KATEGORIJE

Dodjela počasnih zvanja i priznanja

18.05.2022. / vijesti / Dies Academicus

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 18. svibnja 2022. održan je drugi dio svečane sjednice Senata za 49. Dies Academicus – Dan Sveučilišta u Rijeci, na kojoj su dodijeljena počasna zvanja professor emeritus i honoris professor, kao i potvrdnice profesorima izabranima u trajno zvanje redovitih profesora te nagrade za nastavnu izvrsnost.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija obratila se uvodno: Nema dobrog sveučilišta bez dobrih studenata, nastavnika i znanstvenika. U našem istraživanju zadovoljstva znanstvenika i nastavnika pokazalo se da ocjenom više od 4 (od 5) ocjenjujete tvrdnu ”Ponosan sam što sam dio Sveučilišta u Rijeci”. Nadam se da dijelite moje mišljenje da smo zajedno na dobrom putu, a toga ne i bilo da nema vas. Iznimno smo ponosni na troje ljudi koje ćemo promovirati danas u počasna zvanja, jer su prošli stroge procedure naših povjerenstava i Savjeta za znanost. Jedna od naših najvažnijih zadaća na ovome Sveučilištu jest stvaranje klime u kojoj naši nastavnici i znanstvenici mogu razvijate svoje vrline.

Počasno zvanje professor emeritus dodijeljeno je dr. sc. Diani Stolac, red. prof. u miru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Diana Stolac  rođena je 1956. godine u Zagrebu gdje je stekla i svoje obrazovanje.  Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i opću lingvistiku te magistrirala i doktorirala temama iz povijesti hrvatskoga jezika. Radila je na Karlovom sveučilištu u Pragu te od 1982. godine na Sveučilištu u Rijeci. U mirovinu je otišla 2021. godine kao redovita profesorica u trajnom zvanju. Na Filozofskom je fakultetu bila članica Odsjeka za kroatistiku, predavala je na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju na kolegijima iz humanističkoga područja, polja filologije, vezanima uz povijest hrvatskoga jezika i suvremeni hrvatski književni jezik, a poseban je naglasak dala oblikovanjem niza izbornih kroatističkih kolegija. Bila je dugogodišnja vanjska suradnica na sveučilištima u Splitu, Puli, Zadru i Zagrebu. Njezina su područja zanimanja: povijesna lingvistika, sintaksa, slavistika, terminologija, sociolingvistika te hrvatski jezik u dijaspori, jezični krajolik i jezik reklama. Objavila je osam knjiga (monografija) i tri terminoloških rječnika, osam poglavlja u knjigama, 157 znanstvenih članaka te sudjelovala na više od 160 znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu. Vodila je nekoliko projekata iz područja sociolingvistike, pomorske terminologije i povijesti hrvatskoga književnog jezika, a bila je i članica slovačkog projekta o manipulaciji u jeziku. Članica je Komisije za sociolingvistiku i Komisije za stilistiku Međunarodnoga slavističkog komiteta. Organizirala je ili sudjelovala u organizaciji dvadesetak međunarodnih znanstvenih skupova te u tiskanju pratećih zbornika radova. Od 2007. godine bila je voditeljica poslijediplomskoga doktorskog studija Povijest i dijalektologija hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Bila je predsjednica Sektorskoga vijeća HKO-a Filologija i članica Matičnoga odbora za filologiju. Članica je više uredništava znanstvenih časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se popularizacijom humanističkih znanosti.

Počasno zvanje honoris professor dodijeljeno je prof. dr. sc. Jasni Križ sa Svučilišta Laval u Quebecu u Kanadi. Profesorica nažalost nije mogla biti nazočna na dodjeli. Rektorica Prijić Samaržija pročitala je njezin životopis:

