KATEGORIJE

Rektorica Sveučilišta u Rijeci sudjelovala na konferenciji “Sveučilište i njegova budućnost”

23.11.2023. / vijesti / o sveučilištu

Naše društvo suočava se s turbulentnim vremenima. Višestruke krize s kojima smo suočeni u posljednjem desetljeću pozivaju nas da odgovorimo planom za budućnost. Sveučilišta su ključna za to planiranje i mi moramo voditi javnu raspravu, informirati i obrazovati naše zajednice kako bismo osigurali sigurnu i dostojanstvenu budućnost za sebe i svoje potomke.

Sveučilište u Ljubljani (UL) u suradnji sa Slovenskim nacionalnim povjerenstvom za UNESCO organiziralo je međunarodnu konferenciju i savjetovanje o sveučilištima i budućnosti koja se održala u srijedu, 22. studenoga 2023.
Rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija sudjelovala je kao panelistica na okruglom stolu na temu Sveučilišta i njihova budućnost. Uz rektoricu Sveučilišta u Rijeci na okruglom stolu sudjelovali su prof. dr. sc. Tiziana Lippiello, predsjednica sveučilišne mreže EUTOPIA i rektorica Sveučilišta Ca’Foscari, Venecija, Italija, prof. dr. sc. Zdravko Kačič, rektor Sveučilišta u Mariboru i predstavnik sveučilišne mreže Athena European University, a ulogu moderatorice preuzela je prof. dr. sc Ksenija Vidmar Horvat, prorektorica za studije i studentska pitanja Sveučilišta u Ljubljani te voditeljica pilot-projekta NOO_Ultra.

Sudionici okruglog stola raspravljali su o prioritetima i ulogama sveučilišta u 21. stoljeću, o ulozi i djelovanju sveučilišta u repromišljanju filozofije “društvenog ugovora” koji se odnosi na građansko, pravno i političko uređenje između građana i države u smislu demokracije. Isto tako, panelisti su iznijeli svoje viđenje interdisciplinarnosti, treće misije sveučilišta i kaskada kriza koje utječu na razvoj sveučilišta. Na okruglom stolu otvorena su i mnoga druga pitanja o smjeru u kojem sveučilišta idu na europskoj i globalnoj razini. Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija istaknula je kako sveučilišta u ljudima moraju buditi ono najbolje, a to je da budu najbolji liječnici, najbolji učitelji, najbolji pravnici. Društvena odgovornost mora nam biti primarni cilj i moramo biti svjesni uloge sveučilišta u njegovoj održivosti. Sveučilišta moraju biti centri demokratičnosti i inovacija.

Na međunarodnoj konferenciji, osim okruglog stola, održana su i dva plenarna predavanja. Prvo predavanje održao je prof. dr. sc. Antonio Novoa s Instituta za obrazovanje Sveučilišta u Lisabonu i voditelj komisije za pripremu istraživanja Međunarodnog povjerenstva za budućnost obrazovanja, koji je govorio o sveučilištima i obnovi društvenog ugovora za obrazovanje. Drugi plenarni govornik, dr. sc. Keith Holmes, znanstveni koordinator UNITWIN/UNESCO Budućnost učenja i inovacija, održao je predavanje s temom Reimagining high education for just and sustainable futures.

Događaj je namijenjen promišljanju razvoja visokog obrazovanja u kontekstu nacionalnih i globalnih izazova budućnosti.

Program konferencije

Skip to content