KATEGORIJE

Usvojena politika korištenja alata umjetne inteligencije

23.01.2024. / vijesti / o sveučilištu

Na 91. sjednici Senata prihvaćena je Odluka o dodjeli počasnog doktorata prof. art. Rajku Grliću za istaknuti doprinos od trajnog značaja svjetskoj umjetnosti i umjetničkoj edukaciji kao i izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci. Hrvatski filmski redatelj i scenarist Rajko Grlić rođen je 2. rujna 1947. u Zagrebu, gdje je 1966. godine završio gimnaziju te novinarsku školu Radiotelevizije Zagreb. Godine 1971. diplomirao je filmsku i TV-režiju na FAMU-u (Film and TV School of the Academy of Performing Arts) u Pragu, i to u klasi oscarovca Elmara Klosa. Bio je predavač i gostujući profesor na nizu glasovitih američkih sveučilišta uključujući i najprestižnije poput Sveučilišta Columbia, Sveučilišta Yale i Sveučilišta Stanford, a od 1992. do danas profesor je na Sveučilištu Ohio u Athensu (SAD), gdje je nositelj najviše američke titule za sveučilišne profesore u području filmske umjetnosti (Eminent Scholar of Film). U Izvješću Stručnog povjerenstva istaknuto je kako njegov sveobuhvatan rad, ali i vrijednosti kultiviranja humanosti kroz kulturu i javno djelovanje koje nepokolebljivo i odvažno brani, svjedoče o jedinstvenom profesionalnom i osobnom integritetu Rajka Grlića, zbog čega svi članovi Povjerenstva jednoglasno i s osobitim uvjerenjem podupiru dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta u Rijeci.

Priznanje počasni profesor (honoris professor) Sveučilišta u Rijeci dodijeljeno je prof. dr. sc. Giovanniju Durbianu, nastavniku i znanstveniku iznimna međunarodnog ugleda koji aktivno surađuje i doprinosi aktivnostima te je spreman i dalje aktivno surađivati i doprinositi aktivnostima Sveučilišta u Rijeci. Prof. dr. sc. Giovanni Durbiano poznati je talijanski arhitekt i redoviti profesor arhitektonske i urbane kompozicije na Politehničkom sveučilištu u Torinu. Od srpnja 2021. godine predstojnik je Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab Sveučilišta u Rijeci.

Članovi Senata primili su na znanje i čestitali na izboru redovitog profesora u trajnom izboru prof. dr. sc. Klementini Ružić i prof. dr. sc. Nadi Starčević Čizmarević s Medicinskog fakulteta u Rijeci te prof. dr. sc. Zvonimiri Šverko Grdić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Na današnjoj sjednici Senata prihvaćena je i Odluka o dodjeli stipendija za izvrsnost Sveučilišta u Rijeci u 2023./2024. akademskoj godini, odnosno potvrđeno je 93 dobitnika/dobitnica stipendija. Senat Sveučilišta u Rijeci donio je i Odluku o raspisivanju Natječaja za upis 12 studenata u I. godinu sveučilišnog diplomskog studija na engleskom jeziku Dentalna medicina (Dental Medicine) Fakulteta dentalne medicine u 2024./2025. ak. god.

U nastavku sjednice donesena je odluka o usvajanju programa cjeloživotnog obrazovanja – mikrokvalifikacija pod nazivom „Mentalno zdravlje i dobrobit u odgoju i obrazovanju“ Učiteljskog fakulteta u Rijeci te usvajanju programa cjeloživotnog obrazovanja – mikrokvalifikacija pod nazivom „Marketinška komunikacija u digitalnom okruženju“ čiji je nositelj Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Sveučilište u Rijeci prvo je u Republici Hrvatskoj koje je donijelo Politiku korištenja alata umjetne inteligencije. Podržavajući napredak znanosti i širenja znanja usvajanjem inovativnih tehnologija i modela njihove odgovorne primjene, Sveučilište u Rijeci zalaže se za odgovorni, etički, otvoreni, transparentni i inovativni pristup upotrebi alata UI-a i drugih naprednih digitalnih tehnologija. U tom je smislu Vijeće časti Sveučilišta u Rijeci na svojoj sjednici održanoj 18. travnja 2023. godine izdalo Priopćenje o odgovornoj uporabi alata umjetne inteligencije. Nastavno na tu izjavu, Sveučilište tim policy-dokumentom detaljnije razrađuje osnovne pojmove, definira ciljeve korištenja alata UI-a u nastavi i istraživanju, navodi temeljna načela njihova korištenja na Sveučilištu, definira aktivnosti Sveučilišta na tom području te dionike uključene u te aktivnosti. Time Sveučilište iskazuje svoju odlučnost da maksimalno iskoristi prednosti i potencijale novih tehnologija temeljenih na UI-u, istovremeno uzimajući u obzir najviše etičke standarde kroz promicanje kontinuiranog obrazovanja i razvijanja kritičkog prosuđivanja svih uključenih dionika.

Skip to content