KATEGORIJE

S3D – UPISI u proljetni ciklus predavanja 2023.

29.03.2023. / vijesti / treća dob

VAŽNO!

Zbog izvanrednih i nepredvidivih okolnosti profesora, predavača Tomislava Pavlešića, ciklus predavanja „Uvod u pčelarstvo“ održat će se u LIPNJU, u sljedećim terminima:

• Ponedjeljak 5.6.2023., od 17 do 18:30
• Srijeda 7.6.2023., od 17 do 18:30
• Ponedjeljak 12.6.2023., od 17 do 18:30
• Srijeda 14.6.2023., od 17 do 18:30
• Četvrtak 15.6.2023., od 17 do 18:30

______________________________________________________________________________________________________________________________

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi novi proljetni ciklus predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

U proljetnom ciklusu zainteresirane osobe starije od 55. godina s minimalno srednjoškolskim obrazovanjem moći će upisati cikluse predavanja „Praktična informatika“ i „Uvod u pčelarstvo“. Zainteresirani će također moći upisati i početne odnosno napredne radionice slikarstva. Početne radionice slikarstva su namijenjene onima koji se do sad nisu susreli sa slikarstvom, a napredne onima koji su već pohađali barem jednu razinu naših radionica slikarstva i imaju iskustva u slikanju.

Upisi u proljetne cikluse predavanja i radionica započinju u četvrtak, 30. ožujka 2023. i traju do 7. travnja 2023. Upisi se vrše putem e-maila 3dob@uniri.hr, a informacije je moguće dobiti i telefonom (051-584 861).

Upisnina u ciklus predavanja iznosi 20,00 EUR (150,69 HRK), a u ciklus radionica 40,00 EUR (301,38 HRK).

fiksni tečaj konverzije 1 eur = 7,53450 kn

______________________________________________________________________________________________________________________________

Proljetni ciklus predavanja iz informatike – Praktična informatika

  • Utorkom i četvrtkom, od 13. do 27. travnja 2023., 17-18.30 na Učiteljskom fakultetu (učionica 222) 10 sati predavanja iz informatike.
  • Predavač: Dejan Ljubobratović mag. educ. math. et inf. (FIDIT)
  • U ponuđenom će ciklusu biti obrađene teme poput internetske zaštite, zoom platforme, e-građanina i slično.
  • Predavanja su namijenjena osobama koje posjeduju osnovne vještine služenja računalom.

Ukratko o temama koje će se obraditi:

Kratki program rada (5 blokova po 2 školska sata):
1. Osnove rada na računalu (windows, rad s datotekama, korištenje prijenosnih medija, sučelje, …)
2. Pretraživanje interneta (internet, web adrese, tražilice, pretraživači, spremanje favorita, …)
3. Komunikacija putem interneta (mail, forumi, chat, skype, …)
4. Pametni mobiteli (android) i osnove rada s njima (android, Google račun, trgovina, aplikacije, fotografije, pohrana, …)
5. Usluge e-građani (kako se prijaviti, koje su usluge dostupne i kako ih koristiti)

O predavaču:

DEJAN LJUBOBRATOVIĆ mag. educ. math. et inf., predavač pri Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija, Sveučilišta u Rijeci.

Godine 2003. završio je Filozofski fakultet u Rijeci te stekao zvanje profesora matematike i informatike. Nakon završetka školovanja (2004 – 2006) radi kao voditelj Ustanove za obrazovanje odraslih Ivora u Rijeci, nakon čega kao ravnatelj i osnivač vodi Ustanovu za obrazovanje odraslih Azura u Puli (2006-2013), paralelno radi kao asistent iz informatike na Učiteljskom fakultetu Rijeci, odsjek Gospić (2008-2011) koji 2011. godine prelazi pod upravljanje Sveučilišta u Zadru te slijedeće tri godine radi kao asistent na Odjelu za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru (2011-2014.). Godine 2014. počinje raditi kao nastavnik informatike u osnovnoj školi sve do 2017. godine kada postaje zamjenik općinske načelnice Općine Čavle. Funkciju zamjenika općinske načelnice profesionalno obnaša do prosinca 2019. kada počinje raditi kao asistent na Odjelu za informatiku, Sveučilišta Rijeci, gdje je trenutno zaposlen na radnom mjestu predavača.

Poslijediplomski doktorski studij informatike, modul Inteligentni računalni sustavi upisuje 2018. godine na Odjelu za Informatiku Sveučilišta u Rijeci, te ga trenutno pohađa.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Proljetni ciklus radionica početnog i naprednog slikarstva

  • Srijedom, od 12. travnja do 24. svibnja 2023., 17-19.15 na Akademiji primijenjenih umjetnosti
  • Predavači: Omar Lović, mag. art. (APURI) i Toni Živković mag. art. (APURI).
  • Početna radionica slikarstva je namijenjena onim polaznicima bez likovnog predznanja ili za one koji hoće obogatiti svoje znanje likovnih osnova.
  • Napredna radionica slikarstva je namijenjena onima koji su već pohađali barem jednu razinu naših radionica slikarstva i imaju iskustva u slikanju.

Ukratko o ciklusu radionica početnog slikarstva:

Ovaj tečaj slikarstva osmišljen je kao uvod u slikarsku disciplinu i tehniku te je namijenjen polaznicima bez likovnog predznanja ili za one koji hoće obogatiti svoje znanje likovnih osnova. Program obuhvaća slikarski crtež, tonsku obradu u tehnici ugljena na papiru i monokromatski pristup u mokroj tehnici akrila. Polaznici će imati priliku upoznati se sa osnovnim postupkom postavljanja crteža po promatranju, tehnikama određivanja omjera i proporcija te uspostavljanjem tonske skale i modelaciji.

