KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci u novoj kampanji protiv menstrualnog siromaštva

26.03.2024. / vijesti / diversity

U Galeriji OK u zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u utorak, 26. ožujka 2024. najavljena je kampanja ”Ti pomažeš – Libresse nagrađuje!” Kampanja je usmjerena na prevenciju poteškoća u nabavci higijenskih proizvoda i negativnog utjecaja takvih posljedica na obrazovanje. Tijekom Nacionalne kampanje, koja traje od 2. travnja do 31. svibnja 2024., Libresse će od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi kako bi osigurao zalihe menstrualnih uložaka koje će donirati hrvatskim sveučilištima, uključujući i Sveučilište u Rijeci. U sklopu kampanje kupci, osim što će sudjelovati u donaciji, imaju priliku i osvojiti do 5.000 eura na Premium Visa kartici.

Na predstavljanju kampanje sudjelovale su Lana Par, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Marija Trcol, predstavnica udruge PaRiter, Iva Stefanovski Horvatić, predstavnica marketinga kompanije Essity te Maša Bašić, predstavnica marketinga kompanije Essity.

Menstrualno siromaštvo označava otežan ili čak potpuno onemogućen pristup menstrualnom potrepštinama poput higijenskih uložaka, tampona ili lijekova za ublažavanje bolova te odgovarajućim higijenskim uvjetima i javnom zdravstvu, a posljedično i obrazovanju. Menstrualno siromaštvo ne pogađa samo žene u zemljama u razvoju, već i u razvijenim zemljama. Ove poteškoće mogu imati izravan utjecaj na žene koje mogu izostajati iz škole ili posla radi nemogućnosti pristupa higijenskim potrepštinama.

Nakon objave rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu udruge Pariter 2021. godine, našli smo se zgroženi rezultatima i osjetili potrebu za hitnu reakciju. Kao nadopunu istraživanja, profesorica Ana Marija Sikirić Simčić s Ekonomskog fakulteta našeg Sveučilišta izradila je preporuke s ciljem smanjenja menstrualnog siromaštva, a već u prosincu 2021. godine Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je projekt UNIRI stvari. Tako sada već godinama osiguravamo besplatne menstrualne potrepštine koji su dostupni na svim sastavnicama našeg Sveučilišta a financirano sredstvima iz našeg proračuna. Isti projekt smo prije 3 godine predstavili na razini Hrvatskog studentskog zbora i pomogli studentima diljem Hrvatske u provedbi projekata sličnog opsega, tako su nastali UNIZG Ciklus, UNIPU Menga, UNIST Menstrualno zdravlje, UNIDU Menga, a svoju praksu podijelili smo i s kolegama iz Slovenije koji su prošle godine pokrenuli i vlastitu akciju u borbi protiv menstrualnog siromaštva, izjavila je Lana Par.

Za sve detalje o tome kako se kampanja provodi na Sveučilištu u Rijeci možete se obratiti našem Studentskom zboru.

Skip to content