KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci u globalnoj kampanji protiv rodno uvjetovanog nasilja

03.12.2022. / vijesti / diversity

U sklopu globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja” i projekta UNIGEM (University and Gender Maintreaming) kojeg koordinira TPO fondacija iz Sarajeva, ovaj tjedan su se na Sveučilištu u Rijeci održavale aktivnosti kojima se, u suradnji nastavnog i stručnog osoblja te studenata i studentica, obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodni dan osoba s invaliditetom. 

Prva aktivnost obuhvaćala je gostovanje na Odsjeku za pedagogiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje su članice sveučilišne grupe za promicanje različitosti i inkluzivnih praksi Daria Glavan Šćulac, dipl. iur. i Sandra Nuždić, MPhil, studenticama i studentima 1. godine diplomskog sveučilišnog studija Pedagogija, u okviru kolegija Visokoškolska pedagogija održale interaktivno predavanje o nesvjesnim pristranostima (unconscious bias, implicit bias). Cilj predavanja bio je upoznati sudionike/ce s pojmom i posljedicama nesvjesnih pristranosti kao prepreka u postizanju ravnopravnog djelovanja pojedinaca i organizacija te potaknuti na njihovo prevladavanje, kako u svakodnevnici, tako i u obavljanju zanimanja pedagoga/inje. Interaktivnom predavanju prisustvovale su i nositeljica kolegija prof. dr. sc. Jasminka Ledić, asistentica na kolegiju dr. sc. Ivana Miočić te poslijedoktorandica dr. sc. Bojana Vignjević Korotaj, koje su potaknule promišljanje o nesvjesnim pristranostima u kontekstu postojećih kolegija i studijskih programa. “U kolegiju Visokoškolska pedagogija koji se izvodi na diplomskom studiju pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, otvoren je prostor za prikaz primjera dobre prakse i otvaranje novih tema s posebnim naglaskom na aktivnosti kojima Sveučilište u Rijeci doprinosi razvoju visokog obrazovanja. Tema je doprinijela razvijanju vještina budućnosti (future skills) i prenosivih vještina (transverable skills) koje se u okviru kolegija posebno ističu”, istaknula je značaj teme u okviru kolegija prof. dr. sc. Jasminka Ledić.  

Druga aktivnost održala se na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.   

Suvremeni medijski pristup nameće da slika govori tisuću jezika te dominira u određivanju značenja koja opredjeljuju naše djelovanje. Studentice i studenti APURI, na kolegijima Teorije i prakse novih medija i Semiotike slike, izv. prof. dr. sc. Sanja Bojanić je mentorirala ne bi li se fokusirali na nevidljive invaliditete te time obilježili 3. prosinac 2022. Prema riječima prof. Sanje Bojanić, u vizualnoj igri predočavanja svega što se golim okom ne prepoznaje, namjera je ukazati na intersekciju roda i različitih oblika mentalnih ali i fizičkih tegoba koje onemogućavaju lako i spontano obavljanje životnih procesa. “Radioničarski, uz gošću Valeriu Graziano, postdoktorandicu Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, upoznali smo se s raznorodnim aktivnostima koje povezuju Studije invaliditeta i umjetnost te dizajn. Izrađeni vizuali studentica i studenata, rezultat su istraživanja, igre prepoznavanja i empatije, kako bismo razumjeli i prihvatili načela različitosti u svjetlu pozitivnih vrijednosti koje nas povezuju u životu i zajednici“, zaključila je prof. Bojanić. 

Radove studenata i studentica pogledajte u galeriji.

Aktivnosti su dio razvoja institucijskog portfelja aktivnosti kojima se senzibilizira na različitosti i unaprjeđuje ravnopravnosti na Sveučilištu u Rijeci i široj zajednici, a obje aktivnosti u skladu su s Planom rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci 2021.-2025. i YUFE Strategijom za različitost i uključivost. 

Regionalni projekt UNIGEM financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, a koordinira TPO fondacija iz Sarajeva u partnerstvu s 19 sveučilišta u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uključujući i Sveučilište u Rijeci kao podržavajućeg partnera.  

Skip to content