KATEGORIJE

YUFE akademija na riječkom sveučilištu

26.09.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

Sudjelujte u YUFE akademiji u povodu Europske noći istraživača i saznajte najnovije informacije iz svijeta znanosti. Očekuju vas zanimljive teme poput višejezičnosti, funkcioniranja mozga, umjetne inteligencije, svijeta mirisa i još mnogo toga.

YUFE akademija niz je događanja otvorenih za sve zainteresirane građane/ke, studente/ice i djelatnike/ice, a uključuje predavanja, radionice, rasprave i druge aktivnosti koje se održavaju online, uživo, na engleskom jeziku ili na lokalnim jezicima partnerskih YUFE sveučilišta. Sudionici mogu pratiti program u cijelosti ili odabrati pojedine aktivnosti.

Sveučilište u Rijeci u YUFE akademiji sudjeluje s online predavanjem

The benefits of multilingualism for the brain and beyond.

Ciljana publika: otvoreno za sve

Datum i vrijeme: 4. listopada 2024., 12:00 – 13:00

Jezik: engleski

Rok za registraciju: 3. listopada 2024.

Poveznica za registraciju: https://virtualcampus.yufe.eu/p/course/vmQBttn0GbF66KEQ

Predavačica: izv. prof. dr. sc. Tihana Kraš

Sažetak: Višejezičnost, odnosno redovita uporaba više jezika ili dijalekata u svakodnevnome životu, vrlo je česta pojava koja donosi niz cjeloživotnih društvenih, jezičnih i kognitivnih prednosti. Usprkos tome uz nju se još uvijek vezuju nedoumice, zablude i predrasude koje mogu imati štetne posljedice za pojedinca i društvo. U predavanju će se iznijeti česte zablude o višejezičnosti te se opovrgnuti u svjetlu najnovijih rezultata znanstvenih istraživanja. Objasnit će se koje su društvene, jezične i kognitivne prednosti višejezičnosti i  zašto ju je važno poticati u svim životnim dobima. Istaknut će se važnost raspolaganja točnim i znanstveno utemeljenim informacijama o višejezičnosti te ukratko predstaviti djelovanje ogranka međunarodne neprofitne organizacije Bilingualism Matters iz Edinburgha u Ujedinjenome Kraljevstvu pod nazivom Bilingualism Matters@Rijeka pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Cjelokupni program YUFE akademije u povodu Europske noći istraživača moguće je pronaći u Virtualnom kampusu, U tražilici je pod All categories potrebno u padajućem izborniku naziva All categories  odabrati YUFE Academy Lectures i označiti Only show courses that I can apply for now.

Skip to content