KATEGORIJE

Održano događanje o otvorenoj znanosti i budućnosti vrednovanja znanstvene djelatnosti 

04.03.2024. / vijesti / eu projekti

U petak, 1. ožujka 2024. na Kampusu je održano događanje kojim su predstavljene aktivnosti koje se provode u okviru dvaju projekata financiranih iz programa Obzor Europa, Open Universal Science (OPUS) i Sustainable Careers for Researcher Empowerment (SECURE).

Nataša Jakominić Marot, MBA, rukovoditeljica Sveučilišnog centra za istraživanje i inovacije, na početku događanja predstavila je svrhu istoga te ciljeve i aktivnosti projekata OPUS i SECURE. Istaknula je važnost projekta OPUS koji razvija koordinacijske i potporne mjere za reformu vrednovanja istraživanja i istraživača. Njegov cilj je uspostaviti sustav koji potiče i nagrađuje istraživače za usvajanje praksi otvorene znanosti, kao i za razvoj prenosivih vještina poput komunikacije, vođenja tima i upravljanja.
Kako je naglasila, projekti poput SECURE-a također igraju ključnu ulogu u stvaranju okvira za poboljšanje istraživačkih karijera. Dodatni je fokus ovoga projekta na podršci organizacijama u zapošljavanju, obuci, razvoju, napredovanju i međunarodnoj i intersektorskoj mobilnosti istraživača radi smanjenja karijerne nesigurnosti.

Prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika istaknuo je vrlo evidentne izazove sadašnje strukture vrednovanja znanstvene djelatnosti, zbog čega se postavlja legitimno pitanje uvođenja reforme u vrednovanju znanstvenih istraživanja. Doista, vrednovanje je ključan proces osiguranja kvalitete koji ne samo jamči stvaranje novoga znanja i javnu odgovornost, već potiče i ekonomski i društveni napredak. No, sadašnji sustav vrednovanja temelji se na kvantiteti i mjestu objavljivanja znanstvenih radova, a ne na kvaliteti i korisnosti samog istraživanja.

Ivana Dorotić Malič iz Sveučilišne knjižnice, predstavljajući OPUS aktivnosti Centra za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama navela je između ostalog, važnost istraživanja kako otvorena znanost utječe na načine znanstvene komunikacije te kako se može podržati pristup znanstvenim informacijama putem arhiva i drugih alata.

Izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, predstojnica Centra za popularizaciju i promociju znanosti ukazala je na važnost dijeljenje znanja i komunikacija koji u digitalnom dobu postaju sve važniji aspekti suvremenog društva. U tom kontekstu, predstavila je OPUS aktivnosti, a posebno je naglasila virtualni SOCRI kao inovativnu platformu za otvorenu znanstvenu komunikaciju koja ima za cilj potaknuti razmjenu dobrih praksi, iskustava, ideja i znanja među znanstvenicima diljem svijeta, predstavlja inovativno rješenje za promicanje otvorene znanstvene komunikacije i jačanje veza između znanstvenika i šire javnosti.

Događanje je završilo s predstavljanjem OPUS aktivnosti kolegica s Pravnog fakulteta, gdje su dr. sc. Dejana Golenko i prof. dr. sc. Ivana Kunda predstavile aktivnosti koje fakultet provodi s temama otvorene znanosti te istaknule kako znanstvenici i informacijski stručnjaci smatraju da će e-izdavaštvo, mrežno objavljivanje, baze podataka i bibliometrijski pokazatelji olakšati bržu i besplatnu diseminaciju znanstvenih informacija.

Skip to content