KATEGORIJE

Znanost nema alternativu: najavljena Noć istraživača

25.09.2024. / vijesti / znanstvenici

Na konferenciji za medije, održanoj u srijedu, 25. rujna 2024. najavljeno je ovogodišnje izdanje Europske noći istraživača, koja će, već tradicionalno, biti održana posljednjeg petka u rujnu, 27. rujna 2024. na Delti u ex Exportdrvu. Bogat program, kojim se građanstvu, posebno djeci i mladima, želi približiti svijet znanosti, najavile su predstavnice suorganizatora: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, predstojnica Centra za popularizaciju i promociju znanosti iz. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković i Marija Špoljarić u ime Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

Europska noć istraživača bit će održana u 25 gradova diljem Europe te u 5 hrvatskih gradova. Riječko izdanje bit će održano od 17 do 22 sati u ex Exportdrvu na Delti. U programu sudjeluje 10 sastavnica Sveučilišta u Rijeci, 130 znanstvenika, a na više od 30 znanstvenih postaja bit će postavljen bogat program, koji će uključivati edukativne radionice, eksperimente, izložbe, kvizove, igre, demonstracije… Primjerice na postaji Pravnog fakulteta posjetitelji će moći doznati može li umjetna inteligencija uspješno zamijeniti suce, kazala je uvodno prof. Mikulić Crnković.

Zaklada Sveučilišta u Rijeci, kao i Centar za popularizaciju i promociju znanosti od ove su godine po prvi puta suorganizatori ove manifestacije. Projekt se savršeno uklapa u misiju Zaklade koja je, između ostalog, povezivanje znanstvene i šire društvene zajednice. Želimo da javnost dobije uvid u rad naših znanstvenika. Pozivamo sve građane, a posebno djecu i mlade, da posjete Noć istraživača i barem na jednu večer uđu u svijet znanosti koja je prepuna čuda, istaknula je Marija Špoljarić.

Iskoristit ću ovu priliku kako bih najavila da će ovogodišnje izdanje Noći istraživača posjetiti i ugledni znanstvenici, koji će istoga dana tokom jutra sudjelovati na velikoj međunarodnoj konferenciji CroScience, koja će po prvi puta biti održana na sveučilišnom Kampusu. Neki od njih su: Nenad Ban, Ivan Đikić, Stipan Jonjić, Ivana Novak Nakir, Igor Rudan, Igor Štagljar, Iva Tolić i Adrijana Vinter. Zajedno s njima želimo približiti znanost javnosti i snažno poslati poruku kako znanost nema alternativu!, zaključila je rektorica Prijić Samaržija.

Sve su aktivnosti Noći istraživača besplatne i otvorene svima.

Detaljan program Noći istraživača s opisima istraživačkih postaja dostupan je OVDJE.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost Obzor Europa projekta Recconnecting Science with the Blue Society – Blue-connect 2.0, koji ima za cilj predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, predstojnica Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci
Marija Špoljarić, vanjska suradnica Zaklade Sveučilišta u Rijeci

Tekst i fotografije: Neven Protić

Skip to content