KATEGORIJE

Na Odjelu za biotehnologiju održan međunarodni znanstveni simpozij

07.07.2022. / vijesti / znanstvenici

Prošlog je tjedna, od četvrtka 30. lipnja do nedjelje 3. srpnja 2022., Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci bio domaćin međunarodnog simpozija Inflammation & Proteinopathy in ALS/FTD Spectrum Disorder, koj je održan pod pokroviteljstvom International Center for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) i ALS Society of Canada.

Vrhunska znanost
Plenarno predavanje u tijeku ceremonije otvorenja simpozija održao je uvaženi gost prof. dr. Michael Strong o temi: SARS-COV-2, global aging and neurodegeneration: Is this the perfect storm?, osvijestivši sudionike o dugotrajnim posljedicama COVID-19 infekcije i njenom utjecaju na bolesti mozga, s kojima ćemo se suočavati sve više u budućnosti. Prof. Strong je predsjednik najveće Kanadske institucije za financiranje biomedicinskih istraživanja (Canadian Institutes of Health Research) pa je u tijeku simpozija sa sudionicima diskutirao o financiranju znanosti i prenio svoja iskustva s vođenjem budžeta od preko 1 milijardu kanadskih dolara za biomedicinska istraživanja. Ostatak predavača nije nimalo zaostajao za plenarnim. Sudjelovala je prof. dr. Michal Schwartz s Weizmann Institute of Science (Izrael), znanstvenica koja je srušila brojne dogme o imunoprivilegiranosti mozga te brojni drugi važni znanstvenici iz područja amiotrofične lateralne skleroze i srodnih neurodegenerativnih bolesti uključujući Jeana-Pierrea Juliena (Sveučilište Laval), Clotilde Lagier-Trourenne (Harvard) i Severine Boillee (Sorbonne). Uz to su dobili priliku i prezentirati mnogi nadareni mladi znanstvenici koji su dobili putne ICGEB stipendije. Sveukupno je bilo više od 40 usmenih i 35 poster-prezentacija, a sudjelovalo je više od 150 sudionika iz 25 država.

NeuroArt izložba
Uz simpozij, održana su i 2 događaja kojima je cilj bio spojiti znanost i umjetnost, dvije kreativne discipline koje se izvrsno nadopunjuju. Izv. prof. dr. Jelena Ban s Odjela za biotehnologiju i Sandra Debanić, mag. art. predstavile su umjetničku instalaciju “Glija – Zaboravljene živčane stanice na platnu” u okviru projekta Micro-Macro Art, u suradnji s izv. prof. art. Ingeborg Fülepp iz Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Potpuno novi dio projekta bila je izložba GLOWING GLIA: ljepilo između znanosti i umjetnosti“, postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru praktikuma Odjela za biotehnologiju. Drugi umjetnički događaj je bio NeuroArt natječaj koji su osmislile Marta Kolarić i izv. prof. dr. Ivana Munitić, pozvavši znanstvenike u koži umjetnika i umjetnike u koži znanstvenika, ali i učenike i učitelje da pošalju svoje mikroskopske fotografije, stripove, crteže ili video uratke koje prikazuju ili pojašnjavaju mozak i njegove funkcije u zdravlju i bolesti. Odziv je bio velik, a uratci fantastični, zaprimljeni od osnovnoškolaca, učitelja, studenata, doktoranada i redovitih profesora, stoga je komisija vrlo teško odlučila o pobjednicima. Ovom prilikom su prve 3 nagrade zaslužili: Tereza Ljutić (alumna Odjela za biotehnologiju, sada zaposlena u Velikoj Britaniji), Dominik Višnjić (student Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci) te Laura Afrić, učenica Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka. Posebno su razveselili crteži i videouradak učenika Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” Opatija. Uratci pristigli na NeuroArt izložbu bit će izloženi do 15. srpnja 2022. na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Izložba je realizirana u sklopu projekta Reconnect science with the blue society (Blue-connect), koji je financirala Europska unija u okviru poziva HORIZON MSCA Researchers’ Night.

Druženja
Organizirana su brojna druženja – od vožnje brodićem po Kvarneru, domjenka s prekrasnim pogledom s terase Studentskog centra Rijeka, proslave kanadskog nacionalnog praznika (Canada Day) s veleposlanikom Kanade u Hrvatskoj NJ. E. Alanom Bowmanom i tortom u obliku kanadske zastave. Najposjećenije je bilo druženje u sklopu akcije Swim & Walk for Brain Health na kojem se plivala duga plivačka dionica i pri čemu su na veliko zadovoljstvo sudionika dodijeljene i medalje najbržim plivačima. Plivalo se od Jedriličarskog kluba Galeb, koji je velikodušno ustupio svoje prostore, a potom se tik uz more družilo do kasnih noćnih sati. Prof. dr. Vladimira Vuletić, prof. dr. Mira Bučuk i dr. Vedrana Peček su organizirale i dolaske pacijenata, koji su uveličali ovaj događaj.

Počasna profesura prof. dr. Jasni Križ
U tijeku simpozija rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija uručila je prof. dr. Jasni Križ počasnu profesuru Sveučilišta u Rijeci. Prof. Jasna Križ je i sama alumna Sveučilišta u Rijeci, a već dugi niz godina uspješno vodi impresivnu grupu istraživača na Sveučilištu Laval u Kanadi, odakle intenzivno pomaže i znanost u Hrvatskoj, što razmjenama studenata, što projektima, a čime je zadužila brojne hrvatske znanstvenike i pomogla im uspostaviti moderne tehnološke pristupe i u Rijeci i Zagrebu. Ona je bila i jedna od glavnih inspiracija za organizaciju ovog simpozija baš u Rijeci.

(Besprijekorna) organizacija
Glavni organizatori simpozija su bili izv. prof. dr. Ivana Munitić s Odjela za biotehnologiju i dr. Emanuele Buratti (ICGEB), ali neprocjenjivu ulogu su imali i suorganizatori: Jasna Križ i Jean-Pierre Julien (Laval University), Vladimira Vuletić (KBC Rijeka) Ervina Bilić (KBC Zagreb), Miranda Mladinić Pejatović (Odjel za biotehnologiju), Srećko Gajović i Dinko Mitrečić (MEF Zagreb).

U cipelama lokalnih organizatora su se našli brojni vrijedni studenti, doktorandi, poslijedoktorandi i suradnici, koji su nadasve uspješno odigrali uloge profesionalnih organizatora, mada su se mnogi od njih po prvi puta našli u tako zahtjevnoj ulozi organizacije velikog međunarodnog simpozija. Pritom su usrećili sve sudionike pomno se pobrinuvši za svaki pojedinačni zahtjev sudionika. Posebnu pohvalu Odjel upućuje Katarini Bulić za informatičku podršku i brigu o nagrađenim studentima, Andrei Markovinović i Nikolini Prtenjača za Swim & Walk for Brain Health, Marti Kolarić za osmišljavanje NeuroArt natjecanja, Josipu Peradinoviću i Toniju Franjkiću za organizaciju poster sekcije, Tomislavu Pavlešiću i Marinu Dominoviću za izlet u Kastvu i Kvarnerskom zaljevu, te svima nabrojenima, uključujući i Mariju Marošević za pomoć pri registracijama i rješavanju neočekivanih situacija.

Sveučilište u Rijeci i Odjel za biotehnologiju upućuju i veliku zahvalu brojnim sponzorima koji su omogućili besplatno sudjelovanje brojnih mladih znanstvenika.

Više na: http://www.optineurin-neuroimmunology.uniri.hr/als-rijeka-2022-symposium.html

Skip to content