KATEGORIJE

Na Kampusu predstavljen projekt CEPRIL

23.09.2021. / vijesti / eu projekti

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na Odjelu za biotehnologiju u srijedu, 22. rujna 2021. održano je predstavljanje projekta CEPRIL – Centar za predklinički razvoj i istraživanje lijekova, koji se financira iz sredstava Europske unije, Europskog fonda za regionalni razvoj, a ova je faza projekta (izrada projektno-tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti, vrijedna više od 837 tisuća kuna.

Uvodim riječima obratile su se: prof. dr. sc. Miranda Mladinić Pejatović, pročelnica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i doc. dr. sc. Željka Maglica, zamjenica pročelnice Odjela, a djelovanje budućeg Centra predstavila je izv. prof. dr. sc. Ivana Munitić.

Projekt ”Centar za predklinički razvoj i istraživanje lijekova” (CEPRIL) obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije i studije izvedivosti, nužne za opremanje i prilagodbu prostora u kojem će Centar djelovati u budućnosti. Realizacijom Projekta CEPRIL će povećati znanstveno-istraživačke kapacitete Sveučilišta u Rijeci, omogućiti izvrsnost u istraživačkom radu, ojačati međunarodnu konkurentnost Sveučilišta te suradnju s akademskim i industrijskim partnerima.

Cilj je Projekta ostvarenje preduvjeta za opremanje i prilagodbu prostora u kojem će Centar za predklinički razvoj i istraživanje lijekova – CEPRIL djelovati u budućnosti.

Izrada dokumentacije preduvjet je za buduće aktivnosti opremanja laboratorija CEPRIL-a, uređenja prostora za BSL 2 vivarij, opremanja multifunkcionalne učionice te prilagodbe prostora za prihvat opreme. Realizacijom ovih aktivnosti CEPRIL će povećati znanstveno-istraživačke kapacitete Sveučilišta u Rijeci, omogućiti izvrsnost u istraživačkom radu, ojačati međunarodnu konkurentnost Sveučilišta te suradnju s akademskim i industrijskim partnerima.

Ukupna vrijednost projekta je 837.316,67 kuna i taj iznost u potpunosti financira Europska unija.

Razdoblje provedbe projekta je od 15. ožujka 2021. do 15. rujna 2022.

Pročelnica Mladinić Pejatović istaknula je kako je projekt u početnoj fazi pripreme dokumentacije, a kako će se njegovom realizacijom otvoriti nove mogućnosti istraživanja i suradnje na Odjelu za biotehnologiju, Sveučilištu u Rijeci, ali i šire. Ideja za projekt javila se još 2017. godine te je pročelnica zahvalila osobama bez čije podrške i pomoći projekta ne bi bilo: prof. dr. sc. Anđelki Radojčić Badovinac, koja je kao tadašnja pročelnica Odjela za biotehnologiju prepoznala potrebu za novi i drugačiji razvoj Odjela i koja se snažno zalagala da se ovaj projekt prijavi; zatim rektorici Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržiji, koja je projekt podržavala od samih početaka i također prepoznala novi smjer razvoja Odjela, kao i gospođi Nataši Jakominić Marot, prof. rukovoditeljici Centra za EU Ureda za projekte i transfer tehnologije, koja je svojom ekspertizom i iskustvom bila ključna u pripremi projektne prijave. Zahvalila je i svim kolegama sa Odjela, koji su sudjelovali u pripremi prijave i koji sada sudjeluju u njegovoj realizaciji, pogotovo izv. prof. dr. sc. Ivani Munitić te pozvala i ostale kolege sa Odjela i šire na suradnju. Naglasila je da je projekt zamišljen kao stvaranje potpore za predklinička istraživanja lijekova koja su spona između temeljnih istraživanja i kliničkih studija, odnosno translacijske medicine.

Izv. prof. Munitić predstavila je ukratko rad i postignuća Odjela te istaknula kako Odjel posjeduje dobru infrastrukturu, ali da je zadnje veliko opremanje laboratorija bilo između 2013. i 2015. te ta oprema treba nadogradnju. Upisujemo vrhunske studente, jedne od najboljih maturanata iz cijele Hrvatske, surađujemo kako s akademskim tako i s gospodarskih sektorom. U sklopu ovog projekta trebamo izgraditi vivarij za uzgoj laboratorijskih životinja, jer trenutno uvelike po ovom pitanju ovisimo o Medicinskom fakultetu i kolaboraciji s Trstom.

Potom je doc. Maglica predstavila i cost-benefit analizu projekta.

Gošće predstavljanja bile su i gđa Martina Hošnjak Bistrović i Besa Canolli iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje – SAFU.

Skip to content