KATEGORIJE

Osnovano novo tijelo UNIRI

06.02.2020. / vijesti / o sveučilištu

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je konstituirajuća sjednica Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za međureligijski dijalog i diplomaciju, kolegijalnog tijela rektorice kojemu je svrha doprinijeti osnaženju međureligijske suradnje s naglaskom na razvijanje međunarodne suradnje, društvenog angažmana i socijalne osjetljivosti.

Vijeće se sastoji od predstavnika Sveučilišta u Rijeci, predstavnika religijskih zajednica te predstavnika iz redova diplomacije koji će u svojem budućem radu kroz niz javnih događanja, tribina, okruglih stolova i drugih prigodnih aktivnosti poticati međureligijski dijalog i međunarodnu suradnju te osvijestiti zajednicu o pitanjima iz područja djelovanja Vijeća.

Sjednici su prisustvovali:

  • mons. dr. Matija Matičić, rektor kanonik Katedrale sv. Vida u Rijeci, zamjenik riječkog nadbiskupa, predsjednik Vijeća
  • rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija
  • prof. dr. sc. Sanja Barić, pomoćnica rektorice za studijske programe i institucijske politike
  • Nj. E. gđa Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj
  • Nj. E. g. Hrvoje Marušić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj
  • g. Guillaume Colin, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost, Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj
  • gđa Jasna Bas, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju, Francuski institut u Zagrebu
  • gđa Vivian Špacapan, dr. med. dent., predstavnica Židovske općine Rijeka
  • pastor Giorgio Grlj, Baptistička crkva Rijeka
  • mr. Naum Milković, arhimandrit Manastira Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom, Pravoslavna eparhija gornjokarlovačka.

Tijekom vrlo dinamične i konstruktivne rasprave članovi Vijeća osvrnuli su se na brojne probleme na koje nailazimo u današnjem svijetu – govor mržnje, stereotipe, granice političke korektnosti, nedostatak smjera u dijalozima, radikalizaciju i isključivanje onih koji se smatraju drugačijima.

Članovi Vijeća složili su se da, u svjetlu današnjih sve češćih (vjerskih) sukoba, postoji velika potreba za edukacijom i učinkovitom komunikacijom sa zajednicom. Umjesto riječi ‘tolerancija’, koja ima negativan prizvuk, pokušat će zagovarati riječi poput ‘zajedništva’ i ‘sinergije’ te, u godini u kojoj Rijeka ponosno nosi titulu Europske prijestolnice kulture, naglašavati važnost i prednosti luke različitosti (engl. Port of Diversity).

Vijeće će u svojem daljnjem radu promicati međureligijski dijalog kao sredstvo za pronalaženje nove dimenzije mira, odnosno razvijati pozitivnu interakciju među ljudima različitih religijskih perspektiva.

Skip to content