KATEGORIJE

Član njemačkog Bundestaga posjetio Sveučilište

10.06.2022. / vijesti / međ. suradnja

U četvrtak, 9. lipnja 2022. Rektorat Sveučilišta u Rijeci posjetili su Adis Ahmetović, zastupnik socijaldemokrata (SPD) u njemačkom parlamentu (Bundestag), direktorica Zaklade Friedrich-Ebert u Zagrebu dr. sc. Sonja Schirmbeck i Tijana Defar, koordinatorica projekata u uredu Zaklade Friedrich-Ebert.

Adis Ahmetović rođen je u Njemačkoj, a studirao je političke znanosti i njemački jezik. Vrlo mlad počeo se baviti politikom i postao aktivan u svojoj lokalnoj zajednici, a u listopadu 2021. postao je član njemačkog parlamenta i danas je jedan od svega 49 zastupnika mlađih od 35 godina.

Nakon uvodnog razgovora s rektoricom prof. dr sc. Snježanom Prijić-Samaržija gospodin Ahmetović susreo se sa studentima, ujedno i predstavnicima Studentskog zbora Sveučilišta i studentskih zborova sastavnica. U međusobnom upoznavanju gospodin Ahmetović imao je priliku saznati da Sveučilište u Rijeci veliku pozornost pridaje uključivanju studenata u rad svih tijela. Treba naglasiti kako rektorica Prijić-Samaržija od početka mandata imenuje predsjednika Studentskog zbora svojim pomoćnikom za studentska pitanja.

Gospodin Ahmetović istaknuo ja važnost aktivizma i naglasio da nikada individualni interese ne može biti važniji od kolektivnog. Studenti su svojim pitanjima pridonijeli dinamičnoj raspravi, a zanimalo ih je i koliko je teško ostati neovisan u politici, kako biti uspješan i izbjegavati negativne konotacije i pripadnost nekoj stranci te kakva je situacija u Njemačkoj nakon odlaska Angele Merkl.

Na kraju razgovora studenti su pozvali gospodina Ahmetovića i suradnice na Student Day Festival, najveći i jedini takav studentski događaj u regiji.

Skip to content