Tečaj je osmišljen kroz sedam susreta (radionica) u trajanju od tri školska sata u bloku.

Predviđeno je i postavljanje izložbe nastalih radova, u prostorima Akademije u naknadno dogovorenom terminu.

O voditelju radionice:

TONI ŽIVKOVIĆ, asistent rođen je 1996. godine u Zagrebu. Diplomirao je Primijenjenu umjetnost 2021. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u području slikarstva. Djeluje u polju likovnih i primijenjenih umjetnosti, uz slikarstvo bavi se i disciplinama mozaika, ilustracije, zidnog slikarstva, te interpretacijom slikarske prakse kroz suvremene digitalne tehnike i tehnologije. Od 2022. surađuje kao asistent na katedri slikarstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

___________________________________________

Ukratko o ciklusu radionica naprednog slikarstva:

Tečaj slikarstva koncipiran je za polaznike koji imaju interes za proširivanjem svojeg osnovnog slikarskog i crtačkog predznanja. Tokom sedam radionica, u trajanju od tri školska blok sata, polaznicima će biti omogućena predavanja i mentorske vježbe, te prezentirani temeljni principi slikanja sa bojom. Program radionice objediniti će utvrđivanje znanja elementarnih vrijednosti klasičnog slikarstva sa upoznavanjem boje u slikarstvu kroz predavanja o pigmentima, svojstvima boja, modelaciji i modulaciji, paleti boja i harmoniji boja. Tako će polaznici tečaja, uz utvrđivanje dosad poznatih vještina – slikanja po promatranju, procijene proporcije i valera te pravilnog smještaja motiva unutar formata, imati priliku obogatiti svoj likovni vokabular kroz upoznavanje osnovnih principa gradnje slike u boji.

Tečaj je osmišljen kroz sedam susreta (radionica) u trajanju od tri školska sata u bloku.

Predviđeno je i postavljanje izložbe nastalih radova, u prostorima Akademije u naknadno dogovorenom terminu.

O voditelju radionice:

OMAR LOVIĆ, asistent rođen je 1995. godine u Rijeci. Na Akademiji primijenih umjetnosti u Rijeci diplomirao je 2021. godine, smjer Primijenjene umjetnosti, modul Primijenjenog slikarstva.

Djeluje u polju vizualnih umjetnosti u domeni slikarstva i ilustracije. Spektar interesa obuhvaća mu reinterpretaciju tradicionalnog slikarstva kroz suvremene tehnike, tehnologije i pristupe mediju slikarstva. Sudjelovao je na brojnim interdisciplinarnim projektima, te izlagao na više skupnih izložbi. Surađuje kao asistent na katedri slikarstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Član je HDLU Rijeka.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Proljetni ciklus predavanja – Uvod u pčelarstvo

  • Utorkom i četvrtkom, od 4. do 18. svibnja 2023., 17-18.30 na Filozofskom fakultetu (prostorija 139, 1. kat) 10 sati predavanja.
  • Predavač: Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. (OBRI)
  • Na ciklusu predavanja iz pčelarstva, polaznici će dobiti priliku upoznati se osnovama anatomije i fiziologije pčela i njihove zajednice, organizacijom pčelinjeg društva, medonosnog bilja našega kraja, pčelinjim proizvodima, senzorskim svojstvima meda, značaju oprašivanja, autohtonim medovima Kvarnera te o medu na tržištu Hrvatske i Europe. 

Ukratko o ciklusu:

Program predavanja će se održati u pet ciklusa po dva školska sata. Tijekom predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama anatomije i fiziologije pčela i njihove zajednice, organizacijom pčelinjeg društva, medonosnog bilja našega kraja, pčelinjim proizvodima, senzorskim svojstvima meda, značaju oprašivanja, autohtonim medovima Kvarnera te o medu na tržištu Hrvatske i Europe.

Po završetku ovog ciklusa predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama pčelarstva kao i o značaju pčela koji one imaju na našu sadašnjost ali i budućnost.

O predavaču:

TOMISLAV PAVLEŠIĆ je diplomirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo-vinogradarstvo –vinarstvo, na kojem je i doktorand. Tijekom rada u nekim od najvećih i najpoznatijih hrvatskih vinarija, vodio je kontrolu svih proizvodnih procesa u vinogradarsko-vinarskoj industriji. Također, vodio je službu kontrole kvalitete gdje se bavio analitikom i kontrolom kvalitete proizvodnje i gotovih vinskih proizvoda (standardne fizikalno-kemijske analize vina, IR, NIR, FT-IR analize vina i jakih alkoholnih pića). Tomislav Pavlešić je licencirani senzorni ocjenjivač vina, jakih alkoholnih pića i meda i pčelar. Autor/koautor je većeg broja znanstvenih radova iz područja istraživanja vina i pčelinjih proizvoda. Od 2017. je suradnik na Odjelu za biotehnologiju gdje je voditelj Sveučilišnog enološkog laboratorija. Suradnik je na kolegiju Kemija aroma u hrani a ujedno drži nastavu na Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Surađuje sa mnogim hrvatskim pčelarima i pčelarskim društvima te drži edukacije o pčelarstvu i senzorici meda. Područje istraživanja su arome i senzorika hrane (vino, med, jaki alkoholi), autohtoni vinski kultivari i medovi te kultura vina i meda.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Broj sudionika je ograničen, a prijave su moguće do 7. travnja (osim u slučaju da se grupa prije popuni).

Prijave (kao i sve informacije, raspored i sadržaj predavanja):

  • e-mail: 3dob@uniri.hr (informacije su dostupne i  mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci: Sveučilište za 3. dob)
  • Dodatne informacije: tel. 051-584 – 861

*Napomena: Zadržavamo pravo izmjene planiranog programa. 

Hvala na razumijevanju!

Skip to content