KATEGORIJE

Održan 46. Dies Acadamicus

17.05.2019. / vijesti / o sveučilištu

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je svečana sjednica Senata povodom  središnje proslave 46. obljetnice Sveučilišta – Dies Academicus. Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija otvorila podnijela je izvješće o radu, kao i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta Pegi Pavletić.

Pozdravnim govorima obratili su se uvaženi gosti:

prof. dr. sc. Branka Ramljak, izaslanica predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića i državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja,

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan,Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke i

prof. dr. sc. Dijana Vican, predsjedavajuća Rektorskog zbora RH i rektorica Sveučilišta u Zadru.

Državna tajnica Ramljak izjavila je: ”Počašćena sam šta sam danas ovdje u ime premijera Plenkovića i ministrice prof. dr. sc. Blaženke Divjak, kao i svoje osobno. Kada govorimo o izvrsnosti, riječka akademska zajednica u RH u tome prednjači. Za nas u Ministarstvu važan je bio datum 2. svibnja ove godine, kada smo sa Sveučilištem u Rijeci i Sveučilištem u Puli potpisali prve nove programske ugovore, kojima ćemo podizati kvalitetu studiranja”.

Župan Komadina pozdravio je u ime Primorsko-goranske županije i istaknuo da su izvrsni kadrovi koji dolaze s riječkog Sveučilišta temelj gospodarskog razvoja cijele regije.

Zamjenik gradonačelnika Filipović prenio je pozdrave gradonačelnika mr. sc. Vojka Obersnela, osvrnuvši se na dobru suradnju Grada i Sveučilišta u provedbi projekta Rijeka EPK 2020. te poručio: ”Budite i dalje More uspješnih ideja, kako kaže vaš moto u ovom Gradu koji teče!”

Prof. Vican kazala je: ”Sveučilište u Rijeci danas se ne mora dokazivati, nego se samo može hvaliti. Čestitam posebno na brojnim kompetitivnim projektima, kao i značajnim studentskim aktivnostima. Rijeka koje će iduće godine zasjati kao prijestolnica kulture, sigurno crpi najbolje kadrove za to upravo sa Sveučilišta. Dies Academicus je tradicija koja nas okuplja kako bismo učvrstili akademske vrijednosti, koje ne smijemo prepustiti zaboravu.

U svoje je izviješću rektorica Prijić Samaržija istaknula: ”Sveučilište je nastavilo s financiranjem UNIRI projekata i iznjedrilo 298 novih projekata. Povećan je i proračun za znanost i nastavu za 19 % putem programskog ugovora. Počela je s radom i Doktorska škola. Ujedinjavanjem afilijacijom UNIRI broj objavljenih radova porastao je za 5,4 %. Radimo na tome da jačamo Sveučilište u svim dostupnim smjerovima i ne bojimo se zadatka koji su pred nama.”

”Ne smijemo posustati u vjeri u znanost, te moramo imati stalno na umu da jedino meritokratski sustav odražava demokratske vrijednosti. Naša je dužnost zagovarati takav sustav i boriti se protiv nezasluženih napredovanja. Kako u kompetitivnim sustavima najčešće nema mjesta za sve, moramo se truditi biti oni najbolji. Trebali bismo i razmisliti o tome jesmo li samokritični toliko koliko smo kritični? Nasuprot egoizmu stoji solidarnost i suradnja i ona nam donosi najviše pojedinačnog dobra”, zaključila je rektorica.

Pegi Pavletić, predsjednica Studentskog zbora UNIRI istaknula je kako je Zbor u protekloj godini radio predano kao i do sada, a da se iz godine u godinu trudi biti sve aktivniji: ”Surađujemo na Riječkim športskim sveučilišnim savezom, raspisali smo natječaj za studenski sport, kao i natječaj za studentske projekte. RiBroo kamp za brucoše nastavlja s radom i ove godine, a sudjelovali smo i na Festivalu znanosti. Djelujemo preko medijskih platformi Kišobran i Radio Sova. Jedni od najznačajnijih projekta su nam RiStart i Riteh Racing Team. Ogroman projekt Wings for life, utrka održana u Zadru pokazatelj je i našeg humanitarnog djelovanja. Naš najveći projekt je svakako Student Day Festival, zaključila je Pegi i pozvala sve na večerašnje ludilo na Delti.

