KATEGORIJE

Otvoreni upisi u proljetni ciklus predavanja i radionica u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob 2024.

23.02.2024. / vijesti / treća dob

Osim kratkih besplatnih predavanja srijedom koja su krenula od siječnja, program Sveučilišta za 3. dob od ožujka započinje s ciklusima radionica i predavanja. Od petka, 23. veljače 2024. otvoreni su upisi za ciklus predavanja i radionica u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob. Ciklusi koje možete upisati su sljedeći:

Upisi za Fotografsku radionicu zatvaraju se 4. ožujka, a za cikluse koji počinju od travnja i kasnije, upisi će biti mogući do 7 dana prije početka ciklusa. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Prijave su obavezne na email adresu 3dob@uniri.hr s podacima IME I PREZIME, STRUČNA SPREMA, GODINA ROĐENJA, ADRESA, EMAIL i TELEFON radi ograničenog broja mjesta.

Za sva pitanja možete se javiti na adresu 3dob@uniri.hr ili zvati na telefon 051 584 862.

U nastavku se nalaze informacije o svakom ciklusu.

————————————————————–

FOTOGRAFSKA RADIONICA – POPUNJENO

Trajanje: 7. 3. – 18. 4. 2024., 7 susreta

Vrijeme i mjesto: SRIJEDOM od 15 h do 17 h na Filozofskom Fakultetu u Rijeci, učionica 902 (kampus na Trsatu)

Cijena: 40 EUR

Voditeljica: Petra Mrša (APURI)

O radionici

Bavit ćemo se tehničkim, likovnim i konceptualnim aspektom digitalne fotografije. Prva tri tjedna, radit ćemo teoriju i prasku, te će polaznici dobivati zadatke koje ćemo na nastavi analizirati. Naglasak će biti na razumijevanju svjetla i brojnim mogućnostima koje fotografski medij nudi za bilježenje stvarnosti, njenu interpretaciju i slobodno izražavanje. Nakon četiri tjedana svaki polaznik će raditi fotografije slobodno, prema osobnom interesu. Potaknut ćemo percepciju i senzibilitet za komuniciranje fotografijom: ne samo likovno privlačnih motiva, već i osobnih stavova i razmišljanja. Program će se završiti pregledom fotografija nastalih u razdoblju radionice, njihovom zajedničkom analizom, te odabirom najuspjelijih za završnu izložbu koja će se postaviti na panelima na trsatskom Kampusu.

 Svaki polaznik bi trebao imati svoju kameru koju zna koristiti. To može biti digitalni DSLR aparat ili dobra kamera na mobitelu. Dobro će doći predznanje i iskustvo u fotografiji, no to se može nadomjestiti velikim interesom i motiviranošću za radom.

O voditeljici

Petra Mrša (1985., Rijeka) diplomirala je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na  Hrvatskim studijima u Zagrebu. Njezini radovi prikazani su na značajnim izložbama poput: Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj, The OSTRALE Biennale 023, Vidljive, Muzej suvremene umjetnosti, Kuda plovi ovaj oblak, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, The OSTRALE Biennale 021, Riječi za gledanje, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Symptoms Of The Future, Vig Special Invitation, Ringturm, Beč, There is something about my family, FOTODOK, Utrecht, Different Worlds:Young Contemporary Photography, Photon – Centar za suvremenu fotografiju, Ljubljana, ESSL Art award, Muzej suvremene umjetnosti, Un anno di portfolio, Centro Italiano della Fotografia d’Autore di Bibbiena. Sudjelovala je u poslijediplomskom međunarodnom umjetničkom programu WHW Akademija te je 2020. bila nominirana za Nagradu Radoslav Putar. Od 2014. godina radi kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

———————————————————–

RADIONICA KIPARSTVA – POPUNJENO

Trajanje: 8. 4. – 20. 5. 2024., 7 susreta

Vrijeme i mjesto: ponedjeljkom od 17 h do 19 h na Akademiji primijenjenih umjetnosti (kampus na Trsatu)

Cijena: 40 EUR

Voditeljica: Antonija Veljačić (APURI)

O radionici

Na radionici ćemo otkrit čarobni svijet izrade lutaka za animaciju i mobilnih skulptura. Zajedno ćemo istražiti raznolike materijale poput epoksidne gline i tekućeg lateksa, stvarajući likove i forme koje oživljavaju naše maštovite ideje.

O voditeljici

Antonija Veljačić radi kao animatorica i scenografkinja na animiranim i igranim filmovima te u kazalištu. Bavi se VJ-ingom u suradnji s vizualnim i glazbenim umjetnicima te vodi različite radionice i online škole za animaciju (Zagreb film, Prozor u TV). Diplomirala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – područje animator od 2018. godine. Surađuje je na kolegijima: Animacija I, Uvod u nove medije II, Novi mediji B i Novi mediji D, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

———————————————————-

TEČAJ SLIKARSTVA (početni i napredni)

TEČAJ JE POPUNJEN.

