O SVEUČILIŠTU / OTVORENOST / 50 GODINA SVEUČILIŠTA

Otvorenost / 50 godina Sveučilišta

Sveučilište u Rijeci ove godine obilježava 50 godina od svojega osnutka. Neki fakulteti i studiji postojali su i ranije, ali zajednički razvoj unutar Sveučilišta kakvog danas poznajemo započeo je formalno 17. svibnja 1973. godine. Valja naglasiti i da tradicija visokog obrazovanja u Rijeci seže u davnu 1633. godinu, kada je osnovan Isusovački kolegij u Rijeci koji je priznao i car Ferdinand II. Habsburški. Obilježavanja 50 godina Sveučilišta i 390 godina tradicije visokog obrazovanja u Rijeci savršen je okvir da se osvrnemo i prisjetimo se svih na Sveučilištu u Rijeci, ali i izvan njega koji su dali svoj doprinos Sveučilištu i učinili ga istinskim europskim sveučilištem budućnosti

Neznanje nije nedostatak znanja, već odbijanje da ga se stekne.
Inspirirano Karlom Popperom

Obljetnica je istovremeno i savršen okvir da okupimo glave i zajedno pogledamo u budućnost, postavimo si pitanje ‘Zašto?’, odnosno pitanje o našoj misiji u svijetu koji se ubrzano mijenja i u kojem mijene ne idu u uvijek željenom smjeru povećanja kvalitete života sviju. Savršena je prilika za pozivanje naših kolega i prijatelja iz zemlje i inozemstva, iz našeg akademskog i izvanakademskog svijeta, a kako bismo uz njihovu pomoć razumjeli bolje i više. U konačnici pravi je trenutak i da pozovemo sve ljude dobre volje koji žele i vide smisao da s nama, u razgovoru, podijele iskustva i ideje. Našu obljetnicu razumijemo prije svega kao platformu za intenzivno okupljanje i otvaranje svima koji prepoznaju da je Sveučilište više od mjesta na kojem se uči, poučava i istražuje.

Obilježavanje naših obljetnica tradicionalno se odvija pod isusovačkim motom Semper magis, kojem smo za ovu obljetnicu pridodali još jednu vrijednost – otvorenost. Otvorenost je vrijednost koja u sebi objedinjuje mnoge druge, a prije svega radoznalost, odvažnost, različitost i uključivost i participaciju. Tijekom godine na svim sastavnicama Sveučilišta organizirat ćemo više od 200 događanja – konferencije, predavanja, forume, tribine, edukativne programe, izložbe, razgovore, filmske projekcije, predstave, promocije, intervencije u prostorima, koncerte i druge zanimljive prilike za zajedničko razmišljanje. Sva događanja u konačnici imaju cilj kreirati prostore susreta, povezivanja te razmjenu mišljenja i ideja

U glavnom programu svako od pedesetak događanja obilježeno je odgovarajućom vrijednosti poput solidarnosti, odgovornosti, izvrsnosti, kreativnosti, neobičnosti, ravnopravnosti i drugima, a koje izvodimo iz institucijske vrijednosti otvorenosti. Duboko smo uvjereni da vrline proizlaze iz znanja, da je naša dužnost podsjećati da je iza poroka moguće pronaći neko neznanje te da nije na nama da sudimo i okrivljavamo, već da budemo otvoreni za spoznavanje, istraživanje i društveno inoviranje.

Program događanja Semper magis 2023

Pozivam vas da nam se pridružite kad god budete u prilici jer radost i ispunjenost koju nosi otvorenost ima smisla samo ako zanos prepoznajemo i možemo podijeliti s drugima.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija 

Semper magis

Program svih događanja 2023.

Na linkovima možete pronaći preko 150 različitih događanja koja se zbivaju kroz 2023. godinu. Veselimo se podijeliti ih s vama te pozvati vas da u njima sudjelujete.

Semper magis program >

Obljetnice i dani fakulteta >

Program u Palači Moise >

Program svih događanja 2023. >

Skip to content