KATEGORIJE

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja – Stručna baza UNIRI

17.02.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

U Mramornoj dvorani Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, danas, 17. veljače 2021. održano je predstavljanje suradnje Sveučilišta u Rijeci i Muzeja, kojom ta ustanova i službeno postaje stručnom sveučilišnom bazom. Prijedlog postupka dodjele statusa stručnih baza pokrenuo je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i to podnošenjem prijedloga Povjerenstvu za evaluaciju znanstvene, znanstveno-nastavne, nastavne i stručne baze Sveučilišta u Rijeci.

Predstavljanju su prisustvovali:

  • Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan,
  • izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci,
  • Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i
  • mr. sc. Sonja Šišić, pročenica Upravnog odjela za kulturu, sporti tehničku kulturu Primorsko-goranske županije

Župan Komadina uvodno je istaknuo: ”Dodijeljeni status potvrda je izvrsnosti obje ustanove: kako Muzeja, tako i Sveučilišta u Rijeci. Muzej svojim djelovanjem kontinuirano doprinosi kvaliteti razvoja muzejske djelatnosti u Hrvatskoj te je kao takav prepoznat i od strane Sveučilišta. Primorsko-goranska županija ima izvrsnu i široku suradnju s riječkim Sveučilištem, a s ovim statusom Pomorski i povijesni muzej jača suradnju s Filozofskim fakultetom na način da postaje nastavna baza za provođenje stručne nastave. Takvu su suradnju već uspostavile i županijske zdravstvene ustanove koje su nastavna baza Medicinskom fakultetu u Rijeci, a time pokazujemo nadstandard u obrazovnom procesu. Vjerujem da će ovdje mnogi studenti steći kvalitetna stručna znanja, koja će im biti od koristi u daljnjem životu.”

Dekanica Srdoč Konestra naglasila je: ”Mi zapravo ovom dodjelom statusa ”Stručna baza Sveučilišta u Rijeci” nastavljamo i formaliziramo suradnju koja između Fakulteta i muzeja postoji već godinama. Studenti nam stalno poručuju da tijekom obrazovanja žele više praktičnih znaje i vještina, a mentori n ovoj ustanovi upravo će im to moći pružiti. Prvenstvano studenti našeg novog diplomskog studija ‘Povijest i interpretacija kulturne baštine’, ali i ostali studenti povijesti, povijesti umjetnosti i kulutrologije imat će ovdje priliku odrađivati studentsku praksu i to ne samo radi dobivanja ECTS-a, već i radi samog iskustva praktičnog rada. Povezivanje visokog obrazovanja , znanosti i struke danas je nužno i siurni smo da će na ovaj način studenti biti bolje pripremljeni za izlazak na tržište rada.

”Suradnja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja postoji već godinama. Prosječno je od 2015. kroz Muzej prošlo oko 25 studenata godišnje. Naša je želja da omogućimo kvalitetnu pripremu studenata za tržište rada. Osim onoga što piše u diplomi, danas poslodavca zanimaju i konkretne kompetencije zaposlenika. Kod nas će proći rad u Muzeju u svakom segmentu, nastojat ćemo im prenijeti što više znanja pa i o tome kako financirati projekte, a proći će i naše dislocirane zbirke: Memorijalni centar Lipa pamti i Muzejsku zbirku Kastavštine. Za sada smo osigurali 8 mentora u Muzeju”, zaključila je ravnateljica Muzeja.

Filozofski fakultet pokrenuo je proceduru izbora za stručne baze prvenstveno za potrebe novog diplomskog studijskog programa Povijest i interpretacija baštine, koji se izvodi u sklopu Odsjeka za povijest. Ovaj inovativni i jedinstveni studijski program na razini RH, veliki dio svog sadržaja (50%) posvećuje stručnoj praksi koja se po programu izvodi u svakom semestru. Na taj će način studenti steći veliki broj praktičnih kompetencija koje će ih po završetku studija učiniti konkuretnijima na tržištu rada.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Skip to content