KATEGORIJE

Ministri Fuchs i Butković potpisali pismo potpore

23.02.2024. / vijesti / o sveučilištu

Ministri Oleg Butković i Radovan Fuchs na Sveučilištu u Rijeci potpisali pismo potpore prijavi Zajednice znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava (”Pomorski ZZI”) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (ETI) programa Obzor Europa.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u petak, 23. veljače 2023. održana je svečanost povodom potpisivanja pisma potpore prijavi Zajednice znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava (”Pomorski ZZI”) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (ETI) programa Obzor Europa. Pismo potpore potpisali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture g. Oleg Butković i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Prigodnim govorima obratili su se:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • prof. dr. sc. Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke
  • g. Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan
  • prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja
  • g. Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture

Ova je inicijativa od velikog značaja za Sveučilište u Rijeci, a njezin bi pozitivan ishod mogao imati izuzetan potencijal za osnaživanje našeg znanstveno-inovacijskog ekosustava. Pomorski ZZI predstavlja jedinstvenu priliku za transformaciju hrvatskog inovacijskog sustava, ali i doprinos dugoročnom održivom gospodarskom rastu, stvaranju snažne platforme za jačanje inovacija usmjerenih prema društvenim i okolišnim pitanjima te stvaranja globalne konkurentnosti u području  vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava. Ovakva inicijativa i potencijalno pozitivan ishod dovođenja Pomorskog ZZI-ja u Rijeku nadilazi važnost lokalne razine, kazao je potpredsjednik Vlade Butković.

Pomorski ZZI pozicionirao bi ne samo Rijeku i Sveučilište u Rijeci, već i cjelokupni nacionalni znanstveno-inovacijski ekosustav na karti europskih inovacija te omogućio sudjelovanje svih relevantnih dionika na nacionalnoj razini u vrhunskim istraživačkim i inovacijskim inicijativama Europske unije, ali i šire. Osigurao bi i značajan financijski kapital, kao i platformu za osnaživanje suradnje akademske zajednice, privatnog sektora i istraživačkih institucija, stvarajući time dinamičan ekosustav koji potiče razmjenu ideja, znanja i tehnologija i suradnje s vrhunskim stručnjacima u području vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava. Svi navedeni resursi unaprjeđuju našu inovacijsku aktivnost i jačaju poziciju Republike Hrvatske u globalnom znanstveno-istraživačkom i tehnološkom ekosustavu, istaknuo je ministar Fuchs.

Zahvaljujem ministrima što su prepoznali našu inicijativu i želim istaknuti iznimnu važnost podrške Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva znanosti i obrazovanja Sveučilištu u Rijeci i svim njegovim konzorcijskim partnerima prilikom prijave Pomorskog ZZI-ja, čime će nas aktivno i na razini države podržavati u dobivanju Pomorskog ZZI-ja te pružati financijsku i infrastrukturnu potporu Sveučilištu u Rijeci, a sve s ciljem osiguravanja svih nužnih preduvjeta za pozitivni ishod prijave. Vjerujemo da navedena inicijativa može biti ključan element našeg nacionalnog inovacijskog puta, zaključila je rektorica Prijić Samaržija.

Tematska predstavljanja održale su:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci:
    ”Zajednica znanja i inovacija… iz perspektive Sveučilišta u Rijeci”
  • Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Kvarner
    i Ana Odak, predsjednica Maritime Center of Excellence Kvarner:
    ”Maritimni i inovacijski ekosustavi: Trokut znanja kao preduvjet razvoja naprednih inovacija i održive budućnosti uz čvrstu sinergiju znanosti i industrije”
  • dr. sc. Ana Butković, rukovoditeljica Centra za potporu pripremi kompetitivnih znanstvenih projekata Sveučilišta u Rijeci:
    ”Zajednica znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava”

Prijava Zajednice znanja i inovacija u području vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava (Pomorski ZZI) važna je ne samo za Sveučilište u Rijeci i njegove partnere, već je i od iznimnog strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Stoga je važna i potpora resornih ministarstva, prije svega Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i Vlade RH. Nijedna prijava Zajednice znanja i inovacija nije bila uspješna bez nacionalne podrške i mobilizacije svih dostupnih resursa, od samih znanstvenika i nacionalnih stručnjaka pa sve do financijske i infrastrukturne potpore države. Podrška tijela državne i javne uprave nužna je da bi ova inicijativa imala priliku biti uspješnom i ovim se pismom osigurava potpora.

Inicijativa prijave Pomorskog ZZI-ja krenula je sa Sveučilišta u Rijeci, odnosno od rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije, koja je uspjela okupiti sve strateški relevantne nacionalne partnere, a to su: Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Institut ‘’Ruđer Bošković’’, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Lürssen Design Center Kvarner d. o. o., Maritime Centre of Excellence, MARINN Maritime Innovation Cluster, Grad Rijeka, Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka. Ovaj će se nacionalni konzorcij u narednom razdoblju širiti na strateški važne međunarodne partnere.

Pomorski ZZI najveći je projekt u okviru programa za istraživanje i inovacije i samim time su potencijalni učinci veliki za sve relevantne dionike iz trokuta znanja ”istraživanje – obrazovanje – inovacije).ZZI predstavlja predstavlja jedinstvenu priliku za transformaciju hrvatskog znanstveno-inovacijskog sustava povećanjem konkurentnosti i ugleda RH u istraživačko-inovacijskom ekosustavu, formiranjem dugoročne vizije za inovativnu i konkurentnu politiku, pristupom značajnim EU financijskim sredstvima, premošćivanjem jaza između istraživačkog i poslovnog sektora, privlačenjem i zadržavanjem visokokvalitetnih i visokoobrazovnih stručnjaka. Tijekom prvih 15 godina provedba projekta bit će financira iz sredstava Europske komisije, ali i iz javnih i privatnih izvora, dok se nakon tog perioda očekuje da će Pomorski ZZI biti financijski samoodrživ.

Skip to content