KATEGORIJE

Posjet kineske delegacije

29.10.2019. / vijesti / o sveučilištu

U sklopu 9. zasjedanja Hrvatsko-kineskog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju te biranje zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2019.-2021., u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, danas je na Rektoratu UNIRI održan sastanak s kineskom delegacijom, u sastavu:

g. Chen Linhao, zamjenik direktora Odjela za međunarodnu suradnju.

Zhou Yu, direktor Odsjeka za Euroaziju, Odjel za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i tehnologije,

g. Gong Haihua, direktor Odsjeka za europske poslove, Ured za međunarodnu suradnju, Kineska akademija znanosti te

gđa Sun Xueping, desk officer, Odsjek za Euroaziju, Služba za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i tehnologije

Na Rektoratu ih je primila rektorica, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za kvalitetu izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Alen Ružić i prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju i strateška partnerstva. Također su bili prisutni g. Staša Skenžić, voditelj Službe za međunarodnu suradnju u Upravi za znanost i tehnologiju MZO te Nj. E. prof. emerit. Ante Simonić, predsjednik Intersektorskog vijeća UNIRI za suradnju s NR Kinom, sa suprugom Ritom Zhao, Ph.D., u svojstvu prevoditeljice i članice Intersektorskog vijeća.

Tijekom boravka delegacije, koju je predvodio g. Chen Linhao, zamjenik direktora Odjela za međunarodnu suradnju., razgovaralo se o mogućnostima suradnje na polju turizma, medicine, bratimljenju lokalnih zajednica, mogućnostima za investiranje na području Županije, suradnjama na akademskom nivou i dr.

”Moramo biti svjesni surove činjenice, koju naglašava Svjetska zdravstvena organizacija, kako izdatci za zdravstvo rastu brže od ostatka globalne ekonomije i iznose 10% globalnog BDP-a. To stvara silnu napetost u zdravstvenim sustavima i povećava troškove zdravstva koje plaćaju građani, a posljedica je 100 milijuna siromašnih na godišnjoj razini”, izjavio je prof. emerit. Ante Simonić osvrnuvši se na nedavno održanu svečanosti potpisivanja sporazuma o akademskoj suradnji između Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu.

Simonić je nastavio: ”Poražavajuće trendove u zdravstvu moramo shvatiti ozbiljno, a suradnja s vodećim međunarodnim institucijama osnovica su nužnih mijena. Potrebno je ubrzati razvoj rješenja u području prevencije i liječenja koristeći sve raspoložive resurse. Svojim znanjem, vrhunskim profesionalcima i suradnjom s vodećim svjetskim institucijama jasno poručujemo kako možemo postati jedan od ključnih dionika u razvoju globalnog zdravstvenog sustava”, dodao je Simonić. ”Prisjećam se kada sam, kao veleposlanik u Kini, još 2009. potaknuo potpisivanje našeg prvog ugovora o suradnji u području obrazovanja, znanosti i zdravstva.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i iskustva; razgovaralo se o dosadašnjoj i budućoj suradnji kineskih i hrvatskih visokoškolskih institucija. Dosad Sveučilište u Rijeci ima sklopljene ugovore o suradnji s hongkonškim Sveučilištem Lingnan (2017.), Sveučilištem Shenyang Jianzhu (2010.), Sveučilištem Peking – Centrom medicinskih znanosti (2009.), uz Sporazum o suradnji sa Sveučilištem Henan iz pokrajine Jiaozuo (2011.), uz pregovore o skoroj realizaciji sklapanja suradnje s Tehničkim institutom u Pekingu (Beijing Institute of Technology). Razgovaralo se i o suradnji Hrvatske i Kineske Vlade putem sklopljenoga Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine za godine 2016. – 2020, potpisan u travnju 2016. godine.

Istaknuta su riječka postignuća poput činjenice da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, razgovaralo se o razvojnim planovima ekspanzije i otvaranja novog Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci – STEPRI 2.

Također je bilo govora i o širokom spektru mogućnosti kulturnog, sportskog i gospodarskog povezivanja. Rektorica je zaključno istaknula da Sveučilište u Rijeci teži biti sveučilište 3. generacije, odnosno, spona znanosti, gospodarstva, lokalne zajednice i uprave gdje je ostvarena sinergija kulture, znanosti, gospodarstva i obrazovanja kako u zemlji tako i u inozemtsvu.

Nakon susreta na rektoratu, gosti su otišli na Kampus gdje je na Građevinskom fakultetu, prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, pomoćnica rektorice za strateške infrastrukturne projekte na Kampusu održala predavanje o projektu RISK, nakon čega su gosti ragledali super računalo BURA u pratnji prof. dr. sc. Lade Kranjčevića, pomoćnika rektorice za informacijske tehnologije nakon.

Dan u Rijeci je nastavljen s predstavnicima EPK Rijeka 2020.

Skip to content