Tanja Smoje, prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca izvela je pretpremijerno monolog iz drame Leica format, autorice Daše Drndić, nedavno preminule profesorice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a koji će večeras biti premijerno izveden u HNK.

Svečana dodjela počasnog zvanja i titule professor emeritus  potom je dodijeljena umirovljenim redovitim profesorima: Aleksandri Pejčić s Učiteljskog fakulteta, Goranu Kalogjeri i Branku Rafajcu s Filozofskog fakulteta, Miljenku Kapoviću s Medicinskog fakulteta, Brunu Grpcu s Ekonomskog fakulteta te Božidaru Križanu i Josipu Brniću (ranijem rektoru) s Tehničkog fakulteta.

Prof. emer. Aleksandra Pejčić održala je govor zahvale u ime svih promoviranih: ”Ponosno smo i zahvalni što je akademska zajednica prepoznala naš rad i doprinos. Veliko hvala i našim obiteljima i prijateljima.”

Po prvi puta održana je i promocija počasnih profesora Sveučilišta u Rijeci (honoris professor) i to prof. dr. sc. Igoru Meziću i prof. dr. sc. Vladimiru Parpuri.

Strojarski inženjer, matematičar i profesor strojarstva Igor Mezić rođen je u Rijeci 1967. godine, gdje je 1990. diplomirao na Odjelu strojarstva, s najvećim prosjekom ocjena u povijesti Tehničkog fakulteta u Rijeci. Godine 2015. postao je član Američkog fizičkog društva, a danas predaje strojarstvo na Sveučilištu u Kaliforniji u Santa Barbari.

Profesor Mezić često navraća u rodnu Rijeku i rado surađuje s hrvatskim kolegama, a radi na razvijanju algoritamskih metoda analize u nelinearnim dinamičkim sustavima, koje su primjenjive u raznim područjima, od dinamike fluida, preko energetske učinkovitosti do biotehnologije.

Mezić je za svoja istraživanja u područjima fizike, matematike i strojarstva dobio brojne nagrade i priznanja, a nositelj je četiriju američkih patenata. Cijeli niz nagrada i priznanja 2017. godine nadopunio je počasnim članstvom u prestižnom Američkom društvu za industrijsku i primijenjenu matematiku, i to zahvaljujući svojoj održivoj inovaciji na sučelju za teoriju dinamičkih sustava, osobito za napredak u korištenju Koopmanove teorije operatera.

Osim svojim doprinosima u znanstvenoj zajednici, Mezić se ističe i svojim angažmanom u zajednici, kako lokalnoj tako i međunarodnoj. Jedan je od stručnjaka koji je 2010. sudjelovao u procesu smanjenja posljedica izljeva nafte British Petroleuma u Meksičkom zaljevu. Član je Upravnog odbora Akademije Dos Pueblos Engineering, uglednog tehnološkog programa za učenike srednje škole Dos Pueblos, čiji učenici imaju mogućnost sudjelovati u Mezićevom laboratoriju tijekom ljetnih mjeseci. Podržava i niz dobrotvornih udruga, a jedna od njih je Teddy Bear Cancer Foundation, koji daje novčanu podršku roditeljima djece oboljele od raka.

”Hvala rektorici i Sveučilištu. Prve sam korake napravio ovdje i to me dobro pripremilo za daljnje izazove. Nastavit ćemo suradnju i jačati ju!, rekao je Mezić, preuvimavši povelju i plaketu.

Profesor dr. Vladimir Parpura završio je Medicinski fakultet u Zagrebu 1989., a četiri godine kasnije doktorirao je neuroznanost i zoologiju na Državnom sveučilištu Iowa. Od 2012. godine član je Akademije Europe, a dobitnik je brojnih nagrada, uključujući nagradu Nikola Tesla, nagradu PACE (Premium for Academic Excellence Award) za akademsku izvrsnost i nagradu za istraživačku izvrsnost.Jedan je od vodećih stručnjaka na području primjene nanotehnologije u istraživanju živčanih stanica. Član je Američkog društva za unaprjeđenje znanosti, a njegov je američki laboratorij proglašen jednim od triju najboljih svjetskih laboratorija u području nanotehnologije. U svojim istraživanjima povezuje neuroznanost s nanoznanostima, nanotehnologijom, sintetičkom biologijom i biomedicinskim inženjeringom.

