KATEGORIJE

S3D – UPISI u proljetni ciklus predavanja i radionica 2021./2022.

30.03.2022. / vijesti / treća dob

U proljetnom ciklusu zainteresirane osobe starije od 55. godina s minimalno srednjoškolskim obrazovanjem moći će upisati cikluse predavanja na temu Katedrale Sv. Vida i Financijske pismenosti, a kao nastavak već tradicionalnih radionica slikarstva, donosimo organizirane termine za usavršavanje do sad stečenih slikarskih vještina. Program je to namijenjeni zainteresiranima koji su do sada bar jednom pohađali neku od naših radionica slikarstva. Na taj način svim naprednima, ali i početnima osiguravamo prostor za daljnji rad i razvoj.

Svi ciklusi se održavaju uživo, predavanja na Filozofskom fakultetu, a radionice na Akademiji primijenjenih umjetnosti.

Upisi u proljetne cikluse predavanja i radionica započinju u petak 25. ožujka 2022. i traju do 4. travnja 2022. Upisi se vrše putem e-maila 3dob@uniri.hr, a informacije je moguće dobiti i telefonom (051-854-861).

Upisnina u ciklus predavanja iznosi 150,00 kn, a u ciklus radionica 300,00 kuna.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Proljetni ciklus predavanja iz povijesti umjetnosti – Katedrala svetog Vida – nove interpretacije i spoznaje

  • Utorkom i četvrtkom, od 5. travnja do 19. travnja 2022., od 17-18.30h na Filozofskom fakultetu (prostorije 139/107, 1. kat)
  • 10 sati predavanja iz povijesti umjetnosti na temu Katedrale Sv. Vida.
  • Predavač: doktorand Mario Pintarić mag. hist. art.

Ukratko o ciklusu predavanja:

Dolazak isusovaca sredinom 1620-ih u Rijeku označio je početak postepenog razvoja vjerskog i kulturnog života u gradu. Zahvaljujući carskim i privatnim donacijama redovnici 1638. počinju graditi novu crkvu svetog Vida. Riječ je o jednom od najistaknutijih ranobaroknih kompleksa na istočnoj obali Jadrana. Uz to, oni 1712. naručuju novi monumentalni glavni mramorni oltar kako bi se na njega moglo smjestiti srednjovjekovno Čudotvorno raspelo. Isusovci su među prvima angažirali i tada mladog kipara Antonija Michelazzija. Taj udomaćeni majstor će svojim raskošnim oltarima i mramornim kipovima obilježiti umjetnost 18. stoljeća i zbog toga ga se danas smatra najvažnijim baroknim kiparom u Hrvatskoj. Naposljetku, veliku važnost za povijest Rijeke imali su isusovački kolegij i seminar, kao i bratovština Gospe Žalosne čiji su se članovi okupljali upravo u crkvi svetog Vida. Na predavanjima će biti po prvi puta prezentirane brojne arhivske novosti koje omogućuju šire poznavanje riječke isusovačke povijesti.

O predavaču:

Mario Pintarić (povjesničar umjetnosti i povjesničar) je asistent i doktorand Katedre ranog novog vijeka pri Filozofskom fakulteta u Rijeci. Godine 2019. upisao je ,,Poslijediplomski studij Humanističke znanosti” u Zadru s temom ,,Naručitelji i umjetnici u Rijeci tijekom 17. i 18. stoljeća” (mentor: izv. prof. dr. sc. Damir Tulić; komentorica: izv. prof. dr. sc. Ana Mišković). Njegov rad i istraživanje financira Hrvatska zaklada za znanost kroz ,,Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti” i istraživački projekt ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine (voditeljica prof. dr. sc. Nina Kudiš) te Sveučilište u Rijeci projektom Barokna Rijeka (voditeljica prof. dr. sc. Nina Kudiš). Autor je i koautor desetak znanstvenih članaka objavljenih u najvažnijim Hrvatskim i inozemnim časopisima te je sudjelovao na pet međunarodnih i osam nacionalnih znanstvenih skupova. Doktorska disertacija (2022.) ,,Naručitelji i umjetnici u Rijeci tijekom 17. i 18. stoljeća” omogućit će posve nove spoznaje o naručiteljima, donatorima, kiparima, slikarima, zlatarima i arhitektima koji djeluju u Rijeci tijekom 17. i 18. stoljeća. U fokusu njegovih istraživanja su skulptura od 16. do 19. stoljeća i naručitelji te donatori na istočnoj obali Jadrana.

