KATEGORIJE

Aktivistički program SKC-a povodom Dana žena

04.03.2022. / vijesti / diversity

Ususret 8. martu, Međunarodnom danu žena, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci najavljuje bogat aktivistički program, koji će biti održan u Galeriji SKC-a (u Palahcu) te poziva zainteresirane da se pridruže. Program će obuhvatiti: izradu transparenata za Noćni marš, ironičnu multimedijalnu izložbu u Galeriji SKC, kao i do gostujuću izložbu na UNIRI panelima.

  • Izrada transparenata za Noćni marš – radionica

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže ovu subotu (5. ožujka) u prostoru Galerije SKC (Kružna 8, Rijeka) gdje ćemo od 16 do 20 sati lijepiti, crtati, šarati, pisati i izrađivati transparente za Noćni marš koji se održava na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2022. 

Naoštrite vaše riječi, rečenice, pokliče, … i na transparentima oblikujte vaše frustracije i aktivističku potporu ženskim pravima! Materijal za izradu transparenata je osiguran!

Noćni marš kreće 8. ožujka 2022. u 18 sati s Konta prema Jadranskom trgu, a u organizaciji Udruge Pariter, LORI Rijeka, Udruge Delta i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava i SKC-a.

Pozivamo vas da nam se pridružite i svojim transparentom glasno viknite DOSTA!
Dosta nam je sistemskog nasilja!
Zahtijevamo bolje radne uvjete koji će nam omogućiti sigurniju egzistenciju!
Zahtijevamo poštovanje prema radu koji obavljamo!
Zahtijevamo odgovorne institucije koje će štititi žene žrtve nasilja, a ne dodatno ih viktimizirati!

  • Ironična multimedijalna izložba – Što radiš, ženska glavo?
  • skupna izložba o (p)ostajanju umjetnice

Nakon Noćnog marša, upravo na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2022., u 20 sati, Galerija SKC će otvoriti novomedijsku izložbu pod nazivom „Što radiš, ženska glavo?“.

Tradicionalnu naslovnu pejorativnu sintagmu koristimo metaforično ironično upravo s namjerom istraživanja kreativnog procesa i rada umjetnica. Uvidom u radove ulazimo u njihov svijet, u procese rada i propitivanja kako se (p)ostaje umjetnica. Kako izgleda biti umjetnica, kako umjetnica izgleda, kako izgleda njen rad… Povodom Dana žena, pitamo se što rade te ženske glave?

Različite perspektive žena-radnica-umjetnica ovom izložbom povezuje multimedijalni izričaj kojim se različite autorice predstavljaju. Iz njihovih multimedijalnih radova iščitavamo kako se umjetnicom postaje i ostaje na likovnoj sceni u Hrvatskoj. A kako se umjetnicom postaje i ostaje, pričat će nam radovi riječkih i zagrebačkih studentica i samostalnih umjetnica.

Izlažu: Selma Banich, Klara Dujmović, Josipa Škrapić, Marianna Nardini, Iva Čukelj, Anita Kos i Petra Patafta…

…a vi napokon imate priliku saznati što je to u ženskim glavama… Šteta što su umjetničke.

Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka te će se moći pogledati tijekom radnog vremena galerije (radnim danom i subotom od 17 do 20 sati).

——–
Napomena: program će se odvijati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama. Za ulazak u galeriju nije potrebna COVID potvrda, no obavezno je nošenje zaštitnih maski.

  • Gostujuća izložba na UNIRI panelima: Jutros sam stala

Od utorka, 8. ožujka 2022. godine, na UNIRI vanjskim izložbenim panelima, postavit će se gostujuća izložba „Jutros sam stala”  koja se u suradnji s udrugom PaRiter s Korza “preselila” na Kampus.

Podsjetimo, izložba je dio mreže „4. Smjena – nevidljivi rad”, a tematizira neplaćeni kućanski rad. Osim informacija o samoj problematici sadrži i autentična iskustva žena prikupljena kroz fokus grupe i kampanju ma društvenim mrežama #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“ i koji većinom obavljaju žene. Riječ je o kompleksnom društvenom problemu na kojem treba uz mijenjanje percepcije o kućanskom radu kao „ženskom“ te promicanju rodne ravnopravnosti raditi i na nizu obrazovnih i demografskih politika.

Izložba i kampanja dio su projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”, vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna Republike Hrvatske financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.).

Skip to content