KATEGORIJE

Snaga generacije ‘izvan okvira’

24.04.2024. / vijesti / umjetnost i kultura

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci u utorak, 24. travnja 2024. održano je predstavljanje knjige ”Obrazovanje – snaga generacije izvan okvira” autora prof. dr. sc. Ivana Đikića, redovitog profesora Sveučilišta J. W. Goethea u Frankfurtu i prof. dr. sc. Edite Slunjski, redovite profesorice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uvodnom riječju obratila se u ime uprave Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić, a o knjizi su govorili: akademik Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Kluba umirovljenih profesora Sveučilišta u Rijeci Academicus prof. dr. sc. Jasna Krstović, sami autori, te predstavnici zagrebačkih studenta Petra Tršek i Ivan Hadeljan. Knjiga je objavljena u izdanju nakladničke kuće ”Element”, a nastala je u suradnji s Klubom studenata pedagogije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i studentima Sveučilišta J. W. Goethea u Frankfurtu.

Nema uspješnog društva, ako nema dobrog obrazovanja. Ova knjiga ima puno širu vrijednost o same popularizacije pedagogije. Autori propitkuju hoće li bolje obrazovanje donijeti i bolje društvo. Volio bih da knjigu pročitaju svi učitelji koji žele raditi na sebi, roditelji, ali i oni koji odlučuju o obrazovnim politikama, toplo je preporučio čitateljima knjigu akademik Jonjić.

Ovo je izdanje vrijedan prilog suvremenoj pedagogiji. Ishod sila koje pokreću društvene promjene često je upravo onaj raskorak između onoga što bi trebalo biti i onog što jest. Znanstvene visine ne bi trebale biti dostatne same po sebi, već popularizaciju znanosti vidim kao njen važan dio, istaknula je prof. Krstović.

Najvažnije su naša djeca, jer želimo da preuzmu svoje uloge u našem društvu. Ako nakon obrazovanja kroz koje osoba prođe kroz osnovnu i srednju školu – ne vidimo dobar ishod – onda je to veliki poraz za društvo. Ova je knjiga napisana prohodno, tako da ju mogu čitati i razumjeti i laici. Najdraže mi je zadnje poglavlje u kojem postoji kaleidoskop ideja, odnosno studentski pogled, kazao je prof. Đikić.

Studente godinama učimo kako treba mijenjati proces obrazovanja, a onda često i sami ponavljamo pogrešne principe u tom procesu, u tom prenošenju znanja. Grupa studenata okupljala se dobrovoljno i radili su s nama na knjizi, bez neki predstavljenih uvjeta i radili su na nečem što im je bilo važno, naglasila je prof. Slunjski i ispričala o zajedničkom druženju s prof. Đikićem i studentima.

Svoja su iskustva o sudjelovanju u radu na knjizi podijelili i predstavnici Kluba studenta pedagogije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Petra Tršek i Ivan Hadeljan.

Knjiga Obrazovanje – snaga generacije „izvan okvira” izuzetno je vrijedan prilog popularizaciji obrazovanja i znanosti i prava znanstvena rasprava jer dubinski analizira i razlaže uzroke i etiologiju društvenih poremećaja nastalih kao posljedice zanemarivanja značaja obrazovanja i znanosti. Ozbiljna je to kritika stanja koju valja kao takvu prihvatiti jer dolazi iz pera dvaju vrhunskih i etabliranih znanstvenika.

Što je iskonska svrha obrazovanja, koja je veza između kvalitetnog obrazovanja, dubokog učenja i osobnog ispunjenja, zašto su intelektualna radoznalost, sumnja i kritičko mišljenje ključni u razvoju učeničke autonomije i emancipacije te kako školu pretvoriti u laboratorij zajedničke potrage za uvidima, dokazima i otkrićima, samo su neke od tema kojima se zacrtavaju smjernice za povratak učeničke gladi za znanjem i spoznajom u školi okrenutoj izgradnji pravednijeg društva.

Za autore je dosadašnje obrazovanje „uokvireno” imperativima kanonskih tekstova, hijerarhijskih odnosa, po(d)učavanja, natjecanja i individualizma neodrživo za nove generacije učenika. U skladu s tim zagovaraju se sveobuhvatne i dubinske promjene okrenute društvu budućnosti te nude rješenja i alate na koji se način aktualno stanje može i mora popravljati. Svoje su ekspertize, znanstveni i osobni ugled nesebično stavili na raspolaganje svima onima koji vjeruju da su vrijednosti znanja, obrazovanja, rada i zalaganja put i način za izgradnju boljeg sutra.

Skip to content