KATEGORIJE

4. COVID-19 konferencija: Vrli novi svijet?

12.11.2020. / vijesti / znanstvenici

U četvrtak, 12. studenog 2000. održana je online konferencija pod nazivom Brave New World? Democracy, Rights and Justice in COVID-19 Era, četvrta u nizu konferencija pod nazivom ”COVID-19 Messages”.

Sveučilište u Rijeci i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci organizatori su ovog interdisciplinarnog znanstvenog skupa.

Jučer je održana ova, četvrta konferencija, a ranije su održane prve tri pod nazivima: Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka (održana 24. rujna 2020.), zatim Higher Education in COVID-19 Crisis: Challenges and Opportunities (održana 6. listopada 2020.) te Stem for Human Species Survival ( održana 22. listopada 2020.).

Nakon održane 4 konferencije, uslijedit će i peta po redu, pod nazivom COVID-19 From Students Perspective: Impact, Analysis And Recommendations, a koja će također biti održana ove godine.

Uvodne riječi iznijeli su rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Daniel Rukavina, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka i pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci za istraživanje, internacionalizaciju i projekte prof. dr. sc. Alen Ružić i pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci za pitanja etike i akademskog integriteta te redoviti profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Elvio Baccarini.

Današnja konferencija sastojala se od tri panela, a završila je raspravom tj. okruglim stolom.

Raspravu je započela rektorica Prijić Samaržija svojim izlaganjem Brave New World, kao key-note speaker.

Uslijedila su izlaganja prema PROGRAMU.

Neki od zaključaka i otvorenih pitanja, koje je iznjedrila konferencija su sljedeći. Zaključeno je da mediji nose dio problema oko prenošenja stavova znanstvenika široj javnosti. Prvo, čestim neprepoznavanjem stručnjaka za određeno područje, a onda i podilazeći dostupnosti određenih znanstvenika (jer medijima su informacije potrebna odmah). Drugi dio odgovornosti leži i na samim znanstvenicima, koji bi trebali izbjegavati da iznose javno stavove u slučajevima kada se ne radi o njihovoj užoj ekspertizi. Naglašeno je i kako bi trebala postojati mnogo veća pažnja kod znanstvenika pri javnim istupima i obraćanje više pozornosti na etičke norme. U aktualnoj pandemiji koronavirusa pokazalo se da ima velik broj tzv. ‘pop-znanstvenika’, koji pričaju o svemu i svačemu, a zapravo nisu upućeni u neku problematiku ništa više neko ostali građani. To je opasna pojava, ali postavljeno je i pitanje, dijelom ostalo otvoreno Kako prepoznati prave stručnjake? Mediji bi ovdje trebali predstavljati ključan filter, zaključeno je. Također je zaključeno kako problemu korona-krize važan interdisciplinarni pristup, budući da jedno takvo u startu medicinsko pitanje, sobom povlači i pravna, tehnička, etička te pitanja raznih drugih priroda.

Podsjećamo, ovim interdisciplinarnim međunarodnim znanstvenim skupom organizatori žele prenijeti COVID-19 PORUKE:

Znanstvena zajednica, zajedeno s drugim društvenim dionicima, fokusirana je na traženje rješenja za svjetsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa COVID-19. Istraživanja su primarno fokusirana na biomedicinu, zdravstvo i prirodne znanosti gdje se pokušava ne samo razumjeti narav virusa, iznaći cjepiva i lijekove već i propitati značaj i buduću ulogu javno-zdravstvenog sektora u prevenciji i zaštiti građana.

Ništa manje nisu mobilizirani ni istraživači u drugim područjima znanosti. Stručnjaci u društvenim i humanističkim znanostima istražuju pojave i društvene posljedice šoka koji je svijet doživio, poglavito u području obrazovanja koje je doživjelo tehnološku transformaciju bez presedana u povijesti. Stručnjaci u područjima pravnih, ekonomskih, politoloških i socioloških istraživanja te humanistike  intenzivno promišljaju prijetnje, izazove i prilike vezane uz uspostavu novog svjetskog poretka. Stručnjacima u tehničkim znanostima kriza je otvorila iznimno važna pitanja daljnjeg razvoja i uloge informacijsko-komunikacijskih tehnologija, umjetne inteligencije, kibernetske sigurnosti, a istraživanja u energetici i održivom razvoju dobivaju nove dimenzije i zasluženu pozornost.

Krizna komunikacija u svijetu društvenih mreža i povjerenje u stručnjake, institucije i lidere nameće se kao tema svih tema.  Čini se da sveobuhvatni društveni potres koji je pogodio svijet traži i nova i sveobuhvatna istraživanja koja nadilaze strogo disciplinarne skupine i zahtijevaju, urgentnije nego ikada prije, multi-disciplinaran ili inter-disciplinaran istraživački pristup i intenzivnu svjetsku kolaboraciju. Štoviše, nalazimo se u društvenim trenutku u kojem treba iznova propitati i znanost samu, važnost i doseg znanstvenih istraživanja za unaprjeđenje svih segmenata društva i kvalitete života građana svijeta. 

Suočeni smo s dilemom hoće li ova kriza biti prolazna nakon čega ćemo se vratiti ‘normalnom’ životu ili će izazvati ireverzibilne promjene u načinu života kroz ‘novo normalno’. Znanstvenici Sveučilišta u Rijeci dijele želju svih odgovornih i progresivnih znanstvenika i građana da doprinesemo promišljanju jednog  novog i uistinu vrlog svijeta, kojeg imamo priliku izgraditi.

Znanstvena konferencija  COVID-19 UNIRI MESSAGES organizirana je i programski osmišljena  od strane Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci.  Konferencija je zamišljena kao ciklus od pet jednodnevnih znanstvenih skupova koji će se održati u periodu od rujna do studenog 2020. godine. Prva četiri znanstvena skupa bit će posvećena znanstvenim istraživanjima iz četiri različita područja – biomedicina, obrazovanje, tehnologija te društvene i humanističke znanosti, dok će peta biti posvećena studentskoj perspektivi na posljedice pandemije.  Posljednji, peti skup zamišljen je kao prostor na kojem će se sa studentima podijeliti dileme i razmišljanja o budućnosti visokog obrazovanja i društva u cjelini. Prije održavanja svakog skupa bit će publicirana knjiga sažetaka. Konačno, nakon završetka ciklusa producirat ćemo dokument pod nazivom COVID-19 UNIRI MESSAGES koji će sadržavati zaključke o smjeru i potrebi daljnjih znanstvenih istraživanja i društvenih djelovanja. Time Sveučilište u Rijeci, podržano od strane Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, želi doprinijeti razmjeni ideja s ciljem uspješnijeg suočavanja s izazovima pandemije koronavirusa COVID-19 i naglasiti posvećenost Sveučilišta svojoj javnoj misiji društvene odgovornosti.

Knjižicu sažetaka možete preuzeti OVDJE.

Snimak konferencije možete pogledati OVDJE.

Skip to content