KATEGORIJE

Održan 1. u nizu skupova COVID-19 poruke

24.09.2020. / vijesti / znanstvenici

Na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održan je prvi u nizu znanstvenih skupova o virusu COVID-19 pod nazivom Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka. Neke od poruka koje je producirao današnji skup, a formulirao okrugli stol kojim je današnji skup okončan, jesu: sačuvati ljude, kvalitetne istraživače na radnim mjestima; fleksibilizirati odnose Medicinskog fakulteta, Odjela za biotehnologiju te Kliničkog bolničkog centra Rijeka i transferirati znanja i vještine suradnjom predklinike i klinike, a u konačnici izgraditi Centra za translacijsku medicinu – već godinama planirani TransMedRi. Nadalje, potrebno je poslati poruku i Vladi RH da Rijeka nije znanstvena provincija te da se u Rijeci radi vrhunska znanost, posebno u borbi protiv koronavirusa na području mikrobiologije i virologije. Rijeka ima izvrsne znanstvenike u virologiji i trebao bi se dogoditi osnutak Katedre za virologiju. Jedino okrupnjavanjem naših snaga sa Sveučilišta – možemo biti konkurentni na domaćoj i europskoj sceni. Prof. Đikić iznio je snažnu podršku riječkim znanstvenicima. Poručio je kako je iznimno važno da budemo prepoznati unutar vlastite zemlje i tu imamo sigurno financiranje, mnogo značajnije nego trenutno. Rektorica je zaključila da se kao UNIRI afirmiramo više na europskoj, nego na domaćoj razini. Istaknula je kako smo od kada smo ušli u savez YUFE dobili dva Obzor projekta.

Organizatori ovog znanstevnog skupa su Sveučilište u Rijeci i Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Znanstvena konferencija organizirana je i programski osmišljena kao ciklus od pet perspektiva, odnosno jednodnevnih znanstvenih skupova koji će se održati u razdoblju od rujna do studenog na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Na svakom od skupova sudjelovat će eminentni znanstvni stručnjaci s europskih i svjetskih sveučilišta, koji će iz svoje perspektive govoriti o istraživanjima i rješenjima za svjetsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Prvi od pet znanstvenih skupova nazvan je Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka i održan je 24. rujna 2020. Gost predavač bio je prof. dr. sc. Ivan Đikić s Goethe University Frankfurt i Max Planck Institute for Biophysics, član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci.
Tema skupa su dostignuća u epdiemiologiji te doprinos znanstvenika Sveučilišta u Rijeci boljem razumijevanju globalne pandemije.
Znanstveni skup održan je uz ograničen broj sudionika na lokaciji, sukladno aktualnim preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a cjelodnevni skup bilo je moguće pratiti i online.
Više informacija o programu dostupno je OVDJE i na mrežnim stranicama UNIRI.

Znanstvena zajednica, zajedeno s drugim društvenim dionicima, fokusirana je na traženje rješenja za svjetsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Istraživanja su primarno fokusirana na biomedicinu, zdravstvo i prirodne znanosti gdje se pokušava ne samo razumjeti narav virusa, iznaći cjepiva i lijekove već i propitati značaj i buduću ulogu javno-zdravstvenog sektora u prevenciji i zaštiti građana.

Ništa manje nisu mobilizirani ni istraživači u drugim područjima znanosti. Stručnjaci u društvenim i humanističkim znanostima istražuju pojave i društvene posljedice šoka koji je svijet doživio, poglavito u području obrazovanja koje je doživjelo tehnološku transformaciju bez presedana u povijesti. Stručnjaci u područjima pravnih, ekonomskih, politoloških i socioloških istraživanja te humanistike intenzivno promišljaju prijetnje, izazove i prilike vezane uz uspostavu novog svjetskog poretka. Stručnjacima u tehničkim znanostima kriza je otvorila iznimno važna pitanja daljnjeg razvoja i uloge informacijsko-komunikacijskih tehnologija, umjetne inteligencije, kibernetske sigurnosti, a istraživanja u energetici i održivom razvoju dobivaju nove dimenzije i zasluženu pozornost.

Krizna komunikacija u svijetu društvenih mreža i povjerenje u stručnjake, institucije i lidere nameće se kao tema svih tema. Čini se da sveobuhvatni društveni potres koji je pogodio svijet traži i nova i sveobuhvatna istraživanja koja nadilaze strogo disciplinarne skupine i zahtijevaju, urgentnije nego ikada prije, multi-disciplinaran ili inter-disciplinaran istraživački pristup i intenzivnu svjetsku kolaboraciju. Štoviše, nalazimo se u društvenim trenutku u kojem treba iznova propitati i znanost samu, važnost i doseg znanstvenih istraživanja za unaprjeđenje svih segmenata društva i kvalitete života građana svijeta.

Suočeni smo s dilemom hoće li ova kriza biti prolazna nakon čega ćemo se vratiti ‘normalnom’ životu ili će izazvati ireverzibilne promjene u načinu života kroz ‘novo normalno’. Znanstvenici Sveučilišta u Rijeci dijele želju svih odgovornih i progresivnih znanstvenika i građana da doprinesemo promišljanju jednog novog i uistinu vrlog svijeta, kojeg imamo priliku izgraditi.

Prva četiri znanstvena skupa bit će posvećena znanstvenim istraživanjima iz četiri različita područja – biomedicina, obrazovanje, tehnologija te društvene i humanističke znanosti, dok će peta biti posvećena studentskoj perspektivi na posljedice pandemije. Posljednji, peti skup zamišljen je kao prostor na kojem će se sa studentima podijeliti dileme i razmišljanja o budućnosti visokog obrazovanja i društva u cjelini. Prije održavanja svakog skupa bit će publicirana knjiga sažetaka.

Konačno, nakon završetka ciklusa producirat ćemo dokument pod nazivom COVID-19 Uniri Messages koji će sadržavati zaključke o smjeru i potrebi daljnjih znanstvenih istraživanja i društvenih djelovanja. Time Sveučilište u Rijeci, podržano od strane Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, želi doprinijeti razmjeni ideja s ciljem uspješnijeg suočavanja s izazovima pandemije koronavirusa COVID-19 i naglasiti posvećenost Sveučilišta svojoj javnoj misiji društvene odgovornosti.

Skip to content