Trajanje: 10. 4. – 29. 5. 2024., 7 susreta

Vrijeme i mjesto: srijedom od 17 h do 18:30 na Akademiji primijenjenih umjetnosti (kampus na Trsatu)

Cijena: 40 EUR

Voditelji: Omar Lović i Toni Živković (APURI)

Početni tečaj slikarstva

Ovaj tečaj slikarstva osmišljen je kao uvod u slikarsku disciplinu i tehniku te je namijenjen polaznicima bez likovnog predznanja ili za one koji hoće obogatiti svoje znanje likovnih osnova. Program obuhvaća slikarski crtež, tonsku obradu u tehnici ugljena na papiru i monokromatski pristup u mokroj tehnici akrila. Polaznici će imati priliku upoznati se s osnovnim postupkom postavljanja crteža po promatranju, tehnikama određivanja omjera i proporcija te uspostavljanjem tonske skale i modelacije. Tečaj je osmišljen kroz sedam susreta (radionica) u trajanju od tri školska sata u bloku. Predviđeno je i postavljanje izložbe nastalih radova, u prostorima Akademije u naknadno dogovorenom terminu.

Napredni tečaj slikarstva

Tečaj slikarstva koncipiran je za polaznike koji imaju interes za proširivanjem svojeg osnovnog slikarskog i crtačkog predznanja. Tijekom sedam radionica, u trajanju od tri školska blok sata, polaznicima će biti omogućena predavanja i mentorske vježbe te prezentirani temeljni principi slikanja s bojom. Program radionice objedinit će utvrđivanje znanja elementarnih vrijednosti klasičnog slikarstva s upoznavanjem boje u slikarstvu kroz predavanja o pigmentima, svojstvima boja, modelaciji i modulaciji, paleti boja i harmoniji boja. Tako će polaznici tečaja, uz utvrđivanje dosad poznatih vještina – slikanja po promatranju, procijene proporcije i valera te pravilnog smještaja motiva unutar formata, imati priliku obogatiti svoj likovni vokabular kroz upoznavanje osnovnih principa gradnje slike u boji.

Za početni i napredni tečaj predviđeno je i postavljanje izložbe nastalih radova, u prostorima Akademije u naknadno dogovorenom terminu.

Predavači

Toni Živković diplomirao je Primijenjenu umjetnost 2021. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u području slikarstva. Djeluje u polju likovnih i primijenjenih umjetnosti, uz slikarstvo bavi se i disciplinama mozaika, ilustracije, zidnog slikarstva, te interpretacijom slikarske prakse kroz suvremene digitalne tehnike i tehnologije. Od 2022. surađuje kao asistent na katedri slikarstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Omar Lović, na Akademiji primijenih umjetnosti u Rijeci diplomirao je 2021. godine, smjer Primijenjene umjetnosti, modul Primijenjenog slikarstva. Djeluje u polju vizualnih umjetnosti u domeni slikarstva i ilustracije. Spektar interesa obuhvaća mu reinterpretaciju tradicionalnog slikarstva kroz suvremene tehnike, tehnologije i pristupe mediju slikarstva.  Surađuje kao asistent na katedri slikarstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Član je HDLU Rijeka.

—————————————————————–

Ciklus predavanja Ljekovite biljke naših krajeva

Trajanje: 25. 4. – 9. 5. 2024., 5 susreta

Vrijeme i mjesto: utorkom i četvrtkom od 17 h do 18:30 na Filozofskom fakultetu u Rijeci, (kampus Trsat). Točno mjesto predavanja će se najaviti naknadno.

Cijena: 20 EUR

Predavač: doc. dr.sc. Stribor Marković

O ciklusu

U posljednjih stotinu godina medicina je znatno napredovala i brojne, nekoć ubojite bolesti, postale su izlječive. Zasluga je to prije svega razvoja znanosti poput medicinske kemije i biotehnologije. U tom svijetu biljni lijekovi mogu zvučati zastarjelo, no neki još uvijek igraju praktičnu ulogu ili su još uvijek nezamjenjivi. Kroz desetak sati ne samo da ćemo se podsjetit nekih važnijih ljekovitih biljaka i upoznati ih na novi način, već ćemo kroz male šetnje upoznati zanimljive vrste koje rastu oko nas. 

—————————————————————-

Ciklus predavanja Tvornica papira u Rijeci

Trajanje: 14. 5. – 28. 5. 2024., 5 susreta

Vrijeme i mjesto: utorkom i četvrtkom od 17 do 18:30 na Filozofskom fakultetu u Rijeci, učionica 139, 1. kat (kampus na Trsatu)

Cijena: 20 EUR

Predavači: Bojan Crnković, Ingeborg Fülepp, Vedrana Mikulić Crnković, Željka Modrić Surina, Iva Mrak, Kristina Pandža, Boštijan Surina, Ivona Traunkar

O ciklusu

Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Centrom za industrijsku baštinu i Prirodoslovnim muzejom Rijeka, provodit će ciklus predavanja o Harteri. U predavanjima ćemo, kroz različite naočale, dati pogled na povijest i perspektive Hartere: povijesno-urbanistički kontekst, tehnologija koje je omogućila uspon Hartere i okoliš – suputnik na putu kojim je Hartera kročila. Pogledat ćemo Harteru i kroz virtualne naočale, a ako vremenske prilike dozvole, organizirat ćemo i terensku nastavu na području Hartere. U završnom dijelu, motivirani naučenim i kroz grupni rad u interdisciplinarnim timovima, polaznici će predstaviti kako oni kroz svoje naočale vide budućnost riječke Hartere.

Predavanja su organizirana u okviru projekta FASIH – Future Art and Science in Industrial Heritage financiranog kroz program Kreativna Europa Europske unije.

Napomena: Zadržavamo pravo izmjene planiranog programa. 

Hvala na razumijevanju!

Skip to content