KATEGORIJE

Rektorici Prijić Samaržiji odličje Viteza Nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike

15.02.2023. / vijesti / 50UNIRI

Rektorici Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržiji u utorak, 14. veljače 2023. uručeno je odličje Viteza nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike (Chevalier dans l’Ordre National du Mérite), koje dodjeljuje predsjednik Francuske Emmanuel Macron, a koje je rektorici uručila gđa Lilas Bernheim, prva savjetnica pri Veleposlanstvu Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. Svečanost je održana u Palači Šećerane Muzeja grada Rijeke, a tom je prigodom predsjednik Sveučilišta Sorbonne Nouvelle prof. dr. sc. Jamil Jean-Marc Dakhlia održao predavanje naslova ”Koja je uloga umjetničkih i humanističkih sveučilišta u Europi? (What is the role of an arts and humanities university in Europe? A reflection from Sorbonne Nouvelle).

Svečanosti su nazočili:
gđa Irena Petrijevčanin, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova,
gđa Lilas Bernheim, prva savjetnica, Veleposlanstvo Francuske Republike u RH,
gđa Estelle Halimi-Dagron, savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost i ravnateljica Francuskog instituta u Hrvatskoj,
gđa Jasna Bas, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju, Veleposlanstvo Francuske Republike u RH,
prof. dr. sc. Ana Vinuela, prorektorica za internacionalizaciju Sveučilišta Sorbonne Nouvelle,
g. Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke,
mons. dr. sc. Mario Tomljanović, generalni vikar i rektor Katedrale sv. Vida, 
mr. sc. Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, 
prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka,
mr. sc. Vojko Obersnel, raniji gradonačelnik Rijeke,
prorektori Sveučilišta u Rijeci,
pomoćnici i savjetnici rektorice Sveučilišta u Rijeci
dekani i prodekani riječkih fakulteta,
te brojni ugledni gosti iz riječke akademske i društvene zajednice.

Izv. prof. dr sc. Sanja Bojanić, pomoćnica rektorice Sveučilišta u Rijeci za internacionalizaciju, na početku se svečanosti obratila uvaženim gostima iz Francuske na francuskom jeziku te im zahvalila u ime rektorice.

Rektorica Prijić Samaržija uvodno je kazala kako Sveučilište u Rijeci ove godine obilježava važan, okrugli jubilej – 50 godina postojanja Sveučilišta, ali i 390 godina visokog obrazovanja u Rijeci i to pod motom ”otvorenost”, koji najbolje opisuje riječko Sveučilište.

Želim svima toplu dobrodošlicu na ovaj događaj kojim se odaje počast suradnji UNIRI-a s francuskim institucijama. Ovaj je događaj i svojevrsni uvod u trodnevnu konferenciju YUFE Townhall, gdje će nam se svi rektori, predsjednici, prorektori i izvršni direktori YUFE sveučilišta i njihovi timovi pridružiti u razmjeni ideja i iskustava s predstavnicima ostalih 6 europskih sveučilišnih saveza, predstavnici iz Europske komisije, Europske udruga sveučilišta, veleposlanici, cijenjeni stručnjaci, kao i kolege s našeg Sveučilišta. Pridružit će nam se više od 100 kolega iz YUFE-a i cijele Europe.
Dovršili smo sve potrebne pripreme na temelju naše cjelogodišnje komunikacije sa Sveučilištem Sorbonne Nouvelle. Prije točno 5 mjeseci Strateško vijeće YUFE-a odlučilo je integrirati Sveučilište Sorbonne Nouvelle (USN) u YUFE savez, kao punopravnog partnera. Sljedećih dana ćemo ovdje u Rijeci detaljnije razgovarati o operativnoj razini zahvata. Stručnost i perspektiva kolega sa Sorbonne Nouvele značajno će unaprijediti naš zajednički pothvat na transformaciji europskih sveučilišta. Ova će inicijativa također biti korak naprijed za UNIRI u suradnji s francuskom akademskom zajednicom. Sveučilište Sorbonne-Nouvelle (također poznato kao Paris-III) jedan je od nasljednika povijesnog Sveučilišta u Parizu poznatog kao Sorbonne, drugog najstarijeg sveučilišta u Europi, koje je restrukturirano 1970. Paris III jedna je od bitnih institucija u području umjetnosti i humanističkih znanosti.

