KATEGORIJE

Upisi u jesenske cikluse Sveučilišta za 3. dob 2024.

08.10.2024. / vijesti / treća dob

Osim kratkih besplatnih predavanja srijedom (više na linku), program Sveučilišta za 3. dob započinje s ciklusima predavanja. Otvoreni su upisi za cikluse predavanja u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob.

Ciklusi koje možete upisati su sljedeći:

  • Konverzacijski susreti na engleskom jeziku (17.10. – 30. 1. 2024.)
  • Prehrambena pismenost – znanjem o hrani do dobrog zdravlja (24. 10. – 12. 11. 2024.)
  • Samopoštovanje i zdravlje (14. 11. – 28. 11. 2024.)

Prijave su obavezne na email adresu 3dob@uniri.hr s podacima IME I PREZIME, STRUČNA SPREMA, GODINA ROĐENJA, ADRESA, EMAIL i TELEFON radi ograničenog broja mjesta. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Za sva pitanja možete se javiti na adresu 3dob@uniri.hr ili zvati na telefon 051 584 862.

U nastavku se nalaze detaljne informacije o svakom ciklusu.

1. KONVERZACIJSKI SUSRETI NA ENGLESKOM JEZIKU

NAPOMENA: Grupa samo za nove polaznike koji do sada nisu sudjelovali u navedenom ciklusu.

Trajanje: 17. 10. 2024. – 30. 1. 2025., 14 susreta

Vrijeme i mjesto: ČETVRTKOM od 19:15 do 20:15

Cijena: 34 EUR

Za sudjelovanje je obavezno znanje engleskog jezika jer će se vježbati konverzacija.

O ciklusu

Bilingualism Matters@Rijeka, ogranak međunarodne neprofitne organizacije Bilingualism Matters iz Edinburgha koji djeluje pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, u suradnji sa Sveučilištem za 3. dob organizira konverzacijske susrete na engleskom jeziku. Susrete će voditi student anglistike pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Tihane Kraš. Konverzacijski susreti na engleskom jeziku namijenjeni su svima koji govore engleski, a žele unaprijediti svoje komunikacijske vještine u tom jeziku. Teme susreta bit će usklađene s interesima polaznika.

___________________________________________________________________________________________

2. PREHRAMBENA PISMENOST – ZNANJEM O HRANI DO DOBROG ZDRAVLJA 

Trajanje: 24. 10. – 12. 11. 2024., 5 susreta

Vrijeme i mjesto: UTORKOM I ČETVRTKOM od 17:00 do 18:30

Cijena: 20 EUR

Voditeljica: dr. sc. Gordana Kenđel Jovanović

O ciklusu

Prehrambena pismenost je sposobnost korištenja znanja i razumijevanja informacija o hrani unutar složenog prehrambenog sustava te stavova i vještina vezanih uz hranu što utječe na izbor hrane, a potom i na zdravlje. Odabir hrane zbog neodgovarajuće prehrambene pismenosti ima ozbiljne zdravstvene posljedice poput razvoja debljine, šećerne bolesti, srčano-žilnih bolesti, visokog krvnog tlaka, nekih oblika raka, osteoporoze, depresije, autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, bolesti štitnjače, psorijaze, poremećaja prehrane te bolesti vezane uz sigurnost hrane. Ciklus se bavi razumijevanjem prehrambenih smjernica pravilne prehrane i sastava hrane te utjecajem hrane na zdravlje, složenostima prehrambenog sustava i prerade hrane te spoznajama o sigurnosti i održivosti hrane. Cilj ciklusa je ojačati zdravstvenu komunikaciju vezanu uz hranu, unaprijediti znanje o hrani i prehrani, ostvariti pozitivan odnos prema hrani te razumjeti sigurnost i održivost hrane kako bi se donosile dobro informirane odluke o tome koju hranu kupiti, jesti i uživati ​​u njoj na siguran, zdrav i održivi način.

O predavačici

Gordana Kenđel Jovanović diplomirani je nutricionist s doktoratom iz Biomedicine. Radi kao voditeljica Laboratorija za unapređenje prehrane Odsjeka za hranu, predmete opće uporabe i unapređenje prehrane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te kao docentica na Katedri za zdravstvenu ekologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Autorica i koautorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova, a također aktivno sudjeluje na znanstvenim i stručnim skupovima. Pridružena je urednica multidisciplinarnog časopisa visokog znanstvenog odjeka Frontiers in Nutrition. Članica je Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, Hrvatskog društva fiziologa, Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma.

__________________________________________________________________

3. SAMOPOŠTOVANJE I ZDRAVLJE

Trajanje: 14. 11. – 28. 11. 2024., 5 susreta

Vrijeme i mjesto: UTORKOM I ČETVRTKOM od 17:00 do 18:30

Cijena: 20 EUR

Voditeljica: dr. sc. Jasna Hudek-Knežević, umirovljena profesorica

O ciklusu

Ciklus predavanja iz područja psihologije Samopoštovanje i zdravlje kroz  pet susreta obuhvatit će sljedeće teme:

1. Što je samopoštovanje? 

 Kako se razvija samopoštovanje?

 Mijenja li se samopoštovanje tijekom života?

 Spolne razlike u samopoštovanju

2.   Čemu služi samopoštovanje?

3. Je li visoko samopoštovanje uvijek poželjno, a nisko nepoželjno?

Samopoštovanje  – heterogeni konstrukt (nestabilno, kontingentno, obrambeno, implicitno/eksplicitno)

Samopoštovanje i povezani konstrukti (samoprihvaćanje, samoefikasnost, neuroticizam, lokus kontrole, narcizam)

4. i 5. Mehanizmi djelovanja samopoštovanja na zdravlje

O predavačici

Jasna Hudek-Knežević umirovljena je redovita profesorica u trajnom zvanju.

Na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci bila je nositeljica obaveznih kolegija iz područja socijalne i zdravstvene psihologije (Socijalna kognicija, Socijalna interakcija, Socijalni stavovi Socijalne grupe ). Inicirala je uvođenje kolegija Zdravstvena psihologija I izbornih kolegija Stres i tjelesno zdravlje te Samopoimanje, samoregulacija i zdravlje na studiju psihologije.

U svome se znanstvenom radu primarno bavila ili bavi istraživanjima djelovanja stresa, suočavanja sa stresom, ličnosti, samopoimanja i aspekata emocionalnog i socijalnog funkcioniranja na različite zdravstvene ishode, efektima ličnosti i sličnosti u crtama ličnosti na kvalitetu veze u romantičnim odnosima, te različitim aspektima seksualnosti kao što su socioseksualnost, preotimanje partnera, zadržavanje partnera.

Aktivno je sudjelovala kao voditelj ili istraživač na različitim uglednim domaćim i inozemnim znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima. Objavila je oko stotinjak znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i jedan sveučilišni udžbenik „Psihosocijalne odrednice tjelesnog zdravlja: I Stres i tjelesno zdravlje“ u koautorstvu s prof. dr. sc. Igorom Kardumom.

Sudjelovala je u doktorskom studiju psihologije Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Rijeci kao gostujući nastavnik  prijediplomskih studija na Medicinskom fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, Ekonomskom fakultetu u Rijeci te na nekoliko poslijediplomskih specijalističkih studija Sveučilišta u Rijeci.

_________________________________________________________________________________

Sveučilište za 3. dob projekt je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a namijenjen je osobama treće životne dobi iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom.

Zadržavamo pravo izmjene programa. Hvala na razumijevanju.

Skip to content