Jasna Križ svoju je znanstvenu karijeru započela na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na kojem je obranila doktorsku disertaciju izrađenu u suradnji Zavoda za farmakologiju i terapiju Sveučilišta McGill u Montrealu i Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Trenutno je zaposlena kao redovita profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Laval u Quebecu u Kanadi. Fokus njezina laboratorija je istraživanje uloge mikroglije i urođenog imunosnog sustava u poremećajima mozga, posebice u odgovoru na traumu, ishemiju i neurodegeneraciju. Njezina istraživanja pružila su jedan od prvih in vivo dokaza o neuroprotektivnom potencijalu mikroglije u tim procesima. Tijekom svoje karijere bila je članica različitih nacionalnih i međunarodnih povjerenstava uključujući i Kanadski instituti za zdravstvena istraživanja (Canadian Institutes for Health Researches), Zaklade Kanade za srce i moždani udar, Izraelske zaklade za znanost te je bila članica Vladina Ureda u Montrealu, Kanada za promociju i razvoj istraživanja u području zdravstva. Publicirala je preko 60 znanstvenih radova objavljenih u prestižnim časopisima, a 2006. godine nagrađena je i prestižnom nagradom za karijeru od Canadian Institutes for Health Researches. Prof. dr. sc. Jasna Križ već godinama surađuje sa Sveučilištem u Rijeci, a od trenutno aktivnih projekata, suradnica je na HRZZ projektu dr. sc. Ivane Munitić na Odjelu za biotehnologiju te na HRZZ projektu dr. sc. Gordane Župan na Medicinskom fakultetu. Također, u njezinu je laboratoriju na stručnom usavršavanju do sada boravilo troje doktoranata sa Sveučilišta u Rijeci. Također, dr. sc. Križ i dr. sc. Munitić zajedno su dobile financiranje ICGEB-a (Međunarodni centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju) za organizaciju međunarodnog kongresa čije se održavanje planira u tekućoj, 2022. godini.

Počasno zavanje honoris professor dodijeljeno je i dr. sc. Nenadu Iviću, red. prof. u miru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nenad Ivić završio je studij francuskog jezika i književnosti te španjolskog jezika i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 1988. godine i doktorirao. Usavršavao se kao stipendist Fulbright Foundation na Odsjeku za romanske jezike i književnost, Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley, a kao Fulbrigth Fellow djelovao je na Odsjeku za povijest, Sveučilišta Princeton.  Od 2007. godine do umirovljenja, Nenad Ivić bio je redoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je savjeta mreže OFFRES – mreže koju čine frankofoni nastavnici i istraživačI humanističkih disciplina sveučilišta unutar i izvan Europske unije te je također član stalnog ekspertnog tima za vrednovanje istraživanja Ministarstva za sveučilište i istraživanje Republike Italije. Autor je brojnih knjiga, znanstvenih članaka i kapitalnih prijevoda iz područja frankofonije, a u svojoj bogatoj karijeri bio je i ostao snažan pobornik i praktikant popularizacije znanosti. Od osnivanja Odsjeka za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci (2004.), dr. sc. Nenad Ivić održava nastavu kao vanjski suradnik na tom odsjeku, a poseban doprinos dao je u razvoju programa diplomskog studija, između ostalog s četiri monografska kolegija: Montaigne, Derrida, Foucault i Deleuze.

