KATEGORIJE

Riječke žirafe ponovno svijetlile u tirkiznoj boji

24.10.2023. / vijesti / logopedija


Sveučilište u Rijeci, putem svojeg Studija Logopedije priključilo se i ove godine obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day – ISAD). Dan se tradicionalno 22. listopada obilježava tirkiznom bojom; plava asocira na mirnoću, a zelena je simbol slobode i pravde.

Govorni poremećaj mucanja jedan je od najčešćih, a većinom se javlja u ranom djetinjstvu. Prisutan je kod 11 posto djece do četvrte godine života, ali i kod 1 posto odraslih. Same teškoće govora često prati i visoka razina socijalne anksioznosti, koje mogu ostaviti negativne posljedice na mentalno zdravlje osobe.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju počeo se obilježavati 1998. godine, a sve zbog Amerikanca Michaela Sugermana, koji je želio osvijestiti društvo o ovom govornom poremećaju kako bi lakše prihvatilo i poštovalo ljudske različitosti. Hrvatska ga je počela obilježavati 2000. godine, a 2009. Hrvatski sabor je 22. listopada proglasio Danom svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj.

Sveučilište u Rijeci u suradnji s Lučkom upravom Rijeka obilježilo je ovaj Dan tako što su dizalice na Molo Longu, popularne Riječke žirafe, zasvijetlile u tirkiznoj boji u noći 22. listopada.

Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci na taj je dan također održao online simpozij o temi Nema univerzalne terapije, koji je organiziran u suradnji s Odsjekom za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskim logopedskim društvom.

Skip to content