KATEGORIJE

Razmišljanja o novo-medijskoj umjetnosti

07.01.2022. / vijesti / treća dob

Izv. prof. art. mr. sc. Ingeborg Fülepp, Ed.M. s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 12. siječnja 2022. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Razmišljanja o novo-medijskoj umjetnosti”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 12.1.2022. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (ID: 828 0608 2123, Pass: 425265)

Predavačica: Izv. prof. art. mr. sc. Ingeborg Fülepp, Ed.M., Akademija primijenjenih umjetnosti

Kontakt: inga.fuelepp@gmail.com

Sažetak:

Medijska umjetnost je umjetnost koja koristi razne vrste tzv. medija: fotografiju, film, video, računalnu grafiku i animaciju. Također se mogu odrediti neki tehnički elementi medija koji se koriste kao što su analogni i digitalni video, analogna i digitalna fotografija, 2D i 3D print, virtualna stvarnost.

Jedna od razlika između novo-medijske umjetnosti i ostalih umjetnosti je korištenje reproduktivne tehnologije. U povijesti medija pod nazivom “arheologija medija” možemo naći mnoštvo članaka i knjiga o medijima i medijskoj umjetnosti koja postoji već dugi niz stoljeća, od vatre preko Gutenbergovog štamparskog stroja pa do prvih računalnih tehnika još pedesetih godina prošlog stoljeća.

U posljednje vrijeme, mnogi umjetnici razvijaju projekte u okviru svojih istraživanja u suradnji sa znanstvenicima te poneki izrađuju radove čak i u znanstvenim laboratorijima. Tim načinom povezuje se umjetnosti i znanosti uključujući informatiku, biologiju, matematiku ili fiziku da spomenemo neke od korištenih znanja i disciplina.

Osim sve više prikazivanja novo-medijskih radova (tzv. instalacija) u muzejima i galerijama, za širu javnost dostupni su projekti medijskih fasada, grafita, performansa i intervencija u javnim prostorima. S dostupnošću novih tehnike sve više umjetnika eksperimentira s medijskim sistemima kao što je internet i društvene mreže poput Facebooka ili Instagrama.

Sadržajno se umjetnici u novije doba bave ekologijom, sociologijom, futurologijom, globalnim vremenskim promjenama, migracijama, otkrićem svemira i drugim. Za to je korištenje novo-medijske tehnologije umjetnicima posebno privlačno i zanimljivo. Na drugoj strani, mnogi se umjetnici- aktivisti bore za društvene, rodne, političke i ekološke probleme koristeći medijsku umjetnost kao jedan od alata za izražavanje i širenje svojih namjera i ideja.

Većina umjetnika obrazuje se u umjetničkim školama ili sveučilištima gdje mogu učiti i koristiti razne medijske tehnike i eksperimentirati sa svojim idejama. Ipak, postoji mnogo drugih načina kao što su radionice i predavanja nezavisnih grupa i organizacija, a najmlađi umjetnici često uče putem obrazovnih filmova ili uputa o korištenju raznih softvera na YouTube kanalima. No učinak imaju sve više društveni mediji, aplikacije i blogovi u predstavljanju medijske umjetnosti široj publici, a odnedavno je uključen i tzv. Kripto Art.

U predavanju će se putem video i fotografskih primjera predstaviti neke od istaknutih primjera novo-medijske umjetnosti iz Hrvatske i svijeta.

Ukratko o autorici:

Izv. prof. art. mr. sc. Ingeborg Fülepp, Ed.M., Rođena 1952. u Zagrebu. Živi i radi u Rijeci, Berlinu i Zagrebu. 1973. maturira na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Odjel grafika. 1977 diplomira filmsku montažu na Akademiji za kazalište, film i televiziju (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu (mag.art.) Od 1985. – 1988. postdiplomski studij filma, videa i multimedija na Harvard University i Massachusetts Institute of Technology, the Media Lab. Magisterira 1988. na Harvard School of Education (Ed.M.)
Od 1978. do 1993. predaje Filmsku i TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti (APU). Od 1983. predaje film, video i multimedije na raznim visokim školama i univerzitetima u SADu, UK, Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj. Od 1997. do 2002. kao gost profesor predaje Video scenografiju na Hochschule für Film und Fernsehen (HFF) Potsdam, Babelsberg, a od 1997. do danas predaje video produkciju na Hochschule für Technik und Wirtschaft (FHTW) u Berlinu. 2013. godine postaje izvanredni profesor na APURI gdje do danas predaje nove medije. Od 2013. do 2016. prodekanica je za međunarodnu suradnju. 2017. osniva Centar za inovativne medije (CIM APURI) na Akademiji primijenjenih umjetnosti, čija je i voditeljica.
U svojstvu montažera slike i zvuka radila je na mnogim igranim dugim i kratkometražnim filmovima, dokumentarnim televizijskim produkcijama, reklamnim i muzičkim spotovima te kao asistent montaže na hrvatskim i međunarodnim filmskim produkcijama. Među ostalim s četvero Oskarovca: Branko Lustig, Hoton Foot, Dušan Vukotić i Stirling Silliphant. Kao umjetnica ostvaruje mnogobrojne radove na grupnim i samostalnim izložbama iz područja umjetničkih video, interaktivnih i multimedijskih instalacija. Njeni radovi prikazivani su među ostalim u Neue Nationalgalerie u Berlinu, Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci, te mnogim privatnim i nacionalnim galerijama širom svijeta. Od 1996. do 2002. surađivala je na umjetničkim produkcijama medijske umjetnsoti u okviru Studija za elektro-akustičku glazbu Akademie der Künste u Berlinu. Kao kustos i organizator izložba medijske umjetnosti organizirala je mnogobrojne međunarodne izložbe i skupove. Od 1993. – 2014. “Media-Scape” u Zagrebu, Novigradu i Rijeci, te od 2006.-2009. “Strictly Berlin” u Berlinu te od 2019. Glowing Globe u Rijeci. Kao izvanredni professor od 2013. ostvaruje mnogobrojne izložbe studentskih radova iz područja medijske umjetnsoti u Rijeci, Zagrebu, Berlinu i Karlsruheu.
Aktivno sudjeluje na mnogim međunarodnim znanstvenim skupovima, izložbama i festivalima u gradovima Evrope, USA i Australije. Radila je na nekoliko EU projekata: 1998. do1999. European Media Arts Workshop (EU Media II Programm) u Parizu, Cardiffu i Barceloni. Od 2008. do 2011. X-OP, a od 2013. do 2015. ADRIART.
Od 2013. do 2014. član je komisije za izvedbu koncepta za prijedlog kandidature grada Rijeke kao Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020. Članica je Harvard Club of Croatia i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.
Od 1991. do 2012. vodila je neprofitabilnu organizaciju “Media in Motion Berlin – Zagreb” u suradnji sa Heikom Daxlom, a sa kojim je ostvarila i mnoge umjetničke projekata i izložbe. Predavanje o radu Media in Motion 1990.-2012. (Heiko Daxl and Ingeborg Fülepp) 2017.osniva Centar za inovativne medije (CIM APURI) na Akademiji primijenjenih umjetnosti, čija je i voditeljica. Dobila je nagradu za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2019. godinu i Zahvalnicu zod Sveučilišta u Rijeci za ostvarena postignuća u 2021. godini koja su doprinjela promicanju Sveučilišta.

Skip to content