KATEGORIJE

Dodjela počasnog zvanja, Professor Emeritus

04.12.2020. / vijesti / Dies Academicus

Sveučilište u Rijeci počasno zvanje i titulu Professor emeritus dodjeljuje od 1997. godine na temelju Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Statuta Sveučilišta u Rijeci. U skladu s propisanim kriterijima za izbor, kandidate predlažu sastavnice, postupak provodi Savjet za znanost, dok konačnu odluku donosi Senat Sveučilišta. Počasno zvanje svečano se dodjeljuje za Dies Academicus – Dan Sveučilišta, a dobitnik ga svojim potpisom u Knjigu Professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci i potvrđuje. 

Ovogodišnje Povelje dodijeljene su dvama umirovljenim sveučilišnim profesorima i znanstvenicima za posebne zasluge, razvoj i napredak njihovih matičnih institucija, ali i samoga Sveučilišta te za njihovu međunarodno priznatu znanstvenu i nastavnu izvrsnost. Izvanredne okolnosti u 2020. spriječile su svečanu ceremoniju dodjele. U ime Sveučilišta u Rijeci, rektorica sa svojim timom upućuje novim Professorima emeritusima čestitke na počasnom zvanju i zahvalu za sveukupni doprinos.

Ovogodišnji laureati su

Zdravko Lenac

PROF. DR. SC.

Zdravko Lenac

Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci

Zdravko Lenac rođen je 1949. godine u Rijeci. Diplomirao je i doktorirao iz područja teorijske fizike kondenzirane materije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvenu karijeru započeo je 1976. na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a 1981. prešao je na Sveučilište u Rijeci, gdje je držao niz teorijskih kolegija pretežno vezanih uz kvantnu fiziku, elektrodinamiku i fiziku kondenzirane materije. To su ujedno i područja njegove znanstvene djelatnosti, u kojima je objavljivao znanstvene radove u prestižnim međunarodnim časopisima (Phys.Rev.Lett., Phys.Rev., Europhys.Lett., J.Phys., J.Chem.Phys., Z.Phys., Surface Sci., Solid State Commun., i dr.). Kao priznati znanstvenik vršio je niz zahtjevnih dužnosti na nacionalnom nivou (Znanstveno vijeće Ministarstva znanosti RH, Matično povjerenstvo za polje fizike, Radna grupa za izradu Strategije poticanja inovacija RH, Stalni odbor za prirodne znanosti Hrvatske zaklade za znanost, i dr.). Na Sveučilištu u Rijeci imao je više odgovornih funkcija (prorektor za znanost i međunarodnu suradnju, pomoćnik rektora za EU projekte i inovacije, savjetnik rektorice za transfer tehnologije, predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišne knjižnice, pročelnik Sveučilišnog centra za znanost, voditelj Povjerenstva za projekte: Županija-Grad-Sveučilište, član Savjeta za znanost, i dr.). U svom radu na Sveučilištu u Rijeci posebno je poticao razvoj projekata i transfer tehnologije te je bio voditelj radne grupe za osnivanje nekoliko organizacija važnih za razvoj Sveučilišta (Centar za EU projekte Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci). Na Odjelu za fiziku Sveučilišta dao je poseban doprinos kao glavni pokretač i voditelj doktorskog studija Fizika.

Tibor Poganj

PROF. DR. SC. (PH.D., DR. HABIL.)

Tibor Poganj

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Tibor Poganj (na materinskom mađarskom Pogány Tibor) diplomirao je, magistrirao i doktorirao matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Doktorat mu je nostrificiran u oblasti matematike i računalnih znanosti na Debreceni Egyetem, a potom je habilitirao primijenjenu matematiku na Óbudai Egyetem, Budapest. Od 2017. ukazom predsjednika Republike Mađarske promoviran je u sveučilišnog profesora u toj zemlji. Drži profesorsku poziciju na Óbudai Egyetem, Budapest na Alkalmazott Matematika Intézet i temeljni je član Doktorske škole primijenjene matematike istog sveučilišta. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci radio je od 1988. na dodiplomskom, magistarskom i doktorskom studiju iz raznih matematičkih i statističkih kolegija. Bio je mentor i komentor doktorata iz svojeg područja. Bavi se klasičnom analizom, specijalnim funkcijama i primjenama u statistici, korelacijskom teorijom stohastičkih procesa, kao i analitičkim nejednakostima. Glavni je i odgovorni suurednik znanstvenog časopisa Journal of Classical Analysis i, između ostalog, član je uređivačkih odbora Q1 časopisa Mathematics (MDPI) te Journal of Inequalities and Applications. Član je Matične komisije/ Matičnog odbora za matematiku u četvrtom četverogodišnjem mandatu. Prof. Poganj razvio je metode sumiranja i integralnog predstavljanja funkcionalnih redova Mathieuovog tipa, Fourier-Besselovih redova koje su uveli Neumann, Kapteyn, Schlömilch i Dini, kao i određivanjem gornjih ograničenja za parcijalne redove uzorkovanja Whittaker-Kotel’nikov-Shannon u rekonstrukciji determinističkih i stohastičkih signala kao i primjeni specijalnih funkcija u teoriji razdioba. Dobitnik je i godišnje nagrade Grada Rijeke te nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Kroz četiri mandata obnašao je dužnost predsjednika Predsjedništva lokalne samouprave mađarske nacionalne manjine grada Rijeke. Višestruki je prvak SFRJ-a u štafetnom trčanju u juniorskim kategorijama, kao i viceprvak SFRJ-a na 110 m prepone za starije juniore. U dramskom spektaklu Vježbanje života N. Fabrija 60-ak je puta odigrao ulogu mađarskog poslanika Váradyja u HNK Ivana pl. Zajca.

Skip to content