Predviđeni termini i teme:

DatumTemaVrijeme i mjesto
Utorak 05.04.2022.Dolazak isusovaca i gradnja crkve svetog Vida17 – 18:30  FFRI
Četvrtak 07.04.2022.Barokizacija interijera početkom 18. stoljeća17 – 18:30 FFRI
Utorak 12.04.2022.Isusovci i Antonio Michelazzi17 – 18:30 FFRI
Četvrtak 14.04.2022.Isusovački kolegij i seminar17 – 18:30 FFRI
Utorak 19.04.2022.Bratovština Gospe Žalosne 117 – 18:30 FFRI

______________________________________________________________________________________________________________________________

Proljetni ciklus predavanja iz ekonomije – Financijska pismenost

  • Utorkom i četvrtkom, od 21. travnja do 05. svibnja 2022., od 17-18.30h na Filozofskom fakultetu (prostorije 139/107, 1. kat)
  • 10 sati predavanja iz ekonomije na temu Financijske pismenosti.
  • Predavačice: izv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović & prof. dr.sc. Maja Vehovec

O predavačicama:

Bojana Olgić Draženović izvanredna je profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Članica je Katedre za financije i bankarstvo te nositeljica više kolegija preddiplomskog i diplomskog studija – Monetarna ekonomija, Financijska tržišta i institucije, Investicijska analiza i Upravljanje institucionalnim investitorima. Sudjeluje i u izvođenju nastave na Specijalističkom poslijediplomskom studiju „Financije“ te Specijalističkom poslijediplomskom studiju “Financijske institucije i tržišta” Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Usavršavala se je u zemlji i inozemstvu te sudjelovala na brojnim međunarodnim i domaćim konferencijama. Voditeljica je više znanstvenih projekata iz područja financija s naglaskom na razvoj i poslovanje mirovinskih fondova i investicijskih fondova. Aktivna je i u brojnim programima financijske pismenosti te sudjelovala u edukacijama osnovnoškolaca, srednjoškolaca i poduzetnika. Objavila je preko 60 znanstvenih i stručnih članaka te dvije znanstvene knjige.

prof. dr. sc Maja Vehovec, doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci, a postdoktorsko usavršavanje provela je na sveučilištu Cornell, SAD. Nastavnu karijeru napravila je na Sveučilištu u Rijeci kao profesorica mikroekonomije, a znanstveno-istraživačko iskustvo nadogradila je u Ekonomskom institutu Zagreb od 2005. godine do umirovljenja 2019. godine gdje je učestvovala u nizu domaćih i inozemnih projekata od kojih su neki imali reformski karakter u novijoj povijesti ekonomske politike. Obnašala je najvišu znanstvenu dužnost u Hrvatskoj kao predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost. Njeni istraživački interesi su u područjima ekonomike rada posebno teme produljenje radnog vijeka zatim financijska i mirovinska pismenost te financiranja zdravstvenog sustava. Evaluatorica je u European Science Foundation, Hrvatske zaklade za znanosti (UKF), Slovenske zaklade za znanost (AARS) i Zaklade Marijan Handžeković. U razdoblju od 2014.-2021. bila je nacionalna je predstavnica Hrvatske u Obzoru 2020, „Europa u promjenljivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva“ odnosno Obzor Europe tematske konfiguracije odbora „u sjeni“. Vanjska je suradnica Sveučilišta u Rijeci.

Predviđeni termini i teme radionica slikarstva:

DatumTemaPredavačVrijeme i mjesto
Četvrtak, 21.4.2022.Financijska pismenostProf. dr. sc. Maja Vehovec17:00 – 18:30 FFRI
Utorak, 26.4.2022.Financijski sustavi u suvremenim ekonomijamaIzv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović17:00 – 18:30 FFRI
Četvrtak, 28.4.2022.Vrijednosni papiri – dionice i obvezniceIzv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović17:00 – 18:30 FFRI
Utorak, 3.5.2022.Mirovinska pismenost i sustav međugeneracijske solidarnostiProf. dr. sc. Maja Vehovec17:00 – 18:30 FFRI
Četvrtak, 5.5.2022. Hrvatski mirovinski sustav – 2. i 3. mirovinski stupIzv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović17:00 – 18:30 FFRI

