KATEGORIJE

Na rubu mogućeg – Ekofeminizam kao sveučilišni kolegij? – Virtualna rasprava uz predstavljanje zbornika

26.04.2021. / vijesti / SPEAR

U utorak, 27. travnja 2021. s početkom u 12 sati putem Zoom platforme u organizaciji Odsjeka za kulturalne studije i Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci bit će predstavljen zbornik radova „Ekofeminizam: između ženskih i zelenih studija” (ur. Suzana Marjanić i Goran Đurđević).

Zbornik donosi tridesetak tekstova različitih prema spoznajnim pozicijama iz kojih se temi pristupa, te po metodološkim alatima kojima se uvidi oblikuju. Upravo su interdisciplinarnost i transverzalnost ovog područja znanja mjesta na koja se predstavljanjem želi staviti naglasak. Razlog tome je želja za poticanjem rasprave o ekofeminizmu kao temi, ali i potreba za konkretnim djelovanjem kojim bi ovaj i slični teorijski inputi dobili i drugačiju dinamiku u specifičnom kontekstu visokoškolskog obrazovanja.

Stoga će se rasprava kojom će se popratiti predstavljanje publikacije ticati pitanja koncipiranja, oblikovanja i izvođenja sveučilišnog kolegija o ekofeminizmu. Sudionice rasprave, dr. sc. Sarah Czerny (Odsjek za kulturalne studije, Rijeka), dr. sc. Marija Geiger Zeman (Institut društvenih znanosti Ivo pilar, Zagreb) i dr. sc. Martina Topić (Leeds Beckett University), uz uredništvo publikacije, svojim će  prilozima doprinijeti osmišljavanju specifično sveučilišnog i ekofeminističkog „bivanja na rubu mogućeg, a istovremeno uspona prema vrhu”.

Moderatorica rasprave je voditeljica Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Britiga Miloš.

Zoom poveznica: https://us02web.zoom.us/j/84093180177?pwd=TXkxb2I1MS80T0FoS1g1cmM5SWtJZz09

Ukratko o sudionicama: 

dr. sc. Martina Topić radi na sveučilištu Leeds Beckett na Odsjeku za odnose s javnošću i novinarstvo. Istraživački se bavi novinarskom praksom, ekofeminizmom, ženama u komunikacijskim industrijama u Engleskoj te korporativnom društvenom odgovornošću.

dr. sc. Marija Geiger Zeman, sociologinja, znanstvena savjetnica zaposlena na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Tijekom istraživačke karijere bavila se socio-kulturnim aspektima održivosti i ekofeminizmom, dobnim studijima s posebnim fokusom na starenje i tijelo, a trenutno su u fokusu njezina istraživačkog interesa teme vezane uz tijelo, zdravlje i prevenciju u pandemijskom kontekstu.

dr. sc. Sarah Czerny, pročelnica Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Doktorirala kulturalnu antropologiju na Sveučilištu u Edinburghu. Njen znanstveni interes su odnosi ljudi i životinja, posebno u području  ljudskog i životinjskog mlijeka, tematici o kojoj je upravo završila monografiju. 

Uredništvo zbornika:

Suzana Marjanić radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu kao znanstvena savjetnica. Vanjska je suradnica Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru i Poslijediplomskoga doktorskoga studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Goran Đurđević arheolog i povjesničar koji se obrazovao i duže usavršavao u Zadru, Los Angelesu, Mumbaiju i Pekingu gdje je trenutno na doktorskom studiju na Sveučilištu Capital Normal. Interesi su mu komparativna i globalna antika, digitalna humanistika i ogledala/zrcala te ekohumanistika (ekofeminizam, ekokritika, ekoantropologija, ekohistorija).

Skip to content