KATEGORIJE

O društveno odgovornom poslovanju

24.05.2024. / vijesti / dies

Kao 4. događanje u sklopu 51. Diesa Academicusa – Dana Sveučilišta u Rijeci, u četvrtak, 23. svibnja 2024. u striju Građevinskog fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održane u 2 panel-rasprave o društveno odgovornom poslovanju i ESG-u (okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju). Prvi panel nosio je naziv ”Društveno odgovorno poslovanje kao poluga održivog razvoja zajednice”, a drugi ”Društveno odgovorno poslovanje: pogled iznutra”.

Sudionici prvog panela bili su:
izv. prof. dr. sc. Ana Marija Sikirić Simčić, Ekonomski fakultet u Rijeci
doc. dr. sc. Dejan Miljenović, Ekonomski fakultet u Rijeci
izv. prof. dr. sc. Zoran Grozdanov, CeKaDe, Moje mjesto pod suncem
Nikolina Renić, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, HR PSOR

Sudionici drugog panela bili su:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, Sveučilište u Rijeci
Martina Rizman Matić, Infobip
Eva Usmiani Capobianco, Jadran-galenski laboratorij
Dario Gabrić, Erste & Steiermärkische Bank
Teuta Duletić, Lürssen Design Centre Kvarner/Maritime Centre of Excellence
Goran Abramović, Zaklada Vincero

Oba je panela moderirala Marina Škrabalo, programska savjetnica Zaklade Solidarna.

Pozdravnom riječju obratila se rektorica Prijić Samaržija: Osim obrazovanja i znanosti, koje su prve dvije misije svakog sveučilišta, nama je na Sveučilištu u Rijeci od iznimne važnosti i tzv. treća misija sveučilišta – a to je je utjecaj na zajednicu. Ponosno mogu reći da iznimno dobro surađujemo kako s javnim, tako i s privatnim sektorom, a ali i sa organizacijama civilnog društva. Posebno nam je važan i projekt ”Moje mjesto pod suncem”, program socijalnog uključivanja djece koja žive u siromaštvu, a koje provodi Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe), za koji smo ustupili sveučilišni prostor na Pećinama. Važno nam je ne samo sudjelovati u takvim programima, nego i odaslati javnosti poruku o tome koliko su oni važni.

Ana Karakaš, terapeutkinja iz CeKaDe-a predstavila je uvodno rad Udruge te kampanju ”Pet po pet i mijenjamo njihov svijet”, kojom se želi pomoći riječkoj djeci koja žive na rubu ili ispod ruba siromaštva, a o kojoj više možete saznati OVDJE.

Sudionici panela složili su se da društveno odgovorno poslovanje ne predstavlja samo uredno i zakonito poslovanje, već brigu za vlastite zaposlenike, brigu o uključivoj i ravnopravnoj spolnoj i rodnoj zastupljenosti zaposlenika na svim razinama, brigu o balansu privatnog i javnog života zaposlenika, jer u konačnici – centar svake organizacije ili poduzeća su ljudi. Kada je riječ o održivom i odgovornom poslovanju, sudionici su se složili kako kompanije koje dobro posluju moraju nešto i ”vratiti’ u zajednicu, ali ne rukovodeći se reklamom koju takvo djelovanje donosi, nego istinskom željom za pomoći onima kojima je to potrebno, a u zajednicama se uvijek može pronaći nešto gdje je pomoć potrebna. Sudionici su iznijeli svoja iskustva ‘dobre prakse’ iz poduzeća i organizacija iz kojih dolaze. Složili su se i kako je Rijeka dobar primjer kako privatni, javni i civilni sektor mogu izvrsno surađivati na dobrobit svih strana, građana i zajednice.




Skip to content