______________________________________________________________________________________________________________________________

Proljetni ciklus slikarstva

  • Srijedom, od 06. travnja do 18. svibnja 2022., od 17-19.30h na Akademiji primijenjenih umjetnosti
  • Voditeljica: apsolventica Likovne pedagogije Doria Valković, uz mentorstvo Radovana Kunić, mag. art.,
  • Radionica je namijenjena zainteresiranima koji su već pohađali barem jednu razinu naših radionica slikarstva i imaju iskustva u slikanju.
  • Napomena: broj polaznika/ica je ograničen

Ukratko o ciklusu slikarstva:

Ovog puta umjesto početnih i naprednih radionica slikarstva, donosimo organizirane termine za usavršavanje dosad stečenih slikarskih vještina.

Polaznicima radionica bit će osiguran prostor za rad uz pratnju apsolventice likovne pedagogije Dorie Valković i mentorstvo Radovana Kunića.
Cilj radionice je usavršavanje slikarskih tehnika s naglaskom na razvijanja individualnog slikarskog rukopisa. Radionice su otvorenih tema te će sudionici na temelju osobnog interesa zajedno s apsolventicom osmisliti individualni program s kojim bi najuspješnije razvili vlastiti umjetnički opus i nastaviti svoje umjetničko stvaralaštvo nakon radionica.

Osigurani su termini za zainteresirane koji su do sada bar jednom pohađali neku razinu naših radionica slikarstva, kao i za one koji su pohađali i obje razine. Na taj način svim naprednima, ali i početnima osiguravamo prostor za daljnji rad i razvoj.

Tečaj je osmišljen kroz sedam susreta (radionica) u trajanju od tri školska sata u bloku.

Predviđeno je i postavljanje izložbe nastalih radova, u prostorima Akademije u naknadno dogovorenom terminu.

O voditeljici radionice:

Doria Valković, apsolventica likovne pedagogije pri Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, glavnog modula slikarstva, uz dodatni interes stvaralaštva u mediju mozaika i keramike. Autorica više javnih murala/radova, također asistirala ili vodila više likovnog radionica.

O mentoru:

Asistent Radovan Kunić, posljednjih desetak godina aktivno je posvećen stvaralačkom radu. Djeluje na likovnoj sceni pretežno u području slikarstva. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, te je sudjelovao na umjetničkim rezidencijalnim programima u Belgiji, SAD-u i Njemačkoj. Uz slikarske radove, u njegovu riječkom ateljeu, nastaju i multimedijalni radovi u kojima se slikarstvo prožima i preklapa s animacijom, skulpturom i zvukom. Uz umjetnički rad izvodi i projekte primijenjenog karaktera, poput ilustracije, edukativnih likovnih radionica i tečajeva, zidnog slikarstva i dekoracija, dizajna i sl.

Diplomirao je 2012. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer primijenjena umjetnost – kiparstvo i stekao naziv magistar primijenjenih umjetnosti.

Sudjeluje u provođenju nastave na kolegijima iz slikarstva i slikarske tehnologije te izbornim kolegijima iz mozaika na preddiplomskom i diplomskom studiju Primijenjene umjetnosti i Likovne pedagogije.

Predviđeni termini i teme radionica slikarstva:

DatumTemaVrijeme i mjesto
Srijeda 06.04.2022.Usavršavanje slikarskih tehnika17 – 19:30 APURI
Srijeda 13.04.2022.Usavršavanje slikarskih tehnika17 – 19:30 APURI
Srijeda 20.04.2022.Usavršavanje slikarskih tehnika17 – 19:30 APURI
Srijeda 27.04.2022.Usavršavanje slikarskih tehnika17 – 19:30 APURI
Srijeda 04.05.2022.Usavršavanje slikarskih tehnika17 – 19:30 APURI
Srijeda 11.05.2022.Usavršavanje slikarskih tehnika17 – 19:30 APURI
Srijeda 18.05.2022.Usavršavanje slikarskih tehnika17 – 19:30 APURI

______________________________________________________________________________________________________________________________

*Napomena: Program je organiziran uz poštivanje preporuka i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. Pri dolasku na predavanje/radionicu, potrebno je nositi zaštitnu maskicu.

*Napomena: Zadržavamo pravo izmjene planiranog programa. 

Hvala na razumijevanju!

Skip to content