Otkrio je put signalizacije posredovan astrocitno-neuronskim glutamatom tj. gliotransmisiju, što je dovelo do pojma tripartitne sinapse pri čemu astrociti, otpuštanjem gliotransmitera, mogu modulirati sinaptički prijenos. Član je mnogih uglednih društava, kao što je Američko društvo za neurokemiju, i uredništva brojnih časopisa iz područja neuroznanosti i nanotehnologije.

Od 2015. godine radi kao profesor u trajnom zvanju na Odjelu za neurobiologiju Sveučilišta u Alabami u Birminghamu, a od 2012. do 2015. svoje je radno mjesto nakratko zamijenio onim na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

”Riječki sam, odnosno sušački  zet, a moja je punica danas ovdje u publici, kao predstavnik obitelji. Hvala Sveučilištu, a posebna hvala i akademiku Rukavini, koji me prvi put doveo ovdje 1998. i od tada prati moj rad”, kazao je Parpura.

Poznati riječki glazbenik i prijatelj Sveučilišta u Rijeci Damir Urban potom je izveo dvije skladbe: Iskra i Astronaut.

Za kraj ove svečanosti dodijeljene su Rektorove nagrade za izvrsnost. Dobitnici su:

  1. Gorana Kvaternik (PFRI); projekt ocjena 5, 0
  2. Ema Šepić (OMRI), prosjek ocjena 5,0
  3. Patrizia Janković ( OBRI), prosjek ocjena 5,0
  4. Iva Marija Pitlović (FFRI), prosjek ocjena 4,97
  5. Mateo Topalović (OFRI), prosjek ocjena 4,96
  6. Jelena Kapeš (FMTU), prosjek ocjena 4,95
  7. Predrag Uzelac (PRAVRI), prosjek ocjena 4,93
  8. Tomislav Milanović (RITEH), prosjek ocjena 4,90
  9. Leona Zajec (GRADRI), prosjek ocjena 4,88
  10. Monika Barić (EFRI), prosjek ocjena 4,82
  11. Ivan Botički (APURI), prosjek ocjena 4,80
  12. Alma Ahmetović Rikić (UFRI), prosjek ocjena 4,70
  13. Martina Demaria (MEDRI), prosjek ocjena 4,59
  14. Tihana Švaljek (FZSRI), prosjek ocjena 4,58
  15. Anja Križanec (OIRI), prosjek ocjena 4,2

Studentom generacije rektorica je proglasila Ivana Botičkog, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti, zbog akademske izvrsnosti i predsjedavanja Studentskim zborom Akademije, rada u scenografiji i sudjelovanja na brojnim grupnim izložbama. Njegov je rad ”Harmonija sinkroniteta” prošao strogu selekciju i bio postavljen na 13. Trijenalu kiparstva.

Rektorove nagrade za znanstveni/umjetnički ili stručni rad dobili su: Tomislav Krljan (PFRI), Marina Rajšić (APURI), Andrej Belančić (MEDRI).

Volonterkom godine proglašena je Gabriela Begić, studentica Ekonomije sa 897 volonterskih sati.

Nagradu za studenticu aktivistkinju dobila je Pegi Pavletić, jer osim što predsjedava SZSUR-om, vodi i SZ Odjela za biotehnologiju, na kojem studira, tajnica je za međunarodnu suradnju i Hrvatskog studentskog zbora na državnoj razini mi predstavnica u Europskoj studentskoj uniji.

Rektorovu nagradu za sport dobio je Leon Marciuš (FFRI), reprezentativac Hrvatskog karate saveza.

Za najbolji studentski projekt nagrađena je Valentina Halovanić (FFRI) i to za pripremu učenika za državnu maturu iz germanistike.

”Ovo je Rijeka. Sve ovo što smo danas vidjeli je Rijeka. Čestitam svima od srca i nastavite u svojim naporima1” zaključila je 46. Dies Academicus rektorica Prijić Samaržija.

Skip to content