KATEGORIJE

Započeo proljetni ciklus predavanja iz povijesti umjetnosti – Katedrala Sv. Vida – nove interpretacije i spoznaje

06.04.2022. / vijesti / treća dob

Nakon niza predavanja u online formi, u utorak 5. travanja 2022., napokon smo započeli ciklus predavanja koji se održava uživo na Filozofskom fakultetu.

Predavač, doktorand Mario Pintarić mag. hist. art. održat će ukupno 10 sati predavanja o Katedrali Sv. Vida odnosno o novim interpretacijama i spoznajama. A po završetku će naši polaznici imati priliku i otići u Katedralu svetog Vida i naučeno vidjeti u praksi.

Ukratko o ciklusu predavanja:

Dolazak isusovaca sredinom 1620-ih u Rijeku označio je početak postepenog razvoja vjerskog i kulturnog života u gradu. Zahvaljujući carskim i privatnim donacijama redovnici 1638. počinju graditi novu crkvu svetog Vida. Riječ je o jednom od najistaknutijih ranobaroknih kompleksa na istočnoj obali Jadrana. Uz to, oni 1712. naručuju novi monumentalni glavni mramorni oltar kako bi se na njega moglo smjestiti srednjovjekovno Čudotvorno raspelo. Isusovci su među prvima angažirali i tada mladog kipara Antonija Michelazzija. Taj udomaćeni majstor će svojim raskošnim oltarima i mramornim kipovima obilježiti umjetnost 18. stoljeća i zbog toga ga se danas smatra najvažnijim baroknim kiparom u Hrvatskoj. Naposljetku, veliku važnost za povijest Rijeke imali su isusovački kolegij i seminar, kao i bratovština Gospe Žalosne čiji su se članovi okupljali upravo u crkvi svetog Vida. Na predavanjima će biti po prvi puta prezentirane brojne arhivske novosti koje omogućuju šire poznavanje riječke isusovačke povijesti.

O predavaču:

Mario Pintarić (povjesničar umjetnosti i povjesničar) je asistent i doktorand Katedre ranog novog vijeka pri Filozofskom fakulteta u Rijeci. Godine 2019. upisao je ,,Poslijediplomski studij Humanističke znanosti” u Zadru s temom ,,Naručitelji i umjetnici u Rijeci tijekom 17. i 18. stoljeća” (mentor: izv. prof. dr. sc. Damir Tulić; komentorica: izv. prof. dr. sc. Ana Mišković). Njegov rad i istraživanje financira Hrvatska zaklada za znanost kroz ,,Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti” i istraživački projekt ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine (voditeljica prof. dr. sc. Nina Kudiš) te Sveučilište u Rijeci projektom Barokna Rijeka (voditeljica prof. dr. sc. Nina Kudiš). Autor je i koautor desetak znanstvenih članaka objavljenih u najvažnijim Hrvatskim i inozemnim časopisima te je sudjelovao na pet međunarodnih i osam nacionalnih znanstvenih skupova. Doktorska disertacija (2022.) ,,Naručitelji i umjetnici u Rijeci tijekom 17. i 18. stoljeća” omogućit će posve nove spoznaje o naručiteljima, donatorima, kiparima, slikarima, zlatarima i arhitektima koji djeluju u Rijeci tijekom 17. i 18. stoljeća. U fokusu njegovih istraživanja su skulptura od 16. do 19. stoljeća i naručitelji te donatori na istočnoj obali Jadrana.

Predviđeni termini i teme:

DatumTemaVrijeme i mjesto
Utorak 05.04.2022.Dolazak isusovaca i gradnja crkve svetog Vida17 – 18:30  FFRI
Četvrtak 07.04.2022.Barokizacija interijera početkom 18. stoljeća17 – 18:30 FFRI
Utorak 12.04.2022.Isusovci i Antonio Michelazzi17 – 18:30 FFRI
Četvrtak 14.04.2022.Isusovački kolegij i seminar17 – 18:30 FFRI
Utorak 19.04.2022.Bratovština Gospe Žalosne 117 – 18:30 FFRI
Skip to content