Uslijedila je dodjela potvrdnica redovitim profesorima potvrđenima u trajno zvanje u 2021. godini:
prof. dr. sc. GORAN KUTNJAK, Ekonomski fakultet
prof. dr. sc. TEA BALDIGARA, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija
prof. dr. sc. DANIELA GRAČAN, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija
prof. dr. sc. DRAŽEN DOMIJAN, Filozofski fakultet
prof. dr. sc. MARINA VICELJA MATIJAŠIĆ, Filozofski fakultet
prof. dr. sc. AMIR KAPETANOVIĆ, (trajno naslovno zvanje), Filozofski fakultet
prof. dr. sc. DAMIR KOVAČEVIĆ, Medicinski fakultet
prof. dr. sc. NATALIA KUČIĆ, Medicinski fakultet
prof. dr. sc. TONI VALKOVIĆ, Medicinski fakultet          
prof. dr. sc. SRĐAN NOVAK, Medicinski fakultet
prof. dr. sc. NEVEN SKITARELIĆ (trajno naslovno zvanje), Medicinski fakultet
prof. dr. sc. GORAN ROIĆ (trajno naslovno zvanje), Medicinski fakultet
prof. dr. sc. MILAN MESIĆ (trajno naslovno zvanje),  Odjel za biotehnologiju
prof. dr. sc. RADOVAN FUCHS (trajno naslovno zvanje), Odjel za biotehnologiju
prof. dr. sc. ANA LUCIĆ VRDOLJAK (trajno naslovno zvanje), Odjel za biotehnologiju
prof. dr. sc. DAVOR ŽELJEŽIĆ (trajno naslovno zvanje), Odjel za biotehnologiju
prof. dr. sc. PREDRAG DOMINIS PRESTER, Odjel za fiziku
prof. dr. sc. NATAŠA HOIĆ BOŽIĆ, Odjel za informatiku
prof. dr. sc. MAJA MATETIĆ, Odjel za informatiku
prof. dr. sc. SANJA RUKAVINA, Odjel za matematiku
prof. dr. sc. BORIS SVILIČIĆ, Pomorski fakultet
prof. dr. sc. KRISTIAN LENIĆ, Tehnički fakultet
prof. dr. sc. SANJIN BRAUT, Tehnički fakultet
prof. dr. sc. SAŠA VLAHINIĆ, Tehnički fakultet
prof. dr. sc. VIKTOR SUČIĆ, Tehnički fakultet

te dodjela zahvalnica za nastavnu izvrsnost:
doc. art. DARIJA ŽMAK KUNIĆ, Akademija primijenjenih umjetnosti
NIKOLA NENADIĆ, asistent, Akademija primijenjenih umjetnosti
doc. dr. sc. MAJA GRDINIĆ, Ekonomski fakultet
DANIELA KRUŽIĆ, viša predavačica, Ekonomski fakultet
izv. prof. dr. sc. IRENA GLAŽAR, Fakultet dentalne medicine
doc. dr. sc. LUCIJA NAČINOVIĆ PRSKALO, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija
KRISTIAN STANČIN, asistent, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija
doc. dr. sc. DIJANA MANCE, Fakultet za fiziku
dr. sc. TOMISLAV JURKIĆ, predavač, Fakultet za fiziku
doc. dr. sc. MARIJANA BUTORAC, Fakultet za matematiku
mr. sc. INES RADOŠEVIĆ MEDVIDOVIĆ, viša predavačica, Fakultet za matematiku
izv. prof. dr. sc. DANIEL DRAGIČEVIĆ, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija
dr. sc. JELENA DORČIĆ, poslijedoktorandica, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija
izv. prof. dr. sc. IVA RINČIĆ, Fakultet zdravstvenih studija
JASNA LULIĆ DRENJAK, viša predavačica, Fakultet zdravstvenih studija
doc. dr. sc. GORAN BILOGRIVIĆ, Filozofski fakultet
dr. sc. IVANA MIOČIĆ, Filozofski fakultet
izv. prof. dr. sc. IVAN MAROVIĆ, građevinski fakultet
dr. sc. JOSIP PERANIĆ, Građevinski fakultet
izv. prof. dr. sc. VLATKA SOTOŠEK, Medicinski fakultet
izv. prof. dr. sc. ROZI ANDRETIĆ WALDOWSKI, Odjel za biotehnologiju
ANDREJA ZUBKOVIĆ, asistentica, Odjel za biotehnologiju
prof. dr. sc. IGOR RUDAN, Pomorski fakultet
ADRIJANA AGATIĆ, Pomorski fakultet
prof. dr. sc. SANDRA FABIJANIĆ GAGRO, pravni fakultet
dr. sc. MATIJA MILOŠ, Pravni fakultet
doc. dr. sc. SANDI LJUBIĆ, Tehnički fakultet
dr. sc. ANGELA BAŠIĆ ŠIŠKO, Tehnički fakultet
izv. prof. dr. sc. ŽELJKO BONETA, Učiteljski fakultet
SANJA MINIĆ, viša predavačica, Učiteljski fakultet
doc. dr. sc. IVICA ANČIĆ, studij Politehnika

Skip to content