KATEGORIJE

S3D TERENSKA NASTAVA: posjet laboratorijima Tehničkog fakulteta

12.01.2023. / vijesti / treća dob

Profesori izv. prof. dr. sc. Igor Wolf i izv. prof. dr. sc. Paolo Blecich s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, sa Zavoda za termodinamiku i energetiku, održat će u srijedu, 18. siječnja 2023. s početkom u 17 sati terensku nastavu – posjet laboratorijima Tehničkog fakulteta. Mjesto okupljanja je predvorje Tehničkog fakulteta (ulazni hol glavne zgrade).

Vrijeme: srijeda, 18.1.2023. u 17h

Mjesto: Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (Vukovarska ul. 58, 51000, Rijeka)

Predavači: izv. prof. dr. sc. Igor Wolf i izv. prof. dr. sc. Paolo Blecich, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (Zavod za termodinamiku i energetiku)

Kontakt: igor.wolf@riteh.hr i paolo.blecich@riteh.hr

Sažetak:

Za vrijeme terenske nastave, odnosno posjeta plan je obići Laboratorij za toplinska mjerenja i Laboratorij za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju. Tamo će profesori pokazati dio ugrađene opreme i mjernih uređaja koje koriste u svom (znanstvenom) radu. Posebno se izdvaja i demonstracija primjene termovizijske kamere, koja se, između ostaloga, koristi tijekom energetskih pregleda za ispitivanje kvalitete gradnje odnosno detekciju dijelova zgrade s povećanim toplinskim gubicima.

O predavačima:

izv. prof. dr. sc. Igor Wolf

Zaposlen na radnom mjestu izvanrednog profesora na Zavodu za termodinamiku i energetiku Tehničkoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nositelj je predmeta Tehnika grijanja na sveučilišnome prijediplomskom studiju strojarstva, predmeta Tehnika klimatizacije i automatska regulacija i Obnovljivi izvori energije na sveučilišnome diplomskom studiju strojarstva, sunositelj predmeta Toplinska mjerenja na sveučilišnome diplomskom studiju strojarstva te nositelj predmeta Izabrana poglavlja iz grijanja i klimatizacije i Izabrana poglavlja iz obnovljivih izvora energije na doktorskom studiju strojarstva.

Znanstveno se usavršavao u istraživačko-razvojnom centru Centre de Recherche et Développement tvornice rashladne i klima-tehnike Compagnie Industrielle d’Applications Thermiques (CIAT), Culoz, Francuska, gdje je u prvom ciklusu radio na numeričkim i pokusnim istraživanjima cijevnih lamelnih izmjenjivača topline, a u drugom na numeričkim i pokusnim istraživanjima toplinske ugodnosti i strujanja zraka u zatvorenim prostorima.

Voditelj je Laboratorija za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju.

Bio je suradnik-istraživač na više znanstveno-istraživačkih i tehnologijskih istraživačko-razvojnih projekata. Njegov znanstveno-istraživački rad usmjeren je na termodinamiku i procesno energetsko strojarstvo te na rješavanje problema vezanih za prijelaz topline i prijenos tvari, unaprjeđenje rada tehničkih izmjenjivača topline, povećanje energetske učinkovitosti i iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Predsjednik je znanstveno-strukovne udruge Društvo za sunčevu energiju Rijeka. Član je strukovnih asocijacija Hrvatski savez za sunčevu energiju i International Solar Energy Society (ISES Europe). U više navrata bio je član organizacijskih odbora međunarodnih kongresa Energy and the Environment. Član je strukovne udruge Hrvatska udruga za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline (HURKT) te sudjeluje u radu na programima stručnoga obrazovanja i usavršavanja osoba koje obavljaju djelatnost prikupljanja, provjere propuštanja, ugradnje i održavanja ili servisiranja opreme i uređaja koji sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj ili fluorirane stakleničke plinove ili o njima ovise. Autor je 20-ak znanstvenih radova.

izv. prof. dr. sc. Paolo Blecich

Zaposlen na mjestu izvanrednog profesora na Zavodu za termodinamiku i energetiku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Predaje na sveučilišnom prijediplomskom i diplomskom studiju Strojarstva na sljedećim kolegijima: Termodinamika I, Termodinamika II, Izvorni energije, Plinska tehnika, Tehnički izmjenjivači topline, Termodinamika smjesa, Laboratorijske vježbe u termotehnici te Toplinska mjerenja. Voditelj je Laboratorija za toplinska mjerenja.

Bio je gostujući istraživač na Sveučilištu u Padovi (Italija) i na Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL, Švicarska). Njegov znanstveni rad usmjeren je u područjima prijenosa topline i tvari, toplinskih strojeva i uređaja, termoenergetskih sustava, pretvorbe energije, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i inženjerstva zaštite okoliša.

Objavio je više od 50 znanstvenih članaka u međunarodnim znanstvenim časopisima i zbornicima međunarodnih konferencija. Sudjeluje kao suradnik istraživač na domaćim i međunarodnim znanstvenim projektima. Član je Međunarodnog društva za sunčevu energiju (ISES-Europe). Bio je voditelj organizacijskog odbora međunarodne konferencije ISES-Europe Eurosun 2012. Bio je član znanstvenog odbora i predsjedavajući sekcije za međunarodnu konferenciju Prijenos topline, mehanika fluida i termodinamika (HEFAT 2019), Dublin, Irska. Član je znanstvenog odbora i gostujući urednik u specijalnim brojevima u znanstvenim časopisima Energies, Processes, Sustainability (MDPI, Basel).

Skip to content