Svi događaji u obilježavanju naše 50. obljetnice odnose se na neku odgovarajuću vrijednost koja izražava naše duboko uvjerenje da naše misije moraju biti utemeljene na univerzalnim vrijednostima koje potiču ljudski procvat. Vrijednost ovog događaja je hrabrost. Kao što je rekla Marie Sklodowska Curie: “Ničega se u životu ne treba bojati. Treba samo razumjeti. Sada je vrijeme da shvatimo više, kako bismo se manje bojali.” Dakle, naša poruka hrabrosti, podrazumijeva našu dužnost da razumijemo više i našu obvezu da budemo hrabri u našem istraživanju, obrazovanju i javnom angažmanu usmjerenom na prosvjetljenje cijelog društva, istaknula je rektorica Prijić Samržija.

Iznimno mi je zadovoljstvo u ime Grada Rijeke i svoje osobno uputiti Vam iskrene čestitke kao dobitnici prestižnog odličja Viteza Nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike. Drago mi je da je Vaše djelovanje i sav trud prepoznat i izvan granica Republike Hrvatske. Ova nagrada predstavlja veliku čast i posebno priznanje za vaš trud, upornost i inovativnost. Neka vam ona bude novi izazov i poticaj za daljnje aktivnosti u vašem budućem djelovanju. Ponosan sam što ste upravo Vi dobitnica ove nagrade, jer ste kao rektorica riječkog Sveučilišta uspjeli podignuti ljestvicu obrazovanja te svrstati naše Sveučilište na europsku razinu koje se nalazi u utjecajnom društvu deset članica Europskog sveučilišta YUFE. Pod Vašim vodstvom Sveučilište se razvija prateći trendove moderne Europe, hodajući ukorak s najnovijim znanstveno–obrazovnim standardima, nerijetko postavljajući nove, propulzivne ciljeve, stvarajući tako svoj ugled u Europi i svijetu. Svojim radom i djelovanjem dali ste i ogroman doprinos promicanju ženskih prava i jednakosti. Nagrada predstavlja još jedno veliko priznanje Vašem pozivu, ali je svakako i na ponos našemu gradu – gradu znanja, kao i razvoju riječkog visokog obrazovanja, rekao je gradonačelnik Filipović.

Uslijedilo je predavanje rektora Sveučilišta Sorbonne Nouvelle prof. dr. sc. Jamila Jeana-Marca Dakhlie naslova ”Koja je uloga umjetničkih i humanističkih sveučilišta u Europi? (What is the role of an arts and humanities university in Europe? A reflection from Sorbonne Nouvelle). Prof. Dakhila govorio je o važnosti i specifičnoj ulozi umjetničkih i društvenih sveučilišta te njihovom utjecaju na društvo. Umjetničke i humanističke discipline razvijaju komunikacijske vještine , predstavljaju izvjesne dodane vrijednosti i potiču na kritičko razmišljanje, a samo kroz kvalitetnu izgradnju europskih sveučilišnih mreža i samoreflektirajuću kritičnost može se graditi bolja Europa, istaknuo je rektor Dakhila.

Iako ste svoje obrazovanje stjecali posvuda po Europi, ostali ste vjerni svojem gradu, čije Sveučilište danas tako uspješno vodite. Sudjelovali ste u osnivanju Zaklade Sveučilišta u Rijeci i bili njena ravnateljica, osnovali ste Centar za napredne studije jugoistočne Europe, uvijek njegovali posebno dobre veze s francuskom akademskom zajednicom, a prošle ste godine i proglašeni ”ženom godine” po izboru časopisa ”Zaposlena”, kazala je gđa Bernheim, ističući samo neke pojedinosti iz rektoričinog bogatog životopisa.

Govor zahvale rektorice Prijić Samaržije donosimo u cijelosti:
Neizmjerno sam počašćena ovom nagradom i osjećam se privilegirano. Moram priznati da nisam sigurna da to uopće zaslužujem. Uložila sam znatne napore u izgradnju institucionalnih veza s francuskim sveučilištima, jer osim individualne suradnje među istraživačima, Sveučilište u Rijeci nije bilo institucionalno povezano s francuskim sveučilištima i kao da smo previdjeli francuska sveučilišta, francusku perspektivu, progresivni demokratski stav i opsežan istraživački, kulturni i obrazovni program institucija… Jezične barijere i nedostatak tradicionalnih veza mogu djelomično objasniti ovaj propust. Stoga sam tražila načine za jačanje suradnje sredstvima znanstvene diplomacije. Pozvala sam veleposlanike Munier –  gđu i g. Muniera – da se pridruže našem Vijeću za međureligijski dijalog i diplomaciju i podijele svoje iskustvo s Lacitéom, francuskim ustavnim načelom sekularizma. Visoki predstavnici francuske vlade održali su fantastičnu prezentaciju koju je moderirao aktualni veleposlanik Nj. E. Gael Veyssiere. Bilo nam je vrlo poučno saznati kako se slobodno ispovijedanje vjere može pomiriti sa zabranom uplitanja države u vjerske poslove.
Tada smo osnovali posebno Intersekcijsko vijeće za podršku našoj regionalnoj suradnji s francuskim institucijama Naša vizija je bila stvoriti platformu za buduću intenzivniju suradnju. Nakon toga smo surađivali sa Science Po u Bordeauxu, fokusirajući se na studijski program kulturnog menadžmenta. Blisko smo surađivali s francuskim institucijama i istraživačima tijekom razdoblja EPK (Rijeka – Europska prijestolnica kulture), prvenstveno kroz našu međunarodnu konferenciju “Međunarodni kulturni odnosi Europske unije: Europa, svijet, Hrvatska. Blisko surađujemo sa Sveučilištem Paris Dauphine u našoj mreži YERUN. Naš centar za napredne studije jugoistočne Europe (CAS) predvodi naše partnerstvo s francuskim institucijama i njihovim izvrsnim istraživačima. CAS je osnovan uz ključnu potporu Oliviera Bouina, direktora Foundation-Excellence Laboratory RFIEA – francuske mreže instituta za napredne studije. Danas, Etienne Balibar, profesor emeritus Sveučilišta Paris X, član je našeg Vijeća pokrovitelja u našoj palači Moise na Cresu.
Namjeravali smo učiniti puno više, no razdoblje pandemije COVID-19 usporila su naš brz tempo. No, nedavni susreti pokazali su da je interes naših studenata za posjet francuskim institucijama u sklopu programa mobilnosti porastao zahvaljujući aktivnostima francuskih institucija, koji kao stalni partneri sudjeluju na sajmovima stipendija Sveučilišta u Rijeci. Naše strateško partnerstvo sa Sveučilištem Sorbonne Nouvelle u YUFE-u sljedeći je važan korak naprijed. Konačno, predsjednik Emmanuele Macron pokrenuo je koncept europskih sveučilišta.
Ova nagrada ide i mojem timu, stoga zahvaljujem prorektorima, pomoćnicima, članovima Senata i kolegama s Rektorata. Iluzorno je vjerovati da bilo tko može samostalno nešto postići.
Francuska me potpuno očarala još u djetinjstvu. Počelo je na satu kemije kada mi je nastavnica dala biografiju Marie Curie. Od tada do danas ona mi je najveći uzor. Bila sam impresionirana njezinim radom na francuskim institutima i njezinom neusporedivom predanošću bavljenju znanošću kao žene. Na prvo samostalno putovanje u Pariz krenula sam kao osnovnoškolka. Za uređivanje školskog biltena nagrađena sam dvotjednim boravkom u Parizu. Nakon toga sam se ludo zaljubla u Francusku, njene muzeje, njen jezik, njenu umjetnost i njenu književnost… Moje omiljene i formativne autorice bile su Margaret Yourcenar, Margarite Durras i Simone de Beauvoir… Ali francuska šansona, francuski slikari, francuski filmovi, egzistencijalizam i izvanredni pisci poput Gidea i Flauberta…
Zahvalna sam Nj. E. Gaelu Veyssiereu, veleposlaniku Francuske u Hrvatskoj, Francuskom institutu i kolegama iz Veleposlanstva Francuske – za nominaciju. Uistinu sam privilegirana vašim prijedlogom i nagradpm smartam čak i sam taj prijedlog. No, ova me nagrada obvezuje da nastavim i sigurna sam da je ono što smo postigli samo početak fantastičnog zajedničkog pothvata i suradnje Sveučilišta u Rijeci i francuskih sveučilišta i institucija
.


Skip to content