KATEGORIJE

U Muzeju Apoksiomena predstavljena monografija o akademiku Elsu Kuljaniću

01.10.2019. / vijesti / znanstvenici

U Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju održano je treće predstavljanje monografije ”Život i znanost” akademika Elsa Kuljanića, ranijeg rektora Sveučilišta u Rijeci. Knjiga je u izdanju Sveučilišta u Rijeci izdana u prosincu 2018. godine, a prva dva predstavljanja održana su na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci i u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Ovoga je puta knjiga predstavljena Lošinjanima i Lošinjankama u reprezentativnom okruženju Muzeja Apoksiomena, a u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Katedre čakavskoga sabora Cres – Lošinj.

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik Katedre čakavskoga sabora Cres – Lošinj dr. sc. Julijano Sokolić, pročitao zanimljive crtice iz života akademika Kuljanića i kazao: ”Hvala dragome Elsu što je u ovoj knjizi uspomena sažeo svoj bogat život i pohranio ga za generacije koje dolaze. Ova je knjiga u mnogočemu i knjiga povijesnih crtica našega kraja i zato ima dodatnu vrijednost”.

Prigodno se obratila i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, mag. oec., pročitala citat akademika Kuljanića iz knjige te dodala: ”Priča je ovo o zanimljivom i nadahnjujućem životu, skladnom obiteljskom životu priča o velikanu naših korijena, o znanstveniku i pjesniku, koji je uz znanstveni i stručni rad, skladao, svirao i pisao pjesme. Doživjela sam ovu knjigu emotivno, a kao poruku izvukla da se uz trud i dosljednost može postići skoro sve!”

Izvršna urednica monografije Elvira Marinković Škormlj, glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci prenijela je pozdrave rektorice Sveučilišta prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija i kazala: ”Elso je prije svega otočanin i zaljubljenik u more, kao što pokazuje fotografija s naslovnice ove monografije. On je neiscrpan izvor priča, znanja i iskustava…Kao što je i gradonačelnica rekla, ovu se knjigu doživljava emocionalno, a ja sam i polugodišnji rad na uređivanju iste doživjela na isti način. Isprepletenost životnih sudbina, Elsovih predaka, putovanja… naprosto je fascinantna. Knjiga kada jednom uđe u korice dobije neki svoj vlastiti život i svi koji ju uzmete u ruke doživjet ćete ju na vlastiti način. S ovim su vrijedim izdanjem na neki način potaknuta i daljnja izdanja sveučilišne baštine, od kojih je jedno – monografija ”Professori emeritusi Sveučilišta u Rijeci” već izašla, a iduća su u pripremi, zaključila je urednica te pročitala ulomak u kojem akademik opisuje svoje sviranje violine i mladenačke nestašluke… Više, dakako, možete pročitati u monografiji…

Skip to content