KATEGORIJE

Popularnoglazbena forma u konstrukciji riječkog kulturnog identiteta

17.12.2021. / vijesti / treća dob

Izv. prof. dr. sc. Diana Grgurić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s Odsjeka kulturalnih studija, predavanje Popularnoglazbena forma u konstrukciji riječkog kulturnog identiteta” je trebala održati u utorak, 21. prosinca 2021. s početkom u 17 sati, no nažalost bila je spriječena. Stoga će se predavanje održati u srijedu 19.1.2022. online putem platforme Zoom, u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 19.1.2022. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (ID: 878 0591 2120, Pass: 900625)

Predavač: izv. prof. dr. sc. Diana Grgurić, Filozofski fakultet

Kontakt: dgrguric@ffri.hr

Sažetak:

Predavanje se bazira na istraživanju popularno-glazbenog žanra – canzonette fiumane – koja je od druge polovice 19. stoljeća pa sve do Drugog svjetskog rata obilježila kulturu Rijeke. Canzonetta fiumana, odnosno riječka canzonetta, u genealoškoj je relaciji s talijanskom canzonettom, a kao riječki žanr akulturirala se zahvaljujući kulturnoj propagandi koju su u Rijeci provodili Talijani. Unutar tog perioda canzonetta fiumana uglavnom je bila vezana uz praksu prvog riječkog festivala popularnih pjesama. Tragovi ove popularnoglazbene forme mogu se nazrijeti i danas u glazbenoj praksi talijanskih emigranata iz Rijeke koji su u Italiju emigrirali nakon Drugog svjetskog rata, kao i u praksi MIK-a, odnosno festivala koji djelujući više desetljeća producira i diseminira popularne pjesme s tekstovima na hrvatskom i na talijanskom jeziku s naglaskom na lokalni glazbeni izričaj.

Izv. prof. dr. sc. Diana Grgurić, rođena Riječanka doktorirala na interdisciplinarnom poslijediplomskom studiju Književnost i društveno-humanistički kontekst pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Zaposlena na Filozofskom fakultetu, Sveučilište u Rijeci, na Odsjeku kulturalnih studija. Objavila više znanstvenih i stručnih knjiga i članaka, sudjelovala na brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima i konferencijama, predavala kao gostujući nastavnik na sveučilištima u Hrvatskoj i Europi; sudjelovala u radu na znanstvenim i stručnim projektima. Od profesionalnih aktivnosti ističe se dugodišnji rad s umjetničkom vokalnim ansamblom Grupa 4’33”; kao i rad na uredništvu emisije Mala terca na HRT Radio Rijeka; rad u Kulturnom vijeću za glazbu pri Gradu Rijeci; rad u Katedri za istraživanje glazbene baštine Rijeke i okolice; rad u Kazališnom vijeću Ivana pl. Zajca u Rijeci; autorstvo i vođenje sveučilišnog programa za produkciju zvuka i aranžiranje glazbe ostvarenog u suradnji s Institut für Musik Universität Carl von Ossietzky u Oldenburgu, Njemačka. Dobitnica Nagrade Grada Opatije za kulturu 2005. godine.

Skip to content