KATEGORIJE

Riječke žirafe u tirkiznoj boji

21.10.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

Uoči Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju, koji se obilježava 22. listopada, na riječkom je Molo Longu održana konferencija za medije kojom se željelo skrenuti pažnju javnosti na problem mucanja. Konferenciju je organiziralo Sveučilište u Rijeci, a sudjelovali su logopedski stručnjaci, kao i studenti riječke Logopedije. Lučka uprava Rijeka odlučila je podržati ovu inicijativu, pa su popularne ”riječke žirafe”, dizalice na Molo Longu u noći s petka na subotu, 21. na 22. listopada svijetlile u tirkiznoj boji. Tako je tirkizno svjetlo (iako na fotografijama na noćnom riječkom nebu djeluje plavo) simbolično povezalo dva grada i dva sveučilišta u Hrvatskoj koja školuju logopede – Zagreb i Rijeku; u Zagrebu je tirkizno zasvijetlio Meštrovićev paviljon.

Na konferenciji su sudjelovali:
Martina Gregorina, mag. log., predsjednica Podružnice PGŽ Hrvatskog logopedskog društva
izv. prof. dr. sc. Robyn Lickley, Queen Margaret University, Edinbourgh, Scotland, UK, donedavni član Povjerenstva za istraživanja Britanske asocijacije za mucanje
doc. dr. sc. Suzana Jelčić Jakšić, dipl. log., Certified European Fluency Specialist, Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci, dugogodišnja predsjednica Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju ”Hinko Freund”, osoba koja muca

Ovogodišnja tema upravo je usmjerena na destigmatizaciju i prihvaćanje osoba koje mucaju, da ih okolina ne shvaća neozbiljno, nego da se ukaže na snagu, vrline i sposobnosti koje imaju. Važno je da se promijeni slika o njima, jer osobe koje mucaju mogu vrlo dobro komunicirati, ali ne uvijek sasvim tečno govoriti, istaknula je dr. Jelčić Jakšić.

Britanska asocijacija za mucanje dugi je niz godina angažirana na povećanju svjesnosti o mucanju te smanjenju stigmatizacije. U tom smislu odradila je razne aktivnosti s poslodavcima i organizacijama, sa školama, učenicima i učiteljima, a trenutno radi na međunarodnoj kampanji koja pokušava potaknuti televizijske kuće da zaposle osobe koje mucaju ili imaju poteškoća u govoru. Svaka kampanja donese neke dobre pomake pa će tako, nadam se, i ova, naglasio je prof. Lickley, koji će idućeg tjedna održati gostujuće predavanje riječkim studentima Logopedije.

Ove se godine Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježava se pod motom ”Nek se vidi! Nek se čuje! – prikazivanje i normaliziranje mucanja u javnosti”. Ovaj je dan u Hrvatskoj počela obilježavati još 2000. godine Hrvatska udruge za pomoć osobama koje mucaju ‘Hinko Freund” – samo dvije godine nakon što je ideja potekla od Michaela Sugarmana u Sjedinjenim američkim državama. Na prijedlog Udruge, Hrvatski Sabor je 2009. godine proglasio 22. listopada Danom svjesnosti o mucanju u Republici Hrvatskoj. Time je Hrvatska postala prva država u svijetu koja je službeno prihvatila taj datum i otvorila vrata podizanju svjesnosti o mucanju, boljem razumijevanju i pomoći osobama koje mucaju u našoj zemlji.

Mucanje je neurorazvojni komunikacijski poremećaj kod kojeg dolazi do prekida u tečnosti govora u obliku ponavljanja glasova, slogova i/ili jednosložnih riječi, produživanja glasova ili zastoja. Prilikom govornih pokušaja, kod ljudi koji mucaju se nerijetko mogu uočiti i različiti pokreti lica ili tijela. Unatoč desetljećima istraživanja, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje o  uzroku mucanja, ali se mnogo zna o čimbenicima u području genetike (barem 60 % osoba koje mucaju imaju člana u obitelji koji muca), neurofiziologije (rezultati neuroloških istraživanja pokazuju da osobe koje mucaju nešto drugačije procesuiraju govor i jezik), dječjeg razvoja (djeca s drugim jezično govornim teškoćama ili kašnjenjem u razvoju imaju veći rizik za mucanje) i obiteljske dinamike (visoka očekivanja i brzi tempo života) koji doprinose nastanku mucanja. Ono se najčešće javlja u predškolskoj dobi, najčešće oko treće godine te će gotovo 12% djece proći kroz razdoblje mucanja do četvrte godine života. Tijekom 18 mjeseci od pojave mucanja 10% djece će se spontano oporaviti, a do kasnog djetinjstva kod tri četvrtine djece mucanje će se povući.

Ipak, za oko 1 % ili gotovo 80 milijuna odraslih u svijetu mucanje ostaje kao cjeloživotni poremećaj. Najbolja prevencija je rana logopedska intervencija. Poznato je da se mucanje javlja tri do četiri puta češće kod muškog spola, iako je kod djece omjer 2:1.

Mnoge poznate osobe mucaju ili su mucale: Emily Blunt, James Earl Jones, John Stossel, Mel Tillis, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Carly Simon, Annie Glenn, John Updike, King George VI, a u Hrvatskoj Gibonni, Dino Rađa, Slaven Bilić, Ivo Karlović, Darko Rundek, Tonči Tadić, Tom Gotovac, Željko Rohatinski, Hinko Freund.

Skip to content