KATEGORIJE

Održana promocija knjige ‘FIUME FANTASTIKA’

28.08.2021. / vijesti / o sveučilištu

Hrvatski paviljon “Togetherness / Togetherless”, kao član kolektiva kustosa nacionalnih paviljona Curators Collective, od 27. do 29. kolovoza 2021. sudjelovali su kao partner u realizaciji popratnog programa 17. Venecijanskog bijenala – međunarodne izložbe arhitekture.

Događaj:

Hrvatski paviljon, u partnerstvu s Caparol Hrvatska, u subotu 28. 8. 2021 u 18:00 u Palazzo Michiel u Veneciji, organizirao je promociju knjige ‘Fiume Fantastika’.

Povijest, reference i kontekst upisani u koncept paviljona “Togetherness / Togetherless” svoje ishodište povlače iz iskustva grada Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. godine te višegodišnjih istraživačkih i izložbenih aktivnosti u sklopu programskih pravaca projekta. Knjiga ‘Fiume Fantastika’ nastala je kao rezultat istraživanja fenomena grada Rijeke koje je proveo DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK). 

Prva cjelina knjige donosi problemske tekstove strukturirane oko tema izložbenih paviljona koji su dio postava izložbe ‘Fiume Fantastika: Fenomeni grada’ i koji objašnjavaju fenomene ključne za grad Rijeku. Ilustrirani problemski eseji prate dramatični urbani razvoj Rijeke i Kvarnera tijekom zadnjih dvjestotinjak godina. U složenom kolopletu nadlokalnih i lokalnih interesa i društvenih ambicija, dolazi do radikalne i oportunističke preobrazbe teritorija vođene instrumentalnim ciljevima. Tako nastaju uzbudljivi, kontradiktorni, arbitrarni i nestabilni urbani sustavi u kojima je, usprkos svim kontroverzama, moguće raspoznati produktivne koegzistencije naoko nespojivih elemenata modernog urbanog okoliša, prirode, infrastrukture i povijesnih ambijenata. Autentičnost grada raspoznajemo upravo u spremnosti da prigrli avanturu stvaranja i destrukcija koja tek treba naći svoju suvremenu redefiniciju.

Druga cjelina knjige posvećena je paviljonu “Togetherness / Togetherless” kao svojevrsni odgovor na pitanje kustosa ovogodišnjeg izdanja  Venecijanskog bijenala – „How we will live together?“. Paviljon je konceptualni odgovor na ovo kritično pitanje za budućnost odnosa ljudi i izgrađenog okoliša, a dizajn i sadržaj ovog paviljona naslanjaju se na istraživanje paviljona ‘Fantastične zone’, jednog od fenomena predstavljenih na izložbi ‘Fiume Fantastika: Fenomeni grada’ gdje je konstruirana pozornica za ispitivanje vizija novih generičkih gradova u doba antropocena.

Treći dio knjige čini čitanka (reader) Urbanih studija, novoosnovanog specijalističkog studija pri Sveučilištu u Rijeci, gdje su okupljeni tekstovi nastali kao rezultat istraživanja globalnih i lokalnih povijesnih, političkih, kulturnih, ekonomskih i arhitektonskih utjecaja na razvoj grada Rijeke. Tekstovi u ovom dijelu knjige, osim što proširuju znanje o prikazanim fenomenima grada Rijeke, primarno govore o kritičnom odnosu političkih doktrina i razvoja grada, periodu razvoja grada u doba socijalističke modernizacije, kao i kompleksnim vremenima recentne socijalne tranzicije. 

U programu događanja sudjelovali su predstavnik Ministarstva kulture i medija RH pomoćnik ministrice Davor Trupković, zamjenica gradonačelnika grada Rijeke Sandra Krpan, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, te voditeljica DeltaLaba i članica autorskog tima hrvatskog paviljona Morana Matković.

O samoj knjizi govorili su urednici Idis Turato – kustos hrvatskog paviljona i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Vedran Mimica – profesor na IIT College of  Architecture Chicago te Maroje Mrduljaš – autor tekstova i predavač na  Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Ida Križaj Leko – autorica arhitekture i postava izložbe ‘Fiume Fantastika: Fenomeni grada’ te članica autorskog tima hrvatskog paviljona, Deyan Sudjic – direktor emeritus Muzeja dizajna u Londonu i profesor na Lancaster University te Alessandro Rocca – profesor na Politecnico di Milano.

Promociju knjige moderirao je Luka Skansi, profesor na Politecnico di Milano i jedan od istraživača na projektu ‘Fiume Fantastika’.

Izdavač knjige je Sveučilište u Rijeci, urednici su Vedran Mimica, Maroje Mrduljaš i Idis Turato, a autori tekstova okupljenih u knjizi su Kristian Benić, Velid Đekić, Tvrtko Jakovina, Vedran Mimica, Davor Mišković, Maroje Mrduljaš, Federico Carlo Simonelli, Luka Skansi, Mojca Smode Cvitanović, Marina Smokvina, Deyan Sudjic i Idis Turato.

Dizajn publikacije potpisuju Maša Poljanec i Leo Kirinčić, oboje članovi autorskog tima hrvatskog paviljona. 

VIŠE INFORMACIJA:

Više informacija o djelovanju i programima kolektiva kustosa nacionalnih paviljona Curators Collective možete saznati na: https://curatorscollective.org/

Web stranica: togetherness-togetherless.com

Instagram: instagram.com/togethernesstogetherless

Facebook stranica: fb.com/CroatianPavilionVenice

Skip to content
Virtualna sova UNIRI