KATEGORIJE

Poruke s prvog CroSciencea

01.10.2024. / vijesti / znanstvenici

Prvi međunarodni Simpozij CroScience održan je 27. i 28. rujna 2024. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Simpozij je organiziralo Sveučilište u Rijeci na čelu s rektoricom prof. dr. sc. Snježanom Prijić Samaržijom i Organizacijski odbor sastavljen od uglednih znanstvenika, a to su: : prof. dr. sc. Nenad Ban, prof. dr. sc. Ivan Đikić, akademik Stipan Jonjić, prof. dr. sc. Ivana Novak Nakir, prof. dr. sc. Igor Rudan, prof. dr. sc. Igor Štagljar, prof. dr. sc. Iva Tolić i dr. sc. Adrijana Vinter.

Inicijativa je to nastala je kao rezultat suradnje između hrvatskih znanstvenika u zemlji i inozemstvu s vizijom stvaranja platforme za kontinuirani dijalog znanstvenika, predstavnika tijela koja donose odluke, poslovnog sektora i znanstvenih novinara. Cilj djelovanja platforme CROSCIENCE je unaprjeđenje znanstvenih politika i praksi u Republici Hrvatskoj te aktivnijeg i uspješnijeg sudjelovanja u Europskom prostoru istraživanja (European Research Area), tijelima Europske unije, ali i u globalnom okruženju.

U konstruktivnim su raspravama dijeljenja iskustva i dobre prakse iz inozemstva i razmatrane mogućnosti njihove primjene u hrvatskim okolnostima i unutar naših financijskih i institucijskih okvira. Jedna od najvažnijih poruka konferencije jest izlaženje iz još uvijek zatvorenog i izolacionističkog pristupa hrvatskih znanstvenih politika i praksi, kao i mobiliziranje ogromne kolektivne inteligencije svih sudionika u zajedničkom traženju realističnih rješenja, koja bi najprije kratkoročno, a onda i na dulje staze, mogla osigurati relevantne ljudske potencijale i financiranje istraživanja i inovacija, ali i društvenu klimu koja valorizira autentičnu znanost.  

Više od 250 sudionica i sudionika skupa, tijekom dva dana intenzivnih i otvorenih rasprava, identificiralo je 7 područja u kojima trenutno postoje ozbiljni izazovi i potreba za unaprjeđenjem, a to su:

  1. Stabilno, redovito i transparentno financiranje znanosti
  2. Sustavno financiranje pristupa znanstvenoj opremi, a posebno u nabavci kapitalne znanstvene opreme 
  3. Sustav zapošljavanja, izbora i napredovanja te kriteriji i evaluacija kadrova u znanosti, uz uvažavanje razlika u znanstvenim područjima
  4. Privlačenje, zapošljavanje i zadržavanje mladih znanstvenika
  5. Inovacije i suradnja s gospodarstvom 
  6. Znanstvena komunikacija i suradnja s medijima
  7. Promocija znanosti u javnosti

Zaključci s preporukama po svakoj od ovih točaka bit će usuglašeni i dostavljeni dionicima u sustavu znanosti u Republici Hrvatskoj te široj javnosti.

Skip to content