KATEGORIJE

Održan 6. Dan riječkog prava sporta, sportske politike i sportske diplomacije

17.05.2022. / vijesti / o sveučilištu

Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i njegov Centar za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju, koji vodi izv. prof. dr. Vanja Smokvina, bili su domaćin ključnim dionicima koji su se 13. svibnja 2022. sastali na Pravnom fakultetu u Rijeci na raspravi o Dobrom upravljanju u radnim odnosima sportaša u olimpijskim sportovima na četvrtoj konferenciji projekta EMPLOYS. Posljednjih mjeseci projektni je tim razvio skup načela dobrog upravljanja u radnim odnosima usmjerenih na sportaše, grupiranih u 6 dimenzija, koja su predstavljena i raspravljena. Koja su poboljšanja potrebna, koji su standardi korisni, provedba adekvatnih i održivih politika i koji mehanizmi i aktivnosti trebaju biti na snazi ​​za poboljšanje dobrog upravljanja u odnosima između sportaša, to su bila glavna pitanja koja su istražena u 2 panela i 2 uvodna govora.

Prof. dr. Jürgen Mittag, voditelj ovog projekta financiranog iz programa Erasmus+ sport, istaknuo je da: Postoji konsenzus [između različitih aktera], da su radni odnosi sportaša u sportu vrlo važni, ali tenzije prevladavaju i mogle bi se čak povećati u bliskoj budućnosti. Svjesni smo tog aspekta jer poboljšanja imaju financijski učinak, a novac je oskudan resurs. Što se tiče različitih dionika, oni su spremni razmišljati o tekućim raspravama, što bi moglo razjasniti stavove, potaknuti razumijevanje i na kraju dovesti do postepenih promjena.

Nakon prve faze projekta “(1) Razumijevanje (Understanding)” s dvije konferencije u Kölnu (Njemačka) i Lisabonu (Portugal), događaj u Rijeci kao i prethodna konferencija u Liverpoolu (UK) fokusirani su na fazu “(2) Procjenjivanje (Evaluating)” o trenutnim praksama zapošljavanja sportaša s naglaskom na njihovo upravljanje. Završno izvješće na kraju 2022. u okviru treće faze “(3) Poboljšanje (Improving)” uključivat će preporuke politike za ključne dionike za poboljšanje prakse zapošljavanja sportaša.

U ime EMPLOYS tima, Maximilian Seltmann, Lorenz Fiege i Jürgen Mittag (Sportsko Sveučilište Köln, Njemačka) predstavili su trenutne rezultate istraživanja. Nadalje, na Konferenciji je istraživački tim predstavio stanje projekta koji je rezultirao objavljivanjem knjige u tiskanom i e-izdanju koje je objavilo Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet, uz izradu prijedloga Načela dobrog upravljanja.

Rad projektnog tima pozdravnim riječima pozdravili su: prof. dr. Marta Žuvić (prorektorica Sveučilišta u Rijeci), izv. prof. dr. Sandra Winkler (prodekanica Pravnog fakulteta u Rijeci), gosp. Zdravko Ivanković (pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke) i dr. Krešimir Šamija (glavni ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta RH) koji je službeno otvorio Konferenciju budući da je Ministarstvo turizma i sporta dalo pokroviteljstvo manifestaciji. Uvodno se na konferenciji obratio još jedan visokorangirani član Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora dr. Zlatko Mateša, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.

Na prvom panelu sudjelovali su dr. Krešimir Šamija (Ministarstvo turizma i sporta RH), Biserka Vrbek (HOO), Miloš Milenković (Olimpijski odbor Srbije), Borut Kolarič (Olimpijski odbor Slovenije) i Rožle Prezelj (Pravobranitelj sportaša Republike Slovenije). Panel je vodila dr. Leanne O’Leary (Sveučilište Edge Hill, UK). Panelisti su raspravljali o situaciji u zemljama Jugoistočne Europe. Naglašeni su primjeri dobre prakse u svakoj zemlji te se raspravljalo o rezultatima Projekta.

Nakon pauze, Walter Palmer (direktor Švicarskog Centra za sport i ljudska prava) održao je uvodni govor i uvod u drugi panel u kojem je zajedno s njim sudjelovala Blanka Vlašić (članica Komisije sportaša Europskih olimpijskih odbora), Zoran Primorac (predsjednik Komisije sportaša Međunarodne stolnoteniske federacije i bivši predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca), Caradh O’Donovan (članica upravnog odbora Global Athletes), Kaveh Mehrabi (direktor Odjel sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora) te Petra Robnik i Raša Sraka Vuković (članice Komsije za sportaše Olimpijskog odbora Slovenije i Centra za karijeru sportaša), a panel je moderirao izv.prof. dr. Vanja Smokvina (Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet, SLPD Centar). U drugom panelu istaknuto je da je predstavljanje sportaša od iznimne važnosti, kako u upravljačkim tijelima sportskih saveza na međunarodnoj, europskoj ili nacionalnoj razini tako i zajedno sa sportskim udrugama ili sindikatima. Svi sudionici panela rekli su da su tijekom svoje karijere sportsku aktivnost doživljavali kao svoj posao te da je ključno imati financijsku potporu uz zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu tijekom aktivnog bavljenja sportom.

Na temelju živih i intenzivnih rasprava i priloga, može se sažeti da nitko od prisutnih dionika nije temeljno odbacio načela. U nekim slučajevima, različite perspektive i gledišta postoje u svezi dimenzija i principa Projekta. Nacionalni olimpijski odbori su već dobrovoljno proveli niz aktivnosti u visokoj razini suradnje i konsenzusa zajedno s vladama, klubovima i privatnim dionicima, dok je snažan fokus stavljen na programe dualne karijere i obrazovanja. Također, istaknuta je važnost potpisanog ugovora za sportaše, mogućnost kolektivnih ugovora gdje god je to moguće te elementarna radna i socijalna prava sportaša. Uočene su napetosti između komisija sportaša (nacionalnih olimpijskih odbora) i sportaša koji su članovi drugih oblika predstavljanja sportaša, djelomično s različitim pozicijama, ali i sa zajedničkim značajkama.

Čini se da je realno ostvariti očekivanja no to neće biti bez poteškoća. Da bi se to postiglo, mora se održavati kontinuirani dijalog između aktera. Međutim, glavni akteri iskazali su svoju spremnost poduzeti sve za dobrobit sportaša.

Tijekom ljeta od dionika će se tražiti opsežna povratna informacija o načelima dobrog upravljanja predstavljenim u Rijeci. Slijedi peta konferencija u Varšavi u lipnju i posljednja šesta konferencija u Bruxellesu u listopadu, jer Projekt službeno završava krajem 2022. godine.

Skip to content