KATEGORIJE

Održan Sajam cjeloživotnog učenja

04.10.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

U četvrtak, 3. listopada održano je otvaranje 9. po redu Sajma cjeloživotnog učenja. Sajam je održan na Korzu od 11 do 16 sati. Sveučilište u Rijeci i Narodno učilište Rijeka zajednički su predstavili programe cjeloživotnog obrazovanja, a sajam se održao pod pokroviteljstvom Grada Rijeke. Dvadesetak izlagača obrazovnih institucija predstavili su građanstvu svoje programe.

U Vijećnici Grada Rijeke održano je svečano otvaranje sajmas prigodnim programom i predavanjem za građanstvo.

U ime Sveučilišta u Rijeci pozdravnim se riječima obratila prorektorica za kvalitetu izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić: ”Prenosim pozdrave rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije i zahvaljujem Gradu Rijeci za podršci. Sveučilište u Rijeci prepozanje važnost cjeloživotnog učenja bitnih dijelova modernog sveučilišta”.

Heni Strčić, ravnateljica Narodnog učilišta Rijeka naglasila je kako Učilište i Sveučilište kao dva partnera na ovom polju prepoznaju važnost cjeloživotnog učenja i pozvala građene da obiđu štandove na Korzu i uključe se u programe.

U ime agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Nives Vučić je podravila u ime ravnateljice i naglasila kako im he zadovoljstvo biti upravo u Rijeci te kako Agencija kontinuirano radi na i nadgleda provođenje aktivnosti vezane uz cjeloživotno učenje.

Sustav cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci predstavila je izv. prof. dr. sc. Aleksandra Deluka Tibljaš, predsjednica Povjerenstva za cjeloživotno obrazovanje Sveučilišta u Rijeci.

Projekt ”Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba” predstavila je Davorka Schmidt iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Predavanje na temu ”Uloga baka i djedova u suvremenom djetinjstvu” održala je prof. dr. sc. Jasna Krstović, dugogodišnja profesorica Učiteljskoga fakulteta, vrsna znanstvenica u području predškolske pedagogije i baka.​

Tjedan cjeloživotnog učenja obilježava se po 13. puta i to od 30. rujna do 6. listopada 2019. godine. Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Kroz brojne aktivnosti u sklopu Tjedna građane se motivira da se uključe u neki oblik učenja, pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje ili nešto što se odnosi samo na mlađu životnu dob – učiti se može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, kao i samostalno ili kroz iskustvo. Učenje nije ograničeno niti na jednu životnu dob, već je važno i korisno u svim životnim razdobljima – od predškolske dobi, pa do duboke starosti.

Skip to content