand” u Mađarskoj.

Ovogodišnji skup, sada već tradicionalni, održan je po treći puta nakon skupova 2020. i 2022. godine, koji su održani na Plitvičkim jezerima, a predstavlja najvažnije regionalno okupljanje astronoma i astrofizičara uključenih u LSST/Rubin međunarodnu suradnju, jednu od najvećih kolaboracija na svijetu u području astronomije i astrofizike.

Cilj ovog skupa je proširiti znanstvenu suradnju unutar LSST/Rubin kolaboracije te razvijanje znanosti povezane s budućim opažanjima Opservatorija ”Vera Rubin”. Regionalna suradnja je izrazito važna jer omogućuje sinergijski pristup i okrupnjavanje istraživačkih resursa u regiji te zajednički pristup europskim izvorima financiranja. Na radionici se govorilo o trenutnom statusu izgradnje Opservatorija ”Vera Rubin”, planiranju opažanja i analizi mjerenja, a poseban je naglasak na znanstvenim doprinosima istraživačkih grupa iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i Italije. Tijekom radionice pojedine istraživačke grupe predstavile su svoje dosadašnje rezultate i planove kada opservatorij započne s radom, što je predstavljalo izuzetnu priliku za razvoj međunarodne suradnje u različitim područjima, od fizike zvijezda, tranzijenata i promjenjivih zvijezda, galaksija i aktivnih galaktičkih središta, mjerenja udaljenosti u svemiru, do asteroida, meteora i Sunčevog sustava te korištenja superračunalnih resursa za analizu velike količine podataka, poput superračunala ”Bura” na Sveučilištu u Rijeci.

Radionicu je pomoglo Sveučilište u Rijeci i Institut ”Ruđer Bošković” u Zagrebu.

Opservatorij ”Vera C. Rubin” i LSST

www.lsst.org

LSST (Legacy Survey of Space and Time) je međunarodni projekt snimanja i pregleda neba, koji će se izvoditi na Opservatorijui ”Vera C. Rubin” u znanstvenoj kolaboraciji od oko 500 istraživačkih grupa. Vodstvo projekta čini 35 institucija, većinom iz SAD-a, udruženih u LSST korporaciju, a među ostalim čine ih University of Washington, Caltech, Princeton University, Fermi National Laboratory, Stanford University, University of Oxford, Google Inc, itd. LSST je najveći poduhvat takve vrste ikad poduzet u astronomiji i astrofizici te će omogućiti potpuno nov pogled u istraživanje svemira. U svojoj nacionalnoj strategiji SAD ovaj projekt smatra najvažnijim astronomskim projektom u području zemaljskih teleskopa za slijedećih 12 godina.

Zahvaljujući inovativnom dizajnu, veličini teleskopa od 8.4 metra, velikoj brzini te širokom kutu snimanja neba od 9.6 kvadratnih stupnjeva, Opservatorij Rubin će snimati cjelokupno južno nebo svaka 3 dana tijekom perioda od 12 godina, omogućavajući gotovo filmsko opažanje neba i astronomskih pojava tijekom jedne dekade. Samo u prvom mjesecu svog rada, ovaj će teleskop vidjeti više svemira i astronomskih objekata nego svi teleskopi zajedno u cijeloj ljudskoj povijesti. Vrhunska kvaliteta snimaka omogućit će kartiranje svemira u 3 dimenzije, a vremenska komponenta opažanje svemira u boji u realnom vremenu. Teleskop je trenutno u završnim fazama izrade, a nalazi se na vrhu planine Cerro Pachon u Čileu. Teleskop će prvo svjetlo ugledati na proljeće 2025., a početak 12-godišnjeg sinoptičkog opažanja predviđen je u drugoj polovici 2025. Sredstva za izgradnju i rad teleskopa iznose više od milijardu dolara, a osigurana su kroz izravno financiranje Kongresa SAD-a, Nacionalne zaklade za znanost (NSF) i Ministarstva energije SAD-a. Opservatorij Rubin će tijekom 12 godina opažanja cjelokupnog neba omogućiti uvid u vremenske promjene u svemiru, na astronomskim objektima i fenomenima.

LSST će automatski skenirati nebo, dajući više od 800 panoramskih snimaka svake noći, što znači da će teleskop dva puta tjedno snimiti cijelo južno nebo. Najveća ikada konstruirana digitalna kamera sa 3200 Mpx svake će noći snimiti oko 20 TB podataka, s katalogom astronomskih opažanja veličine 15 PB nakon 12 godina. Za pohranjivanje cjelokupne baze podataka trebat će diskovnog prostora veličine 15.000 prosječnih tvrdih diskova od 1 TB, a samo jedna noć opažanja može napuniti 20 takvih tvrdih diskova. Procesiranje ovakve količine podataka zahtijevat će računalnu snagu od oko 150 TFLOPS-a već u prvoj godini opažanja. Astronomi će time dobiti najbogatiju i najraznovrsniju astronomsku bazu podataka, a korištenjem inovativnih tehnologija i softvera ostvarit će do danas neslućene mogućnosti u otkrivanju novih fenomena i objašnjenju nedovoljno poznatih procesa i mehanizama.

Sudjelovanje hrvatskih institucija

U LSST projektu sudjeluju i hrvatski astrofizičari okupljeni u Croatian participation group (CPG@LSST),  istraživačkoj grupi koju čine znanstvenici s Instituta ”Ruđer Bošković” iz Zagreba (Laboratorij za astročestičnu fiziku i astrofiziku Instituta ”Ruđer Bošković”; voditelj doprinosa i voditelj CPG grupe Lovro Palaversa); Sveučilišta u Rijeci (Fakultet za fiziku; voditelj doprinosa Tomislav Jurkić) i Sveučilišta u Zagrebu (Opservatorij Hvar; voditelj doprinosa Roman Brajša). U svrhu objedinjavanja istraživačke infrastrukture i ljudskih resursa na području astrofizike u Hrvatskoj, dogovorena je suradnja astrofizičara s ovih triju institucija te zajednički prijedlog doprinosa i suradnje u LSST/Rubin kolaboraciji kao međunarodnih suradnika.

Članovi LSST međunarodnih suradničkih grupa imaju ekskluzivni pristup suradničkoj mreži i infrastrukturi kolaboracije, opažanjima, resursima i softveru neophodnom za obradu i analizu podataka.

Kako ovaj znanstveni projekt zahtjeva značajne računalne resurse (softverske i hardverske) za obradu velike količine podataka (Big Data Science), hrvatski astrofizičari će sudjelovati u razvoju softvera (Institut ”Ruđer Bošković”) za prikaz sjaja zvijezdi unutar baze od oko 20 milijardi zvijezda, te u analizi opažanja i simulacijama astrofizičkih pojava na superračunalu ”Bura” kao jednom od 13 međunarodnih računalnih centara unutar LSST projekta:

(https://www.lsst.org/scientists/in-kind-program/